Wikibooks:Politik

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Wikibooks er et samarbejdsprojekt, og grundlæggerne såvel som bidragyderne har et fælles mål:

Vores mål med Wikibooks er at skabe en fri samling af lære- og fagbøger. Vi ønsker også, at Wikibooks skal blive en pålidelig kilde.

Wikibooks har nogle politikker og retningslinjer, der er alment accepterede og bliver betragtet som vigtige, eller ligefrem essentielle, af projektets grundlæggere og bidragydere. Disse er en hjælp i vores arbejde med at opnå vores mål. Man bør notere sig, at i hvert fald visse af disse politikker stadig er under udvikling, i takt med at Wikibooks vokser og udvikler sig. Andre politikker har der derimod længe været enighed om og betragtes nu som endeligt fastlagt af et stort flertal af Wikibooks "gamle" bidragydere.

Alment accepterede politikker[redigér]

  • Undgå fordomme. Artiklerne bør skrives ud fra et neutralt synspunkt, hvilket betyder, at et bogmodul på fair og sympatisk vis bør belyse de forskellige synspunkter vedrørende bogens emne.
  • Overtræd ikke andres ophavsret. Wikibooks er en fri samling af bøger, der udgives inden for rammerne af GNU Free Documentation License. At indsætte materiale uden ophavsretsholderens tilladelse er en trussel mod vores projekt med at lave en ægte fri bogsamling, som alle kan videredistribuere, og det kan medføre erstatningskrav mod projektet. Se Wikibooks ophavsret for mere information.
  • Wikibooks er en samling af lære- og fagbøger. Dette websted skal primært bruges til at skrive fagbøger. Diskussioner på diskussionssiderne bør være rettet mod at forbedre bogmodulerne. Se Wikibooks:Hvad Wikibooks ikke er.
  • Respektér andre bidragydere. Wikibooks bidragydere stammer fra mange forskellige lande og kulturer og har stærkt varierende synspunkter. Ved at respektere hinanden er vi i stand til at samarbejde effektivt om at opbygge fagbøger. Se Etikette for nogle retningslinjer.
  • Følg konventionerne. Ved at følge disse konventioner er vi i stand til at lave en mere ensartet og brugbar samling af bøger:

For politik vedrørende brug af begrænsede features, se Administratorer.

Hvordan bliver disse politikker håndhævet?[redigér]

Du er en Wikibooksredaktør. Wikibooks har hverken en hovedredaktør eller en central, topstyret mekanisme, der holder øje med og godkender bøgernes daglige udvikling. Derimod holder de aktive deltagere øje med de seneste ændringer og laver rettelser, når de ser et indholds- eller formatmæssigt problem. Så de aktive brugere er både skribenter og redaktører.

Enhver administrator kan blokere en bruger, hvis denne er særligt destruktiv. I helt specielle eller særligt grove tilfælde er det Jimbo Wales, der træffer afgørelsen. Jimbo har også fremsat en række politikker som essentielle, officielle Wikimediapolitikker, se dette Wikien-l-indlæg og hans Statement of principles.

Hvordan politikken er blevet formuleret[redigér]

Størstedelen af Wikibookspolitikken er formuleret ud fra vaner og konsensus. Det vil sige, at udsagnene på denne og tilhørende sider hovedsageligt er beskrivelser af eksisterende normer på Wikibooks, der har udviklet sig gennem tiden. Nogle emner er stadig under udvikling og bliver diskuteret på diskussionssiderne, Meta-Wikipedia, og Postlisterne. Alle, der er interesserede i Wikibookspolitik, nyheder og det sociale liv kan tilmelde sig en eller flere af disse postlister.

En række brugere (især på den engelske Wikipedia) arbejder i øjeblikket på en Wikibooks:Beslutningsproces, i håbet om, at den vil blive brugt til at opnå enighed om et sæt ensartet håndhævede politikker for projektet, såvel som en proces til brug for politikkernes fortolkning.

Specifikke retningslinjer man bør overveje[redigér]

Ud over de alment accepterede politikker nævnt ovenfor er følgende retningslinjer blevet foreslået af forskellige bidragydere:

Generelle retningslinjer[redigér]

Retningslinjer for opførsel[redigér]

Retningslinjer for indhold[redigér]

Retningslinjer for stil[redigér]

Andre tekster og diskussioner om Wikibooks[redigér]

  • Meta-Wikipedia indeholder mange artikler om Wikibooks og andre relaterede emner.
  • Wikibooks:Mødelokalet: generel diskussion om den danske Wikibooks - her kan alle spørgsmål stilles og diskuteres.