Scienceshow/Vejledninger/Olie-vand faser

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Formål[redigér]

Dette forsøg har til formål, at vise forskellen imellem vands og olies massefylde.

Sikkerhed[redigér]

Der er ingen specielle sikkerhedskrav til dette forsøg.

Materialer[redigér]

Til dette forsøg skal du bruge:

1. Et gennemsigtigt glas, meget gerne med skruelåg.

2. Lidt vand.

3. Lidt olie (normalt madolie er fint).

Udførsel[redigér]

Først hælder du vand i glasset til det er fyldt ca. 1/3 op. Dette er der intet nyt i. Så beder du tilskurene om at kigge godt på hvad der sker når du putter olien i, hvorefter du langsomt fylder glasset op til den er 2/3 fyldt, og skruer låget på hvis du har sådan et.

Så fremt du har skruet et låg på glasset, kan du nu ryste glasset kraftigt, til faseadskildelsen forsvinder. Derefter holder du glasset stille og observer at olien og vandet igen findet deres rette placering.

Alternativer[redigér]

Alternativt til at bruge et glas med skrugelåg, kan man bruge en ske eller en pind til at røre godt rundt i blandingen.

Efter forsøget kan man lade det lukkede glas gå rundt imellem puplikum, så de selv kan se hvad der sker når man ryster glasset.

Prøv også at hælde karry og frugtfarve/madkulør i efterfølgende. Krydderiet er fedtopløseligt mens frugtfarve og madkulør er vandopløseligt!

Show noter[redigér]

Dette forsøg er godt til de helt små og lidt større børn. Kræver ikke meget forberedelse.


Forklaring[redigér]

Olien ligger sig oven på vandet fordi det vejer mindre end vand.

Vand og olie er så fint adskildt, fordi det frastøder hinanden. Olie er ikke vandopløslig.


I den virkelige verden[redigér]

Dette er også hvad man ser når der har været en olie katastrofe. Der flyder olien også oven på vandet, det er derfor at der først og fremmest er fugle og andre overfladedyr der bliver ramt af sådan en katastrofe.

Nogen olietyper har en større massefylde end vand, og synker derfor til bunds eller - når det er rigtig træls - et stykke under vandoverfladen. Det bytyder at forureningen er svær at opdage og dæmme op for, plus især dykkende fugle bliver ramt af forureningen!

Af positive anvenselser kan nævnes voks, det er godt nok ikke olie, men består af de samme bestandele og har de samme egenskaber - Voksen bruger man til at sikre af vandet hurtigt og nemt f.eks. glider af biler.

Husk[redigér]

Dette er kun en vejledning og den kan indeholde både fejl og mangler. Lav altid forsøg i små udgaver før du prøver at lave et stort og potentielt farligt eksperiment. Hvis du er tvivl, så spørg nogen før du går igang.Dette open-source materiale kan findes på Wiki-bogen om Science Shows på (http://da.wikibooks.org/wiki/Scienceshow)

Hentet fra "http://da.wikibooks.org/wiki/Scienceshow/Skabelon_til_ny_vejledning"