Spring til indhold

Liverollespilsbogen/Liverollespil/Rollevalg

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Liverollespil bliver for alvor sjovt når du selv deltager aktivt i spillet og spiller din rolle fuldt ud. Det at slå fjender ihjel eller stjæle flest muligt penge, er meget sjovt, men ikke ret længe, så bliver det trivielt. Det er først når du agerer og taler som din valgte rolle (endda tænker som den) at du får det fulde udbytte af liverollespillet.

Det er derfor vigtigt at lægge meget arbejde og tanke bag når du udarbejder din rolle for den tid du bruger her kommer igen som sjovt og spændende spil, når du først er i gang. Har du brugt tid på at lave din rolle er der også større sandsynlighed for at rollen passer dig, det er nemlig vigtigt at du også har lyst til at være (spille) den person du har skabt. Du skal spille den søndag efter søndag eller måske flere dage i træk.

Så når du skal skabe dig en rolle skal du se på det udgangspunkt du har:

 • Hvilken verden foregår spillet i?
 • Hvilke rolle falder det naturligt for dig at spille?
  • Hvilken af racerne i spillet passer til dig?
  • Hvilket navn passer til rollen?
  • Hvad er rollens baggrund (er i flere der er sammen kan den være fælles)?
 • Hvad har du evt. af udklædning i forvejen?
 • Hvilket udstyr har rollen brug for?


Personen[redigér]

Først skal du finde ud af hvem du er, hvilken race og hvilken profession du helst vil spille. Er det et spil med Racer så find ud af hvilken der passer bedst til dig ved at læse om de forskellige racer i spillets regler, de skulle også gerne give et hint om hvordan de forskellige racer opfører sig samt hvilke relationer der er mellem de forskellige racer.

Race[redigér]

Er spillet med forskellige racer skal du først sætte dig ind i de forskellige racer så du ved havd de er og kan, på den måde kan du lettest vælge den race der passer bedst til dig selv.

Vær opmærksom på at der kan være forskelle mellem de forskellige klubber på, hvordan en race er defineret, specielt med sortelvere er der forskel. Mennesker er også et vidt begreb, da de kan være af forskellig art f.eks. Skotter, Nordboer o.s.v.

Menneske[redigér]

Specielle kendetegn: Ikke rigtigt nogen, de ligner os selv men der er forskel i tøj og udstyr alt efter hvilken menneskegruppe man kommer fra.

Elver[redigér]

Specielle kendetegn: Spidse ører og naturfarvet tøj.

Hobitter[redigér]

Specielle kendetegn: Lave, og store behårede fødder.

Dværge[redigér]

Specielle kendetegn: Lave, gerne lidt brede i det og fuldskæg, ingen forskel på drenge og piger.

Orker[redigér]

Specielle kendetegn: Når de for øje på et eller flere væsner, tænker de straks, om det kan spises. De er Store, grønne over alt og har store hjørnetænder, og somregl blå øjne og rødbrunt hår.

Gnomer[redigér]

Specielle kendetegn: Lave, grønne som orkerne og lange spidse næser.

Sortelvere[redigér]

Specielle kendetegn: Sorte over alt, sorte spidse ører og mørkt tøj hader elvere dræber gerne venner og kan godt finde på at snyde

Navn[redigér]

Når du har fundet ud af din race er det en god ide at begynde at kigge på navne, en ork hedder íkke Jan men måske Ugluk! Navnet skal først og fremmest passe til racen dernæst til ens stand (f.eks. flere navne hvis adelig). Du skal heller ikke bruge et alt for berømt navn som Traver, Aragorn, Frodo o.s.v. folk tænker på nogle helt andre når de hører disse navne og kan derved ødelægge noget af spillet.

Der findes ikke mange navnløse personer, så find et navn, hvis du vil spille seriøst rollespil.

Herunder kan du hente inspiration til navne:

Profession[redigér]

Når du så ved hvilken race og hvad du hedder skal du også have en profession (arbejde), mange steder også kaldet for klasse. Der er mange professioner at vælge imellem, kig også her i spillets regler for at finde ud af hvad der er med i dit spil. Her er det vigtigt at professionen passer til dit kostume, en adelig render ikke rundt i laser!.

Dette er de mest udbredte professioner:

 • Kriger
 • Mager / Troldmand
 • Præst
 • Urtekyndig / Alkymist
 • Håndværker
 • Handelsmand
 • Slyngel
 • Skjald
 • Diplomat
 • Borger
 • Bonde
 • Tigger

Dertil kommer at man mange steder har nogle specielle professioner (præstige professioner), der er mere specialiserede, men normalt ligger inden for de normale professioner.

 • Adelig
 • Ridder / Paladin (Adelig kriger)

Udstyr[redigér]

Når du er ved at lave din rolle er det også en god ide at kigge på hvad du allerede har af udstyr så du kan vælge rollen ud fra det, eller at du ved hvad du skal have lavet/købt inden du kan begynde at spille. Det nytter f.eks. ikke at være kriger uden sværd!
Vær klar over at kravet kan ændre sig efterhånden som du opbygger din baggrundshistorie.

Religion[redigér]

Når du nu ved hvad du vil spille, så er det på tide at finde ud af hvilken religion du tilhører, eller om du ikke tror på noget og i begge tilfælde hvorfor.
Kig i reglerne for det spil du vil deltage i og læs om spillets religioner og vælg noget der passer til din spilperson.

Baggrundshistorien[redigér]

Når du har bestemt dig for for hvilken rolle du gerne vil spille skal du have lavet selve baggrundshistorien, så du mere bestemt ved hvem du selv er. Med en god baggrundshistorie bliver spillet også sjovere, idet du meget nemmere ved hvordan din rolle vil reagere på forskellige påvirkninger i spillet.

Lad være med at falde for de mange fælder der ligger når man skriver baggrundshistorien, det er en dårlig ide at sige at hele ens familie blev udslettet af orker og nu vil man hævne dem ved at slå dem alle ihjel. Denne slags historier giver ikke mange muligheder for godt varieret spil.

Brug billedet herunder til at stille dig selv en masse spørgsmål som angivet, den øverste del af skemaet burde du have lavet på nuværende tidspunkt, men glem ikke at du altid kan gå tilbage og lave rettelser (det er man ofte nødt til), indtil alt passer sammen.

Familien[redigér]

Familien er altid en stor del af en personlighed, det er den der i ens opvækst har præget en i retning af hvem man er. Det er derfor vigtigt at have styr på ens familie i spillet, også selv om personerne er rent fiktive, de har jo indflydelse på dig. Det er heller ikke realistisk at man ikke kender sine forældres navne (eller adoptivforældres).

Hvor kommer du fra[redigér]

Beskriv hvor du kommer fra, er du fra det samme sted som du er nu, eller kommer du fra et helt andet sted. Kommer du fra et andet sted, hvorfor er du så havnet her hvor du står nu?

Her er det en god ide at kigge grundigt på den spilverden som din rolle skal deltage i, og sætte dig ind i den, så har du nemmere ved at placere din rolle ind i verdenen og få historien til at hænge sammen med den.

Venner[redigér]

Hvad har du af venner og hvorfor er i venner og hvor har i mødt hinanden.

Det er meget få roller der ikke har venner, det er derfor en god ide at få et overblik over, hvilke venner man har. Når du sidder og tænker over dette, så kender du måske allerede nogle af de andre der allerede spiller og som du ved vil være dine venner i spillet, få det skevet ned og få også de andre til at ændre deres baggrundshistorie så du er med i deres.

Når du har fået beskrevet dem du ved eksisterer, så er det somme tider en god ide at opfinde nogen, der kan være med til at forklare nogle hændelser i din historie.

Fjender[redigér]

Hvad har du af fjender/uvenner og hvorfor er i raget uklar.

I de fleste spil er der fjender eller i hver fald uvenner, unden dem ville der ikke blive meget spil. Så gør op med dig selv hvad du har af uvenner og hvorfor og også om du har direkte fjender og igen hvorfor.

Sæt så vidt muligt navn på alle dine uvenner, dem bør du kende navnene på. Dine fjender kan godt være lidt mere difuse at specifisere, det kan godt være grupper eller måske hele raccer. Som menneske er det oftest at orker er ens fjender alle sammen (f.eks.: en god ork er en død ork).

Eksempel på baggrundshistorie[redigér]

Se under spilpersoner for at få inspiration og gode ideer til at lave din helt egen rolle.