IndiensPortalens Fag/Spansk

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Tilbage til forsiden: IndiensPortalen

Tilbage til siden med oversigt over fagene: IndiensPortalens Fag

Over til IndiensPortalens Opslagstavle


Velkommen til Spansk på IndiensPortalen![redigér]

Her kan du finde links på spansk om Indien, eksempler på spanske forfattere, der har skrevet om Indien, samt forslag til undervisning.

Links på spansk om Indien[redigér]

Du kan læse artikler og notitser om Indien i spanske aviser. Vær ikke nervøs, hvis siden lukker op med en reklame først. Søg 'India' i buscar-rubrikken i fx:

http://www.abc.es

http://www.elmundo.es

http://www.elpais.es


Den indiske ambassade i Madrid giver dig adgang til det flotte blad 'India perspektives' nederst på siden. http://www.embajadaindia.com/


På den argentinske avis Clarin kan du finde artikler om Indien http://www.clarin.com


BBC har en del spanske programmer om indiske emner, søg India i Claves de búsqueda. Så kan du læse om fx 'Sin mujeres en la India' – der handler om, at det er svært af få en kone på landet i Indien og hvorfor: http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/misc/


Vær opmærksom på IndiensPortalens DVD, der indeholder tre undervisnings dokumentarfilm med emner, der kan være af interesse for spansk, afhængigt af hvilke forfattere du arbejder med. Spørg først om din skole allerede har den:

'Indisk klassisk dans' (12 min.) er en kort introduktion til den traditionelle Bharata Natyam. Filmen er optaget i 1987 og giver baggrund, viser grundtrin og et eksempel på en dans.

'Kurveflettere og murstensarbejdere' (10 min.) Dokumentarfilmen fra 2003 kommer bl.a. ind på forholdet mellem storbyen og en landsby tæt ved Mumbais bygrænse.

'Mumbai Mosaik 2003' (2 x 30 min.) er en introduktion til den indiske millionby, nemlig Mumbai/ Bombay, som den del kendte forfattere skriver om.Filmen fører sit publikum gennem mange forskellige sider af fænomenet 'en millionby' - lige fra byens historie, erhvervsliv til mødet med unge og gamle i deres forskellige kulturelle miljøer. Ud over at se filmens to dele, har man mulighed for at søge specielt på 22 emner. Rettelse: I filmens 2. del under 'forurening' skal speakens tale om gaskomfur rettes til petroleumskomfur. Læs mere om DVD’en på IndiensPortalens Baggrund

Har du spørgsmål angående IndiensPortalens DVD, så kontakt venligst producent og copyrightindehaver birthe.molhave@skolekom.dk


Spansksprogede forfattere om Indien[redigér]

Her får du en oversigt over nogle spanske og latinamerikanske forfattere, der har været inspireret af Indien.


G[redigér]

Gache, Belen: Luna India. Planeta, 1994. ISBN 950742475X

L[redigér]

Lapierre, Dominique: La Ciudad de la Alegria (Calcutta). Editorial Seix Barral, 2002. ISBN 8432216232.


Lapierre, Dominique y Moro, Javier: Era Medianoche En Bhopal. Planeta, 2001. ISBN: 9504907903.

M[redigér]

Moro, Javier: El pie de Jaipur. 237 pgs, Planeta/Seix Barral; 1. ed. edition ASIN: 8432240389.


Moro, Javier: Senderos de Libertad: La Lucha por la Defensa de la Selva. 515 pgs. Planeta: Seix Barral, 1992. ASIN 8432240281.

P[redigér]

Paz, Octavio: Vislumbres de La India. Galaxia Gutenberg, 1999. ISBN: 8481091561.

S[redigér]

Sierra i Fabra, Jordi: La música del viento. Bronce 1998. Lecturas fáciles; Contemperáno. Aschehoug/ALINEA 2001. ISBN 87-11-09331-5 Scroll ned og se detaljer under undervisningsforslag Læs om forfatteren på hans hjemmeside: http://www.sierraifabra.com/

Læs anmeldelsen af undervisningsbogen i Gymnasieskolens arkiv 2001 no. 23 http://www.gymnasieskolen.dk


Undervisningsforslag i spansk[redigér]

I IndiensPortalen viser et (Gr) eller (Gym) efter et undervisningsforslag hvilket niveau,der er tale om. Forslag til samarbejde mellem flere fag er vist med et (S). Her vil der løbende komme ideer til undervisningsforløb til spansk. Undervisningsforslag er opstillet alfabetisk efter deres titel. Forslag modtages gerne. Derfor - hvis du har afprøvet et kort eller langt undervisningsforløb eller et emne med flere fag, hvor Indien eller indere er inddraget, så vær venlig at sende det sammen med din mail adresse til IndiensPortal-redaktør Birthe Mølhave birthe.molhave@skolekom.dk Husk at angive målgruppen som enten grundskolen (Gr) eller gymnasiet (Gym). Det vil hjælpe brugerne til at finde det niveau, der passer dem.

PS: Du må ikke indsende billeder eller længere tekstuddrag.


Børnearbejdere i Indien[redigér]

(Gym)

Forløb indsendt og kommenteret af Christian Ifversen:

Kommentar:

Da bogen La música del viento (1998) af Jordi Sierra i Fabra er delt op i to dele, kan man sagtens nøjes med at læse sidste del, hvor hovedpersonen tager til Indien for at finde en bestemt børnearbejder.

Tekst:

La música del viento af Jordi Sierra i Fabra. Bronce 1998. Lecturas fáciles; Contemperáno. Aschehoug/ALINEA 2001. ISBN 87-11-09331-5

Undervisningsforslag: 1. Arbejdsspørgsmål fra bogen s. 68-69.

2. Billedbeskrivelse: a. Beskriv billedet s. 12 og konstruer en dialog mellem Alberto og Martín. b. Fortæl om Albertos familie med udgangspunkt i billedet s. 30. c. Beskriv børnenes arbejdsforhold ud fra billedet s. 37. d. Fortæl om børnenes flugt ved hjælp af billedet s. 55.

3. Grammatiske øvelser: a. Aspekt: Gør rede for valget mellem imperfektum og præteritum i afsnittet "Recuerdo" s. 5-6. b. Præteritum: Find på side 16 de verber, som står i præteritum. Skriv hvilken person de står i og sæt dem i infinitiv med oversættelse.

På følgende adresser findes oplysninger om spansk hjælpearbejde for børn i Indien, som kan indgå i arbejdet med værket La música del viento: http://www.muktisolidario.org/


Spansk virksomhedskommunikation[redigér]

Af Lene Kirk-Sørensen og Birthe Nielsen. Systime.1. udgave 2011 Illustreret. 63 s.

Spansk virksomhedskommunikation giver en lang række eksempler på korte breve på både spansk og dansk, der er efterfulgt af de mest almindelige udtryk og vendinger og grammatiske øvelser.

Bogen bringer desuden eksempler på en almindelig forretningsgang og på kommunikation via e-mail og interne meddelelser. Sidst i bogen er der en dansk-spansk/spansk-dansk ordliste med de ord og vendinger der er brugt i bogen. http://www.systime.dk/ungdomsuddannelser/spansk/spansk-virksomhedskommunikation.html

Undervisningsforslag:

A. Du er ansat i et indisk firma og skal skrive breve og emails til dit firmas spanske og latinamerikanske leverandører.

B. Du er ansat i et indisk firma og skal skrive breve og emails til dit firmas spanske og latinamerikanske kunder.

C. Du skal ledsage dit spanske firmas direktør på en salgsudstilling i Indien, hvordan forklarer du ham/hende, hvordan man opfører sig, henvender sig til de kommende indiske kunder?


Tilbage til forsiden: IndiensPortalen

Tilbage til siden med oversigt over fagene: IndiensPortalens Fag

Over til IndiensPortalens Opslagstavle