IndiensPortalens Baggrund

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Tilbage til forsiden: IndiensPortalen

Tilbage til siden med oversigt over fagene: IndiensPortalens Fag

Hvorfor fokus på Indien?[redigér]

På denne side kan du bl.a. læse kort om hvorfor der blev valgt at sætte fokus på Indien og om IndiensPortalens DVD,der indeholder film, der kan bruges i mange fag.

Som led i den internationale dimension i danske skolers undervisning valgte redaktørgruppen i 2001 at fokusere på den 1/6 af jordens befolkning, der er indere. Staten Indien er geografisk et helt subkontinent og har en af Asiens ældste højkulturer. Der er gamle fælles rødder mellem indere og europæere - også sprogligt, ligesom der ofte har været kontakt mellem dem op igennem historien.

Der er en række gode grunde til at arbejde med Indien, så brug IndiensPortalens værktøjer! På områder som fx videnskaber spiller indere en voksende rolle. Indisk matematik, teknologi, medicin, madkultur, kropskultur i bred forstand, filosofi og moderne højteknologi vil kunne give anledning til ny faglig diskussion i bl.a. naturvidenskabelige fag i danske skoler.

Politisk betragtet kan det være udbytterigt at sammenligne og diskutere den nu 60 år gamle multi-kulturelle indiske statsdannelse med det europæiske EU-projekt.

Mange indere er veluddannede og samarbejdspartnere med danskere indenfor mange brancher. Der er altså mange tungtvejende grunde til, at viden om Indien og indiske kulturelle forhold i fortid og nutid er betydningsfuld.

Se fx dokumentarfilmene på IndiensPortalens DVD som en introduktion til det store land. Storbyprojekter er populære i undervisning. Som eksempel på en storby har IndiensPortalen valgt at præsentere millionbyen Mumbai/Bombay af mange gode grunde: historiske, kulturelle, sociale, sproglige, økonomiske - og filmene fra 'Bollywood'.

For at fremme en international bevidsthed hos den enkelte, giver IndiensPortalen dig også mulighed for at maile på engelsk med lærere og elever på skoler i Mumbai. Til det formål er der oprettet et netværk af indiske kontaktskoler i Mumbai-Vasai området.

Engelsk er et af Indiens officielle sprog. Det betyder fx, at danske lærere og elever har umiddelbar adgang til mange kilder til Indiens nyere historie og kulturelle forhold. Nogle indiske aviser og en del forfattere skriver direkte på engelsk, så deres værker ikke først skal gennem en oversætters hånd.

Vær opmærksom på

IndiensPortalens materiale er beregnet til undervisning. Copyrights ikke må krænkes. IndiensPortalen ikke må bruges kommercielt.


Redaktørgruppen[redigér]

Initiativtager og koordinerende redaktør/webmaster: Birthe Mølhave, Pensioneret lektor i filosofi, oldtidskundskab og religion, Skanderborg Gymnasium; Lærebogsforfatter og dokumentar-filmproducent med Indien og Kina som særlige interesseområder.

Initiativtager og koordinerende redaktør på KinaPortalen http://da.wikibooks.org/wiki/Kinaportalen Indtil engang i 2013 at finde på www.kina.emu.dk

Foredragsholder om Indien, Kina og Grønland. Producent af fotoudstillingerne "På sporet af indernes sjæl" og "Glimt af kinesernes sjæl".

Tak

1989 Danida Oplysningsbevilling: 20.000 kr Filmoptagelse på Universitets TV Indisk Klassisk Dans.

1994 Undervis.minist.Tips 54.000 kr, Danidas Oplysning., 57.775 kr., 6 film: På sporet af indernes Sjæl.

1997 Undervisningsm. Tips 124.000 kr til rejse og filmoptagelser i Gujarat om jainisme, Indien. Systimes mediekontor 75.000 kr. til filmredigering og cd i bogen Jainernes Livskunst.

2002 Skanderborg Amtsgymnasium for støtte på 9.000 kr. i IndiensPortalens startfase.

2003 Ministeriet for Børn og Undervisning for støtte på 8.000 kr. til rejse til Mumbai med det formål at finde indiske "ambassadørskoler" til det tværkulturelle kommunikationsnetværk med danske skoler i IndiensPortalens menupunkt: Mail til en inder.

2003 Danidas Oplysningsbevilling for støtte på 17.000 kr. i bl.a. til Indiensprojektets billedmateriale.

2003 Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottobevilling for støtte på 94.000 kr. til redigering af dokumentarfilm og mangfoldiggørelse af IndiensPortalens DVD.

2006 Skanderborg Gymnasium for støtte på 2.000 kr til skolebesøg og foredragsrejse til indiske 'ambassadørskoler' til menupunktet Mail til en inder.

2007 Omvendt rejselegat til Dr. Ms. Deepa Murdeshwar-Katre fra Mumbai til foredrag på bl.a. danske gymnasier ’De undertryktes stemme – indisk Dalit litteratur’ (CKU)

2009 Omvendt rejselegat til Dr. Ms. Nita Dhote fra Mumbai til foredrag på bl.a. danske gymnasier ’Indiske novelleforfatteres syn på det indiske samfund i dag’ (Danida 8.850 kr – CKU 14.770 kr).

2013 Danidas Oplysningsbevilling for støtte på 9.940 kr til Cross Culture skolebesøg og foredragsrejse til Mumbai, Indien.


Medredaktør: Kristian Mølhave, kristian@molhave.dk Ph.D. i Nanoteknologi, cand. scient., lektor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Dokumentarfilm-producent. Arrangør af Science Shows for elever i grundskoler og gymnasier.

Medredaktør: Christina Herzog Møller, cand. mag. i dansk, filosofi og retorik, Silkeborg Gymnasium. IKT konsulent.

Medredaktør: Kirsten Kjeldgaard Pedersen, kk@aalborgstudenterkursus.dk Lektor i dansk og engelsk, Aalborg Studenterkursus.


Indisk medarbejder[redigér]

Amrit Gangar,Mumbai/Bombay, Indien. amritgangar@gmail.com

Filmhistoriker, Curator of the National Museum of Indian Cinema in Mumbai - opened 2014, skribent og kunstnerisk konsulent. https://en.wikipedia.org/wiki/Amrit_Gangar

Samarbejde med danske forfattere, kunstnere og instruktører, fx:

After the Wedding - instruktør Susanne Bier, Zentropa 2006. Production Executive, Service Provider, Casting, Finance Manager - India http://www.efterbrylluppet.dk/

Five Obstructions/De fem benspænd - instruktører Jørgen Leth, Lars von Trier, Zentropa 2003 Production Manager - India http://www.ekkofilm.dk/anmeldelser.asp?table=anmeldelser&nid=dvd&id=53

Mumbai Mosaik (dokumentarfilm 60 min), Kurveflettere og murstensarbejdere (dokumentarfilm 12 min. - instruktør Birthe Mølhave, IndiensPortalens DVD 2003. Production manager - India.

Larger than life, instruktør Helle Ryslinge, Haslund 2003. Dokumentarfilm om Bollywood, Indiens svar på Hollywood (1 t. 30 min).

Jainernes Livskunst - ikke at skade noget levende væsen. Amrit og Kuntal Gangar, Birthe og Kristian Mølhave. Systime 2001. ebog 2006. http://www.systime.dk/jainernes-livskunst-ikke-at-skade-noget-levende-vaesen-2.html

Cd-rom med dokumentarfilmene Vandring mod Evigheden (15 min.) og Livets Udfordring (15 min.) instruktør Birthe Mølhave. Production manager - India. Angående CD´en kontakt venligst birthe.molhave@skolekom.dk

Happiness & Misery (Video Installation) instruktør Lars Mathisen, 1999. Script Assistant, Production Manager Bombay Lunch - instruktører Lau Leth Larsen, Martin Berthelsen, Amrit Gangar. Dokumentarfilm 18 min.

En middelklasse inders hverdag med Amrit Gangar (Dokumentarfilm 15 min) - instruktør Birthe Mølhave. På sporet af indernes sjæl, 6 dokumentarfilm, Systime 1995. (Desværre udgået) http://www.systime.dk/ungdomsuddannelser/religion/pa-sporet-af-indernes-sjael.html


IndiensPortalens DVD filmoversigt[redigér]

Nedenunder kan du læse om de tre dokumentarfilm, du kan se på IndiensPortalens DVD:

1. Mumbai Mosaik 2003 (2 x 30 min.),

2. Kurveflettere og murstensarbejdere (10 min.) og

3. Indisk klassisk dans (12 min.).

Støtte fra Ministeriet for Børn og Undervisnings tips- og lottomidler har gjort det muligt at redigere de tre dokumentarfilm. IndiensPortalens DVD blev sendt til alle landets almene gymnasier, og Centre for Undervisningsmidler har fået et antal eksemplarer, som grundskoler og andre kan rekvirere til undervisningsbrug. IndiensPortalens redaktører takker hermed for støtten. DVD'en må ikke anvendes kommercielt. Har du spørgsmål angående IndiensPortalens DVD (pris pr. stk. 100 kr + porto), så kontakt venligst producent og copyrightindehaveren: birthe.molhave@skolekom.dk


Kort om de tre dokumentarfilm:

1. Mumbai Mosaik 2003 (2 x 30 min.) er en introduktion til en indisk millionby, nemlig Mumbai/Bombay i delstaten Maharashtra.

Filmen fører dig gennem mange forskellige sider af fænomenet 'en millionby' - lige fra byens historie og erhvervsliv til mødet med unge og gamle i deres forskellige kulturelle miljøer. Ud over at se filmens to dele, har man mulighed for at søge specielt på 22 emner. Rettelse: I filmens anden del under emnet 'forurening' skal speakerens tale om gaskomfur rettes til petroleumskomfur.

Indholdsoversigt:

Mumbais geografiske rammer, Gymnasieelev introducerer sin by. Hinduisme, Gadetempel, Statue af elefantguden Ganesh, Besøg hos hindufamilie.

Hinduisme og politik, Shiv Sena, Bharatya Janata Party (BJP). Mumbadevi kvarteret, Fiskere.

Islam, Pilgrimme ved Haji Ali Mausoleum, Besøg hos Bohra muslimsk familie, Koranlæsning, Hånddekoration, Bøn på gaden.

Portugisisk koloni. Kristendom, Katolsk gudstjeneste, Begravelse.

Britisk koloni.

Havnens betydning.

Parsisme, Parsertempel. Besøg hos parserfamilie.

Nyhedsmedier.

Arkitektur og symboler i byrummet, Klassicisme, Nygotik, Italiensk stil Flora Fountain, Indo-saracensk stil, Gateway of India, Gujarati stil, Art deco stil.

Den indiske lærdoms hus. Skyskrabere.

Saltudvinding. Mahatma Gandhi.

Indiens selvstændighed, Statue Zoo.

Vandforsyning. Trafik, Dabbawallas, Transport.

Sikhisme, Sikh Gurdwar, Besøg hos sikhfamilie, Sikhgudstjeneste.

Industri, Interview med direktør, Arbejdsforhold, Besøg på trykkeri, Tekstilindustri.

Boligforhold.

Finanscenter.

Jainisme, Vandrende asketer/munke. Besøg i Digambara jaintempel.

Luftforurening.

Petrokemisk industri, Interview med miljøforsker, Indeklima ved madlavning.

Besøg hos slumfamilie, Dalits, dvs. "de undertrykte".

Buddhisme, Kanheri hulerne, uddhistiske skulpturer, Politisk buddhisme.

Forretningsliv.

Tiggeri.

Bystyre, Interview med forsker i statskundskab, Kritisk journalistik, Politi og vagter.

Spørgeskema undersøgelse af gymnasieelever.

Hindubryllup. Filmindustri, Besøg hos bill board painter.

Samvær og leg. Arbejdsdagen slutter, Aftenliv. Rent tøj.


2. Kurveflettere og murstensarbejdere (10 min.) Dokumentarfilmen fra 2003 kommer bl.a. ind på forholdet mellem storbyen og en landsby tæt ved Mumbais bygrænse. Dalits og politisk buddhisme, risdyrkning og arbejdsforhold.

3. Indisk klassisk dans (12 min.) er en kort introduktion til den traditionelle Bharata Natyam. Filmen er optaget i 1987 og giver baggrund, viser grundtrin og et eksempel på en dans.


Tilsammen kan de tre film give inspiration og stof til undervisning i mere end 20 forskellige fag.


Film 1 og 2 er optaget i 2003 af Mølhave-filmgruppen i samarbejde med filmhistoriker Amrit Gangar, Mumbai. De er redigeret af Anders Davidsen, Kristian Mølhave og Morten Terkildsen på Århus Filmværksted.

Film 3 er tilrettelagt af Sasidevi Chandrabalan og Birthe Mølhave. Den er optaget på Århus Universitets TV i 1987 med støtte fra 'Udvalget til samordning af bistandsarbejdet og det kulturelle samarbejde med udviklingslandene'. IndiensPortalens DVD viser et uddrag. DVD'ens layout er udarbejdet af Kristian Mølhave.


Vær også opmærksom på: Jainernes livskunst Cd-rom med dokumentarfilmene om: Vandring mod Evigheden (15 min.)

Inden for den indiske religiøse filosofi jainisme er vandrende munke og nonner en livsnerve for jainernes fællesskab. Filmen handler om indvielsen af en ung mand, der har taget den fulde konsekvens og vil leve som omvandrende asket resten af sit liv. Filmen lægger op til diskussion af aktuelle etiske og filosofiske emner og måder at leve på. Livets Udfordring (15 min.) Filmen giver en generel introduktion til jainismen og en levende illustration, der lægger op til debat af aktuelle etiske og filosofiske emner og måder at leve på. Instruktør Birthe Mølhave, Production manager - India. Angående CD’en kontakt venligst birthe.molhave@skolekom.dk


Tilbage til forsiden: IndiensPortalen

Tilbage til siden med oversigt over fagene: IndiensPortalens Fag