Scienceshow/kemi/Grundlæggende Forberedelse til kemiforsøg

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger
Spring til navigation Spring til søgning

Forberedelse af kemishows[redigér]

Ting du SKAL huske

Sikkerhed generelt[redigér]

Mht sikkerhedsudstyr, så kan man gøre det til en pointe, at kemiforsøg skal behandles med omtanke, og at rigtige kemikere derfor altid tænker sig om en ekstra gang. Det kan være farligt, men derfor netop spændende og langt fra uhyggeligt og skadeligt – fordi man jo tænker sig om.

Sikkerhedsudstyret er også en vigtig detalje i den pædagogiske formidling af at kemi/naturvidenskab kræver omtanke.

Desuden er der flg at have klar på sidelinien:

  • brandslukker
  • våd klud og spand med vand
  • øjnskylleflasker
  • sikkerhedsskærme
  • AFFALDSOPSAMLINGSBEHOLDERE (det er ikke smart at være et offentligt miljøsvin)

Påkrævet sikkerhedsudstyr som SKAL medbringes til kemishows[redigér]

Kittel[redigér]

Når man laver show skal man altid bære lukket kittel og briller.

Kitlen skal beskytte båden den der udfører forsøg og hendes/hans tøj mod kemikalier. Evt. ufarlige kemikalier (som f.eks. vand) kan også være ubehagelige at få på tøjet. Kitlen skal skiftes hvis man spilder meget – husk derfor ekstra kitler.

Briller[redigér]

Briller skal bæres for at undgå at den der laver show får stænkt i øjnene. Enkelte shows kan synes ufarlige for øjnene, men det er noget rod at tage briller af og på – risikoen for at glemme dem når det gælder er for stor, og derfor skal de bæres hele tiden. Folk der bruger briller i forvejen kan i mange tilfælde nøjes med dem, men skal ved de enkelte forsøg overveje om deres egne briller dækker øjnene og ansigtet godt nok. Man kan få sikkerhedsbriller til at bære udenpå almindelige briller.

Handsker[redigér]

Ved mange forsøg er det nødvendigt at bruge gummihandsker da de benyttede kemikalier er tilpas farlige eller ubehagelige. De samme handsker bør ikke blive benyttet gennem et helt show. Gummihandsker er kun kemikalietætte i et stykke tid (undersøg evt. gennembrudstid for kombinationen af handsker-kemikalier) og generelt er det bedst for huden på hænderne hvis de får lov at ånde indimellem. Udtørrede hænder er mere sarte.

Dit hår[redigér]

Langt hår skal være sat op så det ikke kommer i flammer i spændende væsker

Sko[redigér]

Endeligt bør man altid udføre kemiforsøg iført lukkede sko da der er risiko for at man spilder undervejs.


Fremgangsmåde[redigér]

Start med at forklare folk hvad der er af sikkerhedsudstyr og hvorfor I har det med – lad være med at overdramatisere Gør sikkerheden til en pointe og ikke en hindring for jeres show Det er helt ok at lave sjov med sikkerhedsudstyret/at man evt. ser fjollet ud – sålænge udstyret benyttes korrekt.

Faremomenter: Vigtigst, pas på at folk ikke står for tæt på

Faktorer: Vi vil jo gerne lave undervisende show, mere end underholdning - Minimer brag og fyrfærkeri – det er imponerende men skræmmer nok også dem vi gerne vil nå, eller bekræfter dem i hvert fald i at folk fra naturvidenskab bare er nogen der sprænger ting i luften.

Show noter: Lange forklaringer der ikke bygger på noget du har vist for dem eller de har afprøvet får forsøget til at virke kedeligt