Spring til indhold

Scienceshow/Vejledninger/Plasmakuglen

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Formål[redigér]

Vise hvordan plasmakuglen virker og omgives af elektromagnetiske felter


Sikkerhed[redigér]

Sikkerhedsklasse[redigér]

Uskadelig (farligste element er evt. mindre stød hvis man rører folk i ansigtet med en hånd på kuglen – men de er helt uskadelige)

Påkrævet sikkerhedsudstyr[redigér]

intet

Materialer[redigér]

Plasmakugle, lysstofrør

Fremgangsmåde[redigér]

  1. Start med at have vist VdG forsøgene så folk ved hvad statisk elektricitet er. Vis også gerne transformatoren og jakobs stige først
  2. Tænd plasmakuglen, og spørg om folk kender den. Kan de gætte hvordan den virker? (et lidt kedeligt retorisk spørgsmål…)
  3. Diskussion og forklaring: Primær spole i kassen, sekundær spole er den lange stang i midten, som lave et højspændingsveksel felt på kuglen i midten. Det er højfrekvent for at men ikke skal bruge en jernkerne til at få en effektiv transformator (husk V er prop. Til dB/dt). Kuglen er pumpet ned til lavt tryk for at lave udladninger ved lave spændinger (se planche om udladninger) og fyldt med en inert gas der lyser med spændende farver (neon rød, argon hvid…). Glaskuglen kan ikke lede strøm, så det højfrekvente højspændingsfelt op og aflader kuglen mange gange i sekundet – og gør det gennem en vifte af gnister for at få ladning til og fra hele den isolerende kugle. Men gnister vil gerne samle sig – derfor denne evige bevægelse af gnister der deles og samles. VI får ikke nemt stød (kun på læben kan man mærke det) da der ikke går en høj strøm. Når vi sætter fingren på glasset kan vi også lades op og derfor bliver der en større strøm i den retning og der andre gnister dør ud.

Vis hvordan strømmen kan ledes videre i lysstofrør, og hvordan der er et elektromagnetisk felt omkring kuglen der kan tænde et lysstofrør.

Alternativer[redigér]

Mange forsøg kan også laves med båndgeneratoren - men der vil man få ubehagelige stød.

Faremomenter[redigér]

  • Det er en skrøbelig glaskugle.

Faktorer[redigér]

Plasmakuglen holder ikke evigt – gastrykket stiger langsomt og neonen bliver forurenet med luft etc.

Show noter[redigér]

Viser det samme som jakobs stige – men mere kontrolleret og ufarligt – og med lysstofrør mere spektakulært på mange måder. Folk kan selv få lav at røre og det er altid en succes selvom der har set det før.

I den virkelige verden[redigér]

Lysstofrør er også lavtryks højspændingslamper. Det er en teslaspole der sidder inde i lampen.

Uafklarede spørgsmål[redigér]

Hvad er frekvensen og spændingen af den lille teslaspole inde i lampen?

De essentielle formler[redigér]

Induktionsformlen.