Spring til indhold

Scienceshow/Vejledninger/Brændende viskestykke

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Formål

[redigér]

Et lille festligt indslag i ethvert show - der går ild i viskestykket og kort tid efter slukker det helt af sig selv.Sikkerhed

[redigér]

Sikkerhedsklasse

[redigér]
 • Meget farlig - Må kun udføres af rutinerede showfolk.

Påkrævet sikkerhedsudstyr

[redigér]

Showfolk: Briller/kittel evt. handsker, der kan tåle varme, spand med vand meget tæt på. Brandslukningsudstyr indenfor rækkevidde. Tilhørere: Stor sikkerhedsafstand

Sikkerhedsmomenter

[redigér]
 1. Der er ret stor risiko for at komme til at brænde sig eller sin makker når man udfører forsøget – også selvom vandet optager en del varme. Denne risiko nedsættes hvis minimum 50 % af viskestykket er vædet i rent vand, og ethanol koncentrationen ikke overstiger 50 %
 2. Der er også stor risiko for at komme til at sætte ild til noget undervejs.Derfor er det ekstremt vigtigt, at man har rigeligt vand og våde viskestykker klar i tilfælde af at noget skulle gå galt. Også rigtigt brandslukningsudstyr skal være til rådighed (skumslukker mm.)
 3. Man må ikke gå i panik mens man udfører forsøget, så bliver det først rigtig farligt.
 4. Publikum skal være på lang sikkerhedsafstand.
 5. Det er en dårlig ide at udføre forsøget udenfor, da det er svært at styre flammerne i blæsevejr.


Kemikaliedeklaration: Ethanol/husholdningssprit er et organisk opløsningsmiddel som potentielt er skadeligt for hjernecellerne. Sprit kan optages i kroppen gennem munden og huden, og desuden udtørrer det huden. Derfor skal man straks sætte låg på flasken efter brug og kun hælde større mængder op i et stinkskab samt benytte handsker.


Affaldshåndtering: Rester af sprit og vand kan kommes i håndvasken. Viskestykkerne skylles grundigt i vand efter brug og kan derefter blive vasket normalt.


Materialer

[redigér]
 • Ethanol eller husholdningssprit. Mindst 50 % ethanol.
 • Vand
 • Store viskestykker af rent bomuld.
 • Lange solide tændstikker eller en anden sikker tændmekanisme
 • En spand med vand og våde viskestykker, samt brandslukningsudstyr.
 • Evt. køkkensalt (NaCl)


Fremgangsmåde

[redigér]

Man laver en blanding af vand og sprit – spritkoncentrationen skal være ca. 50-65 % vol. Evt. tilsættes lidt salt i blandingen for at give en flot, gul flammefarve. (Man kan også bruge strontiumklorid – dette vil give en rød farve – men virker måske mindre autentisk og er måske ikke så sundt...). Det ene hjørne af viskestykket vædes i blandingen. Det modsatte hjørne vædes grundigt i rent vand. Enden med rent vand er håndtaget. Ca. halvdelen af viskestykket skal være vædet med vand.


Man holder nu viskestykket i håndtaget og sætter forsigtigt ild til det modsatte hjørne af viskestykket. Med et solidt håndelag kan man nu forsigtigt svinge viskestykket omkring i luften uden at ilden går ud og uden at man brænder hul i viskestykket og uden at ilden breder sig til den ende man holder i.


Forsøget afsluttes ved at ilden går ud (man kan i visse tilfælde svinge så kraftigt med viskestykket at det sker – prøv først på det, da det også ser sjovt ud selvom det mislykkes) eller man lægger viskestykket i en spand vand.

Hvad sker der?

[redigér]

Når man sætter ild til viskestykket, så er det i virkeligheden spritdampene man antænder. Derfor er det vigtigt, at viskestykket er grundigt vædet i spritblandingen. Så længe det er dampene der brænder, og så længe viskestykket er vådt, kan ilden ikke antænde selve viskestykket. Endvidere vil vandet og fordampningen deraf optage det meste af den udviklede varme, hvorfor man ikke vil brænde sig.

Perspektivering

[redigér]

Forsøget kan illustrere at tilstedeværelse af vand ikke en garanti for at en brand ikke kan opstå. Forsøget viser endvidere hvorfor sprit kan brænde så længe, netop fordi det er gasser der brændes. Forbrændingsreaktionen er som følger:


CH3CH2OH + 3 O2 (g) -> 2 CO2 (g) + 3 H2O


Til det ældre publikum kan man i denne forbindelse fortælle at brændende shots eller lign. ikke mister noget videre alkoholprocent, selv ved længere tids brænding. Endelig kan man bruge eksperimentet til at illustrere, hvorfor ting skal fugtes først, hvis de skal bruges til brændslukning. Selv om ting kan brænde (viskestykket i dette tilfælde) sker det ikke, hvis det er fugtigt, og man kan, uden fare for at brænde sig, røre ved ikke-brændende dele af klædet – man er i sikkerhed pga. vandet, der kræver meget energi for at fordampe.

Show noter

[redigér]
 • Øv dig rigtig mange gange før du viser forsøget for nogen!!
 • Øv dig nogle flere gange!
 • Brug forsøget som et eksempel på at det er vigtigt at holde hovedet koldt, selv når noget går galt. Et brændende viskestykke kan tænde ild til rigtig mange ting, men hvis man bare stille og roligt lægger det i vand, sker der ikke noget.
 • Hold hele tiden styr på hvilken ende af viskestykket der er vædet i rent vand hhv. spritblandingen.


Alternativer

[redigér]

Forsøget kan også laves med en 100 kr.-seddel, der holdes med en tang og dyppes i sprit-opløsningen.


Andre beskrivelser

[redigér]

Websites med mere info: www Husk at give kredit til de steder der har givet dig inspiration.Dette open-source materiale kan findes på Wiki-bogen om Science Shows på (http://da.wikibooks.org/wiki/Scienceshow)