Spring til indhold

Scienceshow/Vejledninger/Babymos-enzymforsøg

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Formål[redigér]

Formålet er at vise at spyt indeholder enzymer som kan nedbryde stivelse.

Sikkerhed og affald[redigér]

Alt kan bortskaffes i almindelig dagrenovation/håndvask efter eksperimentet.

Sikkerhedsklasse

  • Ufarlig
  • Eneste risiko ved forsøget er, at man brænder sig på det varme vand når man tilbereder babymosen.

Kemikaliedeklaration:

  1. Babymos er uskadeligt.
  2. Spyt er ufarligt – medmindre spytteren lider af en smitsom sygdom – fx forkølelse eller influenza, men eftersom man ikke spiser forsøget, betragtes det som ufarligt.

Påkrævet sikkerhedsudstyr:

Showfolk: handsker/kittel/grydelapper.

Tilhørere: -

Materialer[redigér]

  • Pulverbabymos
  • Vand
  • Spyt (frisk! - gerne fra en baby ;-)
  • Et måleglas, f.eks. 250 ml
  • En rørepind eller en ske til at røre med


Fremgangsmåde[redigér]

Man laver babymos ifølge opskriften på pakken og fylder det i måleglasset. Det skal have en konsistens så det er så tykt, at man kan vende bunden i vejret på måleglasset uden at babymosen falder ud. Man tilsætter nu en klat frisk spyt (læs: man spytter i måleglasset eller får en anden til at gøre det), rører lidt rundt, venter evt. lidt. Resultat: babymosen er blevet mere flydende.

Forklaring[redigér]

Babymos består for det meste af stivelse. Stivelse er et polysaccharid (amylose og/eller amylopektin) som består af lange kæder af a-glukose enheder. Spyt indeholder et enzym, der hedder amylase, som spalter stivelseskæderne så de bliver nedbrudt til mindre enheder. Når babymosen bliver tyndere, så er det fordi amylasen har spaltet mosen så den nemmere glider ned.


Stivelse består af to komponenter: Amylose og amylopektin. Amylose er en lineær polymer af glukose forbundet primært med α(1→4) bindinger og kan bestå af adskillige tusinde glukose-enheder, der sidder som perler på en snor. Amylopektin er den anden komponent af stivelse og består ligesom amylose af glukose-enheder forbundet med α(1→4) bindinger. Amylopektin er imodsætning til amylose ikke lineært, men forgrenet via α(1→6) bindinger for ca. hver 24 til 30 glukoseenhed.


Show noter[redigér]

Gode kommentarer etc. Forberedelse; spektakulært; Hands-on; alder; svært at få til at lykkes. Nævn gerne gode forsøg man kan lave i forbindelse med dette så det giver en god rød tråd i showet. Nævn evt. ting man skal passe på, der får forsøget til at virke kedeligt.


I den virkelige verden[redigér]

Forsøget viser at vores spyt indeholder enzymer som indgår i nedbrydelsen af det mad vi spiser. Dvs. omdannelsen af mad til energi sker ikke kun i mave og tarm, men den begynder allerede i munden. Denne slags enzymer - a-amylase - udnyttes endvidere blandt andet af Novozymes til udvikling af bedre vaskemidler, fordi den gør det lettere at fjerne stivelsesholdige pletter på tøjet.


Andre beskrivelser[redigér]

Websites med mere info:

- Link til Novozymes, som er en af verdens største enzymfabrikanterDette open-source materiale kan findes på Wiki-bogen om Science Shows på (http://da.wikibooks.org/wiki/Scienceshow)