Scienceshow/Forskellige slags shows

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Oversigt over forskellige typer af shows og råd til hvordan man håndterer dem bedst. Se desuden de mere generelle råd om hordan man afvikler et show på siden Gode råd til Science Shows.

Naturvidenskabs Festivaller (Science Fairs)[redigér]

Typisk står man ved et bord / en stand og viser ting til en lille forsamling af tilhørere som har kort tid til det.

Ekspempler på stande:[redigér]

  • Elektrodynamik stand: Her vistes en række forsøg der gennemgik elektromagnetisme med en blanding af hands-on og demonstrationsforsøg
  • Flydende kvælstof stand: Her vistes en masse forsøg med flydende kvælstof. Det er så fyldt med spændende effekter at tilhørerne som regel ikke vil lægge mærke til hvis man fuldstændigt har glemt at lave en rød tråd og bare viser det ene trick efter det andet. Det er en blanding af hands-on og demonstrationsforsøg.
  • Kemistand med mange små stande: Tilskuerne bliver iført kitler, briller og handsker, og bliver fordelt ud på mini-stande hvor de hver især skal gennemføre et lille forsøg. Det tager tid at få folk i arbejdstøjet, men det er jo en del af at være kemiker, og så kan de roligt prøve selv lidt farligere ting af. At alle skal lave hands-on kræver dog at der er en del bemanding på standen til at ta sig af dem individuelt.
  • Matematik: Et smukt eksempel på en stand var en historie om topologi og knude matematik. Med en øl-oplukker hængt op i tre 2m lange elastikker kunne dem der havde standen hold folks opmærksomhed fuldt opslugt i 20 min med en næste magisk fremvisning af hvordan man kan lave knuder om oplukkeren og nemt løse dem igen. Folk kom tit forbi for at se det en gang til. Det var hverken hands-on, effektfulde demonstrations forsøg eller et nemt tilgængeligt emne - men en rigtig god historie fortalt på en god måde og med en tryllekunstners fingerfærdighed.
  • DNA ekstraktion: eleverne lærer om DNA og kan med køkkenudstyr selv udtrækker det af løg og lign ting. En blanding af hands-on og forklaringer om noget de hører om i medierne.

Ved festivaller er det godt at være forberedt på at der kan komme TV og journalister og lave interviews med show-folkene!

Shows i klasselokaler[redigér]

Typisk når man tager ud på en skole for at lave shows for eleverne

Her har man folks udelte opmærksomhed og ingen forstyrrende elementer medmindre de går i klassen :-)

Vær opmærksom på udsugning i mindre lokaler ikke altid er optimal og røgudvikling nok skal undgås i forsøgene.

Sceneshows for mange[redigér]

Større shows for mange tilskuere. Check at der er mikrofon om nødvendigt og væn dig til at bruge den før du går på! Der er ikke noget mere irriterende end mikrofoner der skratter og larmer så man ikke kan høre hvad folk siger. De fleste lokaler kan råbes op uden mikrofon, men det kan være hårdt for stemmen over længere tid.