IndiensPortalens Storbyprojekt Mumbai

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Tilbage til forsiden: IndiensPortalen

Tilbage til siden med oversigt over fagene: IndiensPortalens Fag

Over til IndiensPortalens Opslagstavle

Velkommen til IndiensPortalens Storbyprojekt Mumbai/Bombay![redigér]

TV DR 2. Fredag 3. september 2021 kl. 20.00-21.50 Hotel Mumbai. Amerikansk actionfilm fra 2018.

TV DR K mandag 26. febr. 2018 kl. 11.35-12.10 Fremtidens storby - Mumbai.

Mumbai er Indiens største by og en af verdens mega-byer. I 1950 havde byen 2,9 mio. indbyggere, i 2004 19,1 mio. Vær opmærksom på IndiensPortalens DVD med to dokumentarfilm om Mumbai og en landsby i nærheden. Materialet er egnet til alle undervisningsformer, men gør det også nemmere at arbejde med en indisk storby i faglige og tværfaglige storbyprojekter.

Hvorfor Mumbai/Bombay?

Millionbyen er valgt som eksempel på en indisk storby af mange grunde, bl.a. fordi:

Mumbai udgør et geografisk afgrænset område, men der kommer leoparder ind i byen, og de er respekterede af byens befolkning. Leoparderne bliver passet på i et parkområde for at bevare dem-

Byen har en betydningsfuld kolonihistorie.

Engelsk sprog og vestlig kultur har præget byen afgørende siden 1668.

Byen spillede en væsentlig rolle ved løsrivelsen fra England i 1948.

Storbyproblematik på godt og ondt kan illustreres med Mumbai som eksempel.

Mumbai er en kulturel og erhvervsmæssig smeltedigle, der har tiltrukket indvandrere fra andre dele af Indien. Urbanisering og afvandring fra landområder hører med til byens historie.

Byen har i dag et blomstrende erhvervsliv og er Indiens økonomiske centrum.

Som Indiens store filmby er der et særligt kulturliv i millionbyen. Der er mere materiale under menuerne Aviser, blade og bøger, samt generelle links.

Du og dit hold kan komme i direkte mail kontakt med en indisk elev eller lærer - mail til en inder.Erhverv

De indiske konkurrencemyndigheder har modtaget en klager over havneterminaler, som A.P. Møller-Mærsk og DP World driver i Mumbai. Den Singapore-baserede operatør PSA International har klaget over de to selskaber. Det drejer sig ifølge kilderne om, at de to konkurrenter pålagde et højere gebyr fir at håndtere containere fra rederier, der ankom ved en PSA-terminal, skriver Reuters. Mærsks havneforretning, ser hører under APM Terminals, går i Indien under navnet Gateway Terminals India (GTI). Det er et joint venture mellem APM Terminals og det indiske statsejede selskab Container Corp. Der blev holdt høring i sagen 25. okt. 2018. (Ritzau/Finans 21. nov. 2018.)


Idræt

Skak

VM for Ungdom i Mumbai

10. oktober 2019.


IndiensPortalens DVD om Mumbai[redigér]

DVD'ens dokumentarfilm giver dig dels et levende indblik i livet i millionbyen, dens forskellige kvarterer og kulturelle miljøer, dens erhvervsliv, attraktioner og problemer; dels et indtryk af hvordan det er at leve i en landsby tæt ved storbyen.

DVD'en indeholder også kort over de steder, der bliver omtalt i filmene:

1. Mumbai Mosaik 2003 (2 x 30 min.)[redigér]

Udover at se filmen, kan man søge på 22 forskellige emner, så mange fag kan få inspiration og stof fra filmen. Emnerne er: Boligforhold, Bryllup, Buddhister, Byens rum, Drikkevand, Erhvervsliv, Forurening, Gandhi, Geografisk profil, Hinduer, Indiens Uafhængighed, Jainer, Kolonitid, Kristne, Muslimer, Parsere, Politik, Salt, Sikher, Slum, Transport, Uddannelse. Rettelse: I filmens 2. del under 'forurening' skal speakens tale om gaskomfur rettes til petroleumskomfur. Råd: Sørg for at holde en pause efter de første 30 min., for man får så mange oplysninger, at ens hoved næsten ikke kan rumme dem uden pause :-)

Nedenunder kan du læse om de tre dokumentarfilm, du kan se på IndiensPortalens DVD:

1. Mumbai Mosaik 2003 (2 x 30 min.),

2. Kurveflettere og murstensarbejdere (10 min.) og

3. Indisk klassisk dans (12 min.).

Støtte fra Ministeriet for Børn og Undervisnings tips- og lottomidler har gjort det muligt at redigere de tre dokumentarfilm. IndiensPortalens DVD blev sendt til alle landets almene gymnasier, og Centre for Undervisningsmidler har fået et antal eksemplarer, som grundskoler og andre kan rekvirere til undervisningsbrug. IndiensPortalens redaktører takker hermed for støtten. DVD'en må ikke anvendes kommercielt. Har du spørgsmål angående IndiensPortalens DVD (pris pr. stk. 100 kr + porto), så kontakt venligst producent og copyrightindehaveren: birthe.molhave@skolekom.dk


Kort om de tre dokumentarfilm:

1. Mumbai Mosaik 2003 (2 x 30 min.) er en introduktion til en indisk millionby, nemlig Mumbai/Bombay i delstaten Maharashtra.

Filmen fører dig gennem mange forskellige sider af fænomenet 'en millionby' - lige fra byens historie og erhvervsliv til mødet med unge og gamle i deres forskellige kulturelle miljøer. Ud over at se filmens to dele, har man mulighed for at søge specielt på 22 emner. Rettelse: I filmens anden del under emnet 'forurening' skal speakerens tale om gaskomfur rettes til petroleumskomfur.

Indholdsoversigt:

Mumbais geografiske rammer, Gymnasieelev introducerer sin by. Hinduisme, Gadetempel, Statue af elefantguden Ganesh, Besøg hos hindufamilie.

Hinduisme og politik, Shiv Sena, Bharatya Janata Party (BJP). Mumbadevi kvarteret, Fiskere.

Islam, Pilgrimme ved Haji Ali Mausoleum, Besøg hos Bohra muslimsk familie, Koranlæsning, Hånddekoration, Bøn på gaden.

Portugisisk koloni. Kristendom, Katolsk gudstjeneste, Begravelse.

Britisk koloni.

Havnens betydning.

Parsisme, Parsertempel. Besøg hos parserfamilie.

Nyhedsmedier.

Arkitektur og symboler i byrummet, Klassicisme, Nygotik, Italiensk stil Flora Fountain, Indo-saracensk stil, Gateway of India, Gujarati stil, Art deco stil.

Den indiske lærdoms hus. Skyskrabere.

Saltudvinding. Mahatma Gandhi.

Indiens selvstændighed, Statue Zoo.

Vandforsyning. Trafik, Dabbawallas, Transport.

Sikhisme, Sikh Gurdwar, Besøg hos sikhfamilie, Sikhgudstjeneste.

Industri, Interview med direktør, Arbejdsforhold, Besøg på trykkeri, Tekstilindustri.

Boligforhold.

Finanscenter.

Jainisme, Vandrende asketer/munke. Besøg i Digambara jaintempel.

Luftforurening.

Petrokemisk industri, Interview med miljøforsker, Indeklima ved madlavning.

Besøg hos slumfamilie, Dalits, dvs. "de undertrykte".

Buddhisme, Kanheri hulerne, uddhistiske skulpturer, Politisk buddhisme.

Forretningsliv.

Tiggeri.

Bystyre, Interview med forsker i statskundskab, Kritisk journalistik, Politi og vagter.

Spørgeskema undersøgelse af gymnasieelever.

Hindubryllup. Filmindustri, Besøg hos bill board painter.

Samvær og leg. Arbejdsdagen slutter, Aftenliv. Rent tøj.


2. Kurveflettere og murstensarbejdere (10 min.) Dokumentarfilmen fra 2003 kommer bl.a. ind på forholdet mellem storbyen og en landsby tæt ved Mumbais bygrænse. Dalits og politisk buddhisme, risdyrkning og arbejdsforhold.

3. Indisk klassisk dans (12 min.) er en kort introduktion til den traditionelle Bharata Natyam. Filmen er optaget i 1987 og giver baggrund, viser grundtrin og et eksempel på en dans.


Tilsammen kan de tre film give inspiration og stof til undervisning i mere end 20 forskellige fag.


Film 1 og 2 er optaget i 2003 af Mølhave-filmgruppen i samarbejde med filmhistoriker Amrit Gangar, Mumbai. De er redigeret af Anders Davidsen, Kristian Mølhave og Morten Terkildsen på Århus Filmværksted.

Film 3 er tilrettelagt af Sasidevi Chandrabalan og Birthe Mølhave. Den er optaget på Århus Universitets TV i 1987 med støtte fra 'Udvalget til samordning af bistandsarbejdet og det kulturelle samarbejde med udviklingslandene'. IndiensPortalens DVD viser et uddrag. DVD'ens layout er udarbejdet af Kristian Mølhave.


Vær også opmærksom på: Jainernes livskunst Cd-rom med dokumentarfilmene om: Vandring mod Evigheden (15 min.)

Inden for den indiske religiøse filosofi jainisme er vandrende munke og nonner en livsnerve for jainernes fællesskab. Filmen handler om indvielsen af en ung mand, der har taget den fulde konsekvens og vil leve som omvandrende asket resten af sit liv. Filmen lægger op til diskussion af aktuelle etiske og filosofiske emner og måder at leve på. Livets Udfordring (15 min.) Filmen giver en generel introduktion til jainismen og en levende illustration, der lægger op til debat af aktuelle etiske og filosofiske emner og måder at leve på. Instruktør Birthe Mølhave, Production manager - India. Angående CD’en kontakt venligst birthe.molhave@skolekom.dk

2. Kurveflettere og murstensarbejdere (10 min.)[redigér]

I denne kortfilm fra landsbyen Ambedkar Nagar ved byen Vasai tæt ved Mumbais bygrænse kan man søge på emnerne:

Dalits - undertrykte, Fra bambus til kurv, Fra ler til sten, Landsbyens økonomi, Sæsonarbejdere.

Se linkene til Vasai og Ambedkar længere nede på siden.

IndiensPortalens DVD er produceret af Mølhave-film-gruppen i samarbejde med Amrit Gangar, Mumbai. De to film fra 2003 om Mumbai er redigeret af Anders Davidsen, Kristian Mølhave og Morten Terkildsen på Århus Filmværksted med støtte fra Ministeriet for Børn og Undervisnings tips- og lottomidler.

Læs mere om filmene under IndiensPortalens Baggrund, Gå Tilbage til forsiden: IndiensPortalen

Du kan låne DVD'en på dit Center for Undervisningsmidler, men check lige først, om din skole allerede har den.

Har du spørgsmål angående IndiensPortalens DVD, så kontakt venligst producent og copyrightindehaver birthe.molhave@skolekom.dk


Aviser og blade om Mumbai[redigér]

Mange danske aviser og nogle fagtidskrifter som fx Ingeniøren har artikler om Mumbai.

Daily News & Analysis - DNA. Avisen har hovedsæde i Mumbai. Den bringer mange interessante artikler, læs her: http://www.dnaindia.com/

Far Eastern Economic Review. Måske har biblioteket dette blad. Du kan lave en søgning på deres artikler om Mumbai eller Bombay, men skal være abonnent for at læse dem på skærmen: www.feer.com

Indian Express er en landsdækkende avis med en særlig Mumbai udgave: http://cities.expressindia.com/mumbai.html

Times of India's internetudgave. Den landsdækkende avis giver dig opdaterede nyheder og artikler. Den er god at støtte sig til: http://timesofindia.indiatimes.com


Generelle og specielle links til Mumbai-materiale[redigér]

Her finder du både generelle og mere specielle links til IndiensPortalens storbyprojekt om mega-byen Mumbai/Bombay.

Få overblik over Mumbai set fra luften på Google Earth: http://earth.google.com/


Få en introduktion til Mumbai og mumbaikars (mumbaianere). Læs om Mumbais historie, administration osv.: http://www.thisismyindia.com/about_mumbai/index.html


Mumbai Net giver mest seriøse introduktioner og korte faktalister. Hjemmesiden har to menuoverskrifter:

1. 'Channels' har undermenuer alfabetisk opstillet fra Bollywood om film, City Info med gode underpunkter prøv fx history; politics og Whats on.

2. 'MumbaiNet' har fx underpunktet Mumbai links med en stribe forskellige hjemmesider fra organisationer, foreninger, forretninger mv.:

http://www.mumbainet.com


Mumbais historie. Du kan få en interessant interaktiv gennemgang af den i hovedtræk på: http://theory.tifr.res.in/bombay/


Mumbais landskab. Du kan blive informeret interaktivt om Mumbais geografi, klima og de 7 oprindelige øer. Byen ligger i en jordskælvszone. Vælg menupunktet 'Geography' på: http://theory.tifr.res.in/bombay/


Børsen i Mumbais hjemmeside: http://www.bseindia.com


Broen Mumbai Trans Harbour Link[redigér]

Den danske ingeniørkoncern Cowi har vundet en af kontrakterne på broen Mumbai Trans Harbour Link. Broen bliver 22,8 km. lang og Indiens længste bro. Broforbindelsen skal krydse mudderbankerne ved Sewri, anløbshavnen i Pir Pau og Thane Creek-kanalerne og forbinde det sydlige Mumbai med den kommende Navi Mumbai International Airport. Der er tale om et massivt bygge- og anlægsprojekt, hvor Cowi har vundet kontrakten for detailprojektering. Byggetiden er estimeret til omkring fire et halvt år. (Ejendomswatch 3. april 2018).


Fly og lufthavne[redigér]

29. marts 2018 Kunne flyselskabet Air India krydse luftrummet over Saudi-Arabien på en flyvning fra Mumbai til Tel Aviv i Israel. Det er første gang i 70 år, at Saudi-Arabien har tilladt det. Rejsetiden på ruten er dermed nedbragt fra syv til fem timer. (Kilde: Check-in.dk).


Terrorangreb i Mumbai[redigér]

Mistænkt for terrorangreb i Mumbai anholdt. Myndighederne i Pakistan har onsdag 17. juli 2019 anholdt Hafiz Saeed, der er mistænkt for at være hjernen bag angrebet for 11 år siden, oplyser en talsmand fra den indiske delstat Punjabs regeringschefs kontor til nyhedsbureauet Reuters. Pakistaneren , der mistænkes for at finansiere terror, er stifter af den militante gruppe Lashkar-e-Taiba. Anholdelsen fandt sted nær byen Gujranwala, der ligger i den centrale del af Pakistan. Pakistan har længe været under internationalt pres. Kritikken går bl.a. på, at landet ikke gør nok for at stoppe finansiel støtte til militante grupper. USA har stemplet Hafiz Saeed som terrorist og tilbudt 10 mio. dollars for informationer, der kan lede til, at han kan blive dømt for angrebet i Mumbai. Stifteren af Lashkar-e-Taiba nægter, at hans gruppe har noget med militante grupper at gøre. Gruppen ønsker ifølge Reuters at drive Indien ud af Kashmir-regionen og etablere en islamisk stat i et område, der går ind over Pakistan, Indien og Kashmir. En anonym, højtsående embedsmand i den indiske regering siger, at anholdelsen sker i anledning af, at Pakistans premierminister Imran Khan, skal besøge USA om få dage. ( Reuters, citeret i JP International side 9, torsdag 18. juli 2019).

2015,30. sept., en indisk domstol dømte fem mænd til døden for et bombeangreb i Mumbai den 11. juli 2006, da 189 mennesker mistede livet og 800 blev såret. Fire andre blev dømt til livsvarigt fængsel, mens de sidste tre af i alt 12 dømte fik forskellige fængselsstraffe. De fem dødsdømte var dem, ifølge retten, som havde placeret bomberne i Mumbais travle tognetværk. (Kilde dpa) Terrorangrebet i Mumbai 2008: luksushoteller, en busstation, en restaurant, en biograf, et jødisk center og et hospital.

Terrorangrebet i Mumbai 26-29. nov. 2008 Læs Politikens artikel fra 27. nov. 2008 her med mange links på dansk: http://politiken.dk/udland/ECE604478/journalist-taj-mahal-er-vores-world-trade-center/

Læs detaljeret om angrebet på engelsk på avisen The Telegraph fra 27. nov. 2008 her med mange link artikler: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/india/3529804/Bombay-terror-attacks-Why-the Taj-Mahal-Hotel-was-chosen.html Og se og læs BBC News 27. nov.2008 her: http://news.bbc.co.uk/2/hi/7751160.stm Mumbai police declare Taj Mahal hotel siege over, læs i avisen the Guardian 29. nov. 2008 her: http://www.guardian.co.uk/world/2008/nov/29/mumbai-tajmahalhotel-terror-siege-india Knap en måned efter at et terrorangreb i den indiske finansmetropol Mumbai kostede over 170 mennesker livet, genåbner de to luksushoteller, som i dagevis blev holdt besat af terroristerne, her i weekenden, læs her: http://nyhederne-dyn.tv2.dk/article.php/id-19235878:taj-mahal-%C3%A5ben-igen-efter-terror.html?rss

2008 Mumbai Attacks, læs her en opsamlings artikel: http://en.wikipedia.org/wiki/Mumbai_attacks

21. nov. 2012 blev den pakistanske terroristleder henrettet i Maharashtra.

24. jan 2013 David Headley (52 år gammel)er blevet idømt fængsel i 35 år. Efter aktionen i Mumbai i Indien var han også flere gange på visit i København, hvor han forberedte et angreb på Jyllands-Posten som hævn for avisens trykning af en række muhammedtegninger. David Headley har forklaret, at Tahawwur Rana (52 år gammel) hjalp ham med at planlægge angrebene både mod Mumbai og Jyllands-Posten. Rana fik 14 års fængsel for sin medvirken. Fordi Headley har sladret om sine terrorkontakter, undgik han livstid/dødsstraf. I Indien er man ikke tilfredse med dommen. Læs en artikel her: http://politiken.dk/indland/ECE1878103/jp-terrorist-faar-35-aars-faengsel/

19. dec. 2014 en pakistansk domstol har afgjort at den angivelige bagmand til terrorangrebet i Mumbai i 2008 kan slippes ud i friheden. Lederen af Lashkar-e-Taiba, Zaki-ur Rehman Lakhvi kan løslades mod en kaution på 5.000 dollars. Hans advokat Abbasi siger, at summen vil blive betalt. Afgørelsen kom den 17. dec. 2014 to dage efter en Taleban massakre i den pakistanske by Peshawar, hvor 148 mennesker – mest elever - blev dræbt på en skole.

(S) engelsk, erhvervsøkonomi, religion og samfundsfag og almen studieforberedelse og Tværfag AT 2012 Katastrofe


Dawoodi Bohra shia islam

17/1 2014 Tusindvis af mennesker var samlet i Mumbai, men mindehøjtideligheden endte fatalt. 18 muslimer døde da de søgte at komme til den afdødes hus efter begravelsen af den 102-årige afdøde leder, Syedna Mohammed Burhanuddin. Medlemmerne af Dawoodi Bohra er shiamuslimer og hører til flere steder i verden. Deres spirituelle leder døde af et hjertetilfælde. http://politiken.dk/udland/ECE2185555/mange-mast-ihjel-til-begravelse-af-102-aarig-i-indien/ Du kan se et besøg hos en Bohra familie i Mumbai på IndiensPortalens DVD Mumbai Mosaik 2003. Kontakt evt. Birthe.molhave@skolekom.dk hvis din skole ikke har DVDen.


Voldtægter Statistikker viser, at der i Indien finder en voldtægt sted hver 20. minut.

I de seneste år har der været en række opsigtvækkende gruppevoldtægter i Indien. Børn og udenlandske turister er blandt de ofre for voldtægter, der har præget Indien de seneste år.

23. jan 2014: Indisk politi har torsdag anholdt mindst 12 mænd i en angivelig gruppevoldtægt i det østlige Indien. Ifølge politiet skete gruppevoldtægten efter ordre fra lokalrådet i kvindens landsby, der består af byens ældre. Kvinden på 20 år blev udsat for det seksuelle overfald i mandags i Birbham-distriktet, der ligger i delstaten Vestbengalen. Ifølge politiet havde kvinden et forhold til en mand fra et andet lokalsamfund. Kvinden og hendes ven blev bundet fast til to træer og idømt hver en bøde på 25.000 rupier (cirka 2200 danske kroner, red.) for affæren, siger vicepolitikommissær Prasanta Chowdhury. Kvinden, der nu er indlagt på hospitalet, siger til journalister, at hendes familie ikke var i stand til at betale en bøde på, hvad der svarer til omkring 2200 danske kroner. Ud over de 12 mænd er lederen af landsbyens lokalråd blevet anholdt.

Fredag 10. januar bliver en 18-årig tysk kvinde, frivillig NGO-hjælper, overfaldet og voldtaget af en mand samme sovekupe i West Coast Express toget fra Mangalore til Chennai i det sydlige Indien. Hun frygtede for sit liv, turde ikke skrige og kalde på hjælp. Mandag den 13. jan. meldte hun ledsaget af en ledende embedsmand fra Jernbanepolitiet overfaldet. Ved en konfrontation hos politiet identificerede hun manden. Manden blev straks anholdt, han er løsarbejder fra forbundsstaten Bihar.

Tirsdag den 14. januar 2014: En 51-årig dansk kvinde blev tirsdag udsat for trusler, tyveri og gruppevoldtægt i den indiske hovedstad New Delhi. Efter at have besøgt et af byens museer var kvinden faret vild på vej hjem til sit hotel i et populært backpacker-område, og hun henvendte sig til gruppen af mænd i nærheden af New Delhi Railway Station. Kvinden ønskede ikke læggeundersøgelse i Indien, men blev straks fløjet til København. De seks er anholdt. Der er tale om otte hjemløse, der holdt til ved banegården. Voldtægten af den danske turist gik verdenspressen rundt. Læs mere her: http://politiken.dk/udland/ECE2182351/dansk-kvinde-har-vaeret-udsat-for-gruppevoldtaegt-i-indien/

2. januar 2014 Indisk 16-årige pige brændt ihjel efter gruppevoldtægter i Kolkata/Calcutta i Vest-Bengalen. I følge politiet blev der sat ild til hende 23 dec. da hun var alene hjemme, og på sygehuset døde hun den 1. januar. Branden blev stiftet af to bekendte af dem, der havde begået voldtægt på hende den 26. oktober. Voldtægten skete i nærheden af, hvor hun boede i Madhyagram. Da hun havde meldt det til politiet, blev hun på ny overfaldet og seksuelt misbrugt.

Sagen fra 2012, der gjorde indiske kvinder oprørte:

16. december 2012: En 23-årig kvindelig studerende bliver gruppevoldtaget i en bus. Hun havde været i biografen med sin ven. Kvinden bliver mishandlet , blandt andet havde mændene også stukket et jernrør op i hendes underliv under den grusomme handling. Også hendes ven blev slået og begge blev sluttelig kastet ud af bussen. 26. december 2012: Voldtægtsofferet bliver fløjet til et hospital i Singapore, da hendes tilstand er kritisk. Hun dør 29. december af sine kvæstelser. Og ifølge dommeren havde de fire »begået mord på en hjælpeløs person«. Uden foran retssalen stod protestgrupper klar og råbte »hæng dem, hæng dem«, skriver AP.

11. marts 2013: Den hovedmistænkte - buschaufføren - bliver fundet død i sin fængselscelle. Han begik formentlig selvmord.

Loven er nu strammet

Den indiske regering har nu strammet loven, så man nu risikerer dødsstraf for forbrydelsen.

13. sept. 2013 De fire voldtægtsmænd blev alle dømt til døden.

Læs mere detaljeret her: http://politiken.dk/udland/ECE2071889/indiske-maend-kendt-skyldige-i-doedelig-gruppevoldtaegt-af-23-aarig/ og http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/09/13/0913133246.htm

Et par andre eksempler, der kom i medierne i 2013:

20. juli 2013: Seks mænd, der var anholdt og anklaget i en sag om røveri og gruppevoldtægt af en kvindelig schweizisk turist i Indien, idømmes livsvarig fængsel. Efter overgrebet blev den 39-årige schweiziske kvinde bragt til hospitalet.

22. august 2013: En kvindelig fotograf bliver voldtaget af en gruppe mænd, da hun sammen med en kollega tager billeder i en nedlagt tøjfabrik i Mumbai. Kvinden bliver efterfølgende indlagt på hospitalet, hvor hun blev behandlet for sine kvæstelser.

læs fx her http://ekstrabladet.dk/112/article2194529.ece?track=lokalavisen

Dødsstraf i Indien: Tirsdag den 21. jan. 2014 ophævede Indiens Højesteret 15 dødsstraffe i en afgørelse, som bliver hyldet af menneskerettighedsgrupper. De 15 personer fik ændret straffen til livsvarigt fængsel. Indien har over 400 personer siddende på dødsgangen, men der er kun genneført 3 henrettelser i det seneste årti. (Reuters).

Opgaveforslag: sammenlign med voldtægtsstatistikker for Europa, USA, Kina, Pakistan eller andre lande.


Vasai[redigér]

Vasai, en by 50 km nord for Mumbai. Den har ca. 175.000 indbyggere. Dens omegn bliver omtalt i den 12 minutters dokumentarfilm 'Kurveflettere og murstensarbejdere' (IndiensPortalens DVD). Du kan få en kort introduktion til byen her: http://www.indiantravelportal.com/maharashtra/vasai/ http://www.maplandia.com/india/maharashtra/thane/vasai/


Vasai på Wikipaedia. Den indeholder en kort historisk oversigt, musik, steder af interesse illustreret med billeder: http://en.wikipedia.org/wiki/Vasai


Kort over Vasai fortet, kort om historien og billeder derfra: http://www.maharashtratourism.gov.in/MTDC/HTML/MaharashtraTourism/TouristDelight/Forts/Forts.aspx?strpage=VasaiFort.html http://www.tripadvisor.dk/LocationPhotos-g297648-d555321-Vasai_Fort-Maharashtra.html


Ambedkar Nagar-landsbyen[redigér]

Ambedkar Nagar-landsbyen, der bliver vist i den 12 minutters dokumentarfilm 'Kurveflettere og murstensarbejdere' (IndiensPortalens DVD), er del af en ny-buddhistisk politisk bevægelse, der kræver dalits ligeret. Dalit betyder 'undertrykt' og betegner de standsløse og de laveste erhvervskaster i det hinduistiske standssystem. Bevægelsen er grundlagt af Dr. Ambedkar i 1956: http://www.angelfire.com/ak/ambedkar/BRwhyconversion.html


Bøger om Mumbai[redigér]

Turen går til Sydindien af Tore E. H. Mukherjee Holst og Suranjita Mukherjee. Politikens Forlag 2009. Rigt illustreret, de enkelte kapitler er markeret med hver sin farve. 168 s. + informerende omslag. Indhold: En trafikprop af oplevelser s. 5, Bag om Sydindien s.6-23 (Sydindien i dag s.6, Verdensborger og tjenestefolk 8, Middag hos the Ramanans 10, Bollywood og det magiske knus 12, Løgkupler og hinduidoler 14, Verdens største sammenskudsgilde 16, Imperiets juvel 18, Vigtige årstal 20, Fra navlen og ned 22). Mumbai (Bombay) finanscentrum, film- og kulturmødested s.25-53, Goa strandliv og portugisiske efterkommere 55-77, Det sydlige Karnataka med Indiens IT-hovedstad og et Maharajapalads 79-89, Keralas kyst og the Backwaters, havde oprindelig matriarkat og var gennem årtusinder verdens handelscentrum for krydderier 91-113, De sydlige hill stations, theplantager og vilde tigere 115-127, Tamil Nadu med farverige templer, Trankebar med Fort Dansborg var dansk handelskoloni i 1620-1845 129-147. Praktiske oplysninger 149-161. Aktiv ferie 162-163. Miniparlør 164-165.Register 166-167. http://www.politikensforlag.dk/Ferie_og_rejser/Turen_gaar_til/Turen_gaar_til_Sydindien(9788756789219).aspx

(S) Opslagstavle med indholdsfortegnelse, billedkunst, biologi, geografi, religion og samfundsfag

Danske bibliotekers fælles hjemmeside dækker både folke- og forskningsbiblioteker i Danmark. Her kan du søge oplysninger om bøger, der handler om Mumbai eller Bombay, byens tidligere navn. Hvis du vælger menupunktet 'Flere links', får du links fra udlandet. Her kan du fx vælge Arkade om arkitektur osv. og skrive bynavnet Mumbai, så får du links til templer osv.: http://www.bibliotek.dk

Den indiske Ambassades bibliotek, som du efter aftale kan besøge. Embassy of India, Vangehusvej 15, 2100 København Ø. Ring tlf.39182888/39299201 (Main Lines), eller mail til india@email.dk Se på ambassadens hjemmeside, hvem der er bibliotekar: http://www.indian-embassy.dk

Mellemfolkeligt Samvirke har et bibliotek, hvor du kan søge materiale om Mumbai: http://www.ms.dk


Forfattere og skribenter, der har skrevet om Mumbai/Bombay:[redigér]

A-Z

Adama, Phillip: A Billion Voices. ABC Books, Australia 1999. Includes a chapter on Mumbai.

Boo, Kathrine: Bag det evigt smukke. Reportagebog. Gads Forlag 2012. På bogens hjemmeside kan man også trykke på film og se et par klip fra slumbyen. 297 s. Asha er dronning af slummen, teenageren Abdul lever af at videresælge de riges affald – og sammen er de to af hovedpersonerne i en sand og inspirerende historie fra et af Indiens utallige slumkvarterer. Bag det evigt smukke illustrerer, hvordan ambitioner og håb for fremtiden kan blomstre i selv de mest udpinte, mudrede og stinkende omgivelser – og om, hvor galt det kan gå, når tragedien rammer. Indholdsoversigt: Prolog: Mellem roser, 17. juli, 2008, Mumbai, 9-24. Del 1: Underborgere 25-99. Annawadi 27-41. Asha 42-52. Sunil 58-78. Manju 79-99. Del II: Om det at brænde 101-169. Spøgelseshuset 103-116. Hullet, hun kaldte et vindue 117-132. Hidsighedsanfaldet 133-152. Mesteren 153-169. Del III: Lidt vildskab 171-214. Marquee-effekten 173-190. Papegøjer fanges og sælges 191-205. En god nats søvn 206-214. Del IV: Opad og væk 215-288. Ni nætter med dans 217-230. Noget skinnende 231-241. Retssagen 242-255. Is 256-264. sort og hvidt 265-276. En skole, et hospital, en cricketbane 277-288. Forfatterens efterskrift 289-297. Forfatterens tak 298-299. Om forfatteren 300. http://gad.dk/Bag%20det%20evigt%20smukke Hjemmesiden har også uddrag af de fine anmeldelser. (S) Almen studieforberedelse og Tværfag, dansk og samfundsfag

Chandra, Vikram: Love and Longing in Bombay. Penguin Books, 1997. Dansk titel: Kærlighed og længsel i Bombay. Erichsen, 1999. - 190 sider. På en bar i Fisherman's Rest i Bombay sidder hr. Subramaniam og fortæller historier. De skildrer på deres egen facon livet i den velstillede del af det moderne Indien.

Daswani, Kavita: For Matrimonial Purposes. G. P. Putnam's Sons, 2003. 277 p. Romanen handler bl.a. om kulturforskelle mellem New York og Mumbai. Læs omtale her: http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0399150706/qid=1117456029/sr=1-2/ref=sr_1_2/104-7099523-7361500?v=glance&s=books

Desai, Anita: I skyggen af Taj Hotel. Hekla 1990.

Desai, Anita: Baumgartner's Bombay. Mariner Books;2000. 240 sider. Læs også kommentarer, scroll ned ad siden: http://www.amazon.com/Baumgartners-Bombay-Anita-Desai/dp/0618056807/sr=1-2/qid=1168891334/ref=pd_bbs_sr_2/103-6682482-2329459?ie=UTF8&s=books

Gejl, Trisse: Bombay-blues. Dansklærerforeningen, 2000. - 133 sider. Den omkring 19 år gamle Eva rejser med rygsæk alene til Indien. I Bombay bliver hun fuldstændig overvældet af indtrykkene og flygter nærmest til Goa, hvor hun finder den store kærlighed i franskmanden Gide.

Gowda, Shilpi Somaya: Den hemmelige datter. Roman. Forlaget Cicero 2011. 352 s. Gribende og tankevækkende debutroman om adoption, moderkærlighed og mødet mellem to kulturer - og om at være født i et land i fattigdom, hvor man er uønsket alene på grund af ens køn. Den hemmelige datter starter i 1984 i en lille indisk landsby, hvor kvinden Kavita føder sit andet barn. Også denne gang er det en datter, og også denne gang må hun give sit barn bort, da hun og hendes mand kun har råd til at opfostre et barn: en søn. Pigen Asha havner hos et barnløst ægtepar i Californien, der giver hende den trygge barndom, hun ikke ville have fået i Indien. Efterhånden som Asha bliver ældre, kommer der dog et ønske om at finde sine rødder, og hun rejser derfor til Indien i håb om at finde sine biologiske forældre, men ender med at finde noget ganske andet end det, hun havde håbet på.Ordforklaringer s. 348-352. http://www.rosinante-co.dk/cicero.aspx Læs om bogen på Litteratursiden: http://www.litteratursiden.dk/anbefalinger/den-hemmelige-datter-af-shilpi-somaya-gowda Læs den fine anmeldelse Sporløs i Indien i Kristeligt Dagblad 28. feb. 2011 her: http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/410147:Kultur--Sporloes-i-Indien (S) biologi, dansk, samfundsfag, se kapiteloverskrifter og sidetal på dansk undervisningsforslag under emnet Adoption.

Gülstorff, Jonas: Ettusindesekshundrede og fireogtyve minutter i Mumbai. www.ordogpladeproduktion.dk 2010. 78 s. Det var et kort ophold i Indien der inspirerede Jonas Gülstorff til hans tredje digt-samling, der handler om sprogets soldater, paranoia og kærlighed. “Jeg spiller turisten igen. Det er nok den rolle jeg er bedst kendt for … ” Digtene er afspejlinger af verden, i lang prosa form og kort haiku. http://www.ordogpladeproduktion.dk/HTML/ord.html http://www.ordogpladeproduktion.dk/HTML/gulstorff.html Se også dansk undervisningsforslag

Hansen, Thomas Blom: Wages of violence, naming and identity in postcolonial, Bombay. 2001.

Irving, John: A Son of the Circus. 633 p. Bloomsbury 1994. Novel, Mumbai.

Joseph, Manu: Alvorlige mænd. Roman. Thanning og Appel 2011. 372 s. Beskrivelse: Indiske Mani bor i Mumbais slum og arbejder på det lokale intrigeplagede institut. Som kasteløs lever han en trist tilværelse, men da det lykkes ham at få sin egentlige talentløse 11-årige søn til at fremstå som et geni, synes hans lykke at være gjort. 1. del Problemet med Det Enorme Øre s. 7-75. 2. del Big Bangs gamle arvefjende s. 77-148. 3. del Det kønne, lille kældernummer s. 149-214. 4. del De første tusind primtal s. 215-253. 5. del Rumvæsner bruger rumvæsner til at lave ostemasse med s. 255-311. 6. del En sidste chance s. 313-351. 7. del Optøjerne s. 353- 369. Ordliste s. 371-372. http://www.saxo.com/dk/alvorlige-maend_manu-joseph_indbundet_9788741301952 Læs den fine anmeldelse på Litteratursiden.dk her: http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/alvorlige-maend-af-manu-joseph Og Bogguide.dk http://bog.guide.dk/Roman/Manu%20Joseph/Socialrealisme/Samfund/Tro%20&%20%C3%A5nd/Manu_Joseph_Alvorlige_m%C3%A6nd_2465632 (S) dansk og samfundsfag

Kipling, Rudyard: Lidt om mig selv. Oversat fra engelsk af Kai Friis Møller. Forlag Rosenkilde & Bahnhof 2011. 220 s. Det er forfatteren Rudyard Kipling (1865-1936) vi kan takke for børnebogen Kim. Hvem kender ikke at lege 'Kims leg'? Samtidig klæber et anderledes broget eftermægle til ham. I politisk øjemed er han uløseligt forbundet med den imperialistiske parole i hans digt »The White Mans Burden« omkring den hvide mands civilisatoriske ansvar i forhold til andre racer. Han er til dato den yngste forfatter, der har modtaget Nobelprisen i litteratur (som 41-årig i 1907). I personen Kipling kombineres det hjertevindende med det dybt kontroversielle; magiske børnefortællinger møder anglocentrisk patronisering. Selvsagt er hans selvbiografi, som han skrev som 70- årig, en fascinerende læseoplevelse. Kipling skrev biografien kort før sin død i 1936, en ligefrem skildring af hans liv fra barndommen i Bombay til positionen som international kendt forfatter. Det er beretningen om en anden tid og et anden indstilling til tingene, et interessant og berigende tidsbillede på engelsk imperialisme og ironisk nok derigennem en erindring om ikke at se sort og hvidt på verden. Kipling kan både som lyriker og prosaist være en eminent forfatter med et greb om både sprog og komposition, der kan måle sig med de allerfleste. Indhold: Kp. 1 En meget ung person 1865-1878 s. 7, Kp. 2 Skolen før dens blomstring 1878-1882 s. 25, Kp. 3 Syv strenge år s. 41, Kp. 4 Interregnum s. 75, Kp. 5 Finansudvalget s. 101, Kp. 6 Sydafrika s. 137, Kp. 7 Ens helt eget hus s. 163, Kp. 8 Arbejdsredskaber s. 189, Noter (ord- og navneforklaring) s. 215-220, suppler med Onkel Crom rektor Cormell Price s. 25. Skal litteratur dømmes ud fra forfatteren? Og skal datidens mennesker i det hele taget dømmes med nutidens øjne? Hvordan opnår man et nuanceret perspektiv, der formår at skildre forfattere som Kipling som andet og mere end repræsentanter for vores dårlige samvittighed? http://www.rbforlag.dk/?page_id=3354 Læs Politikens fine anmeldelse her: http://politiken.dk/kultur/boger/ECE1456255/junglebogens-far-fortaeller-om-sit-usaedvanlige-liv/ Du kan læse Kiplings berømte børneroman Kim online på engelsk her: http://www.online-literature.com/kipling/kim/ (S) Almen studieforberedelse under emnet selvbiografi, dansk, engelsk

Kumar, Amitava: Bombay London New York - a literary journey Penguin Books 2002.

Kanga, Firdaus: Når jeg bliver stor … Samleren. København 1991. 279 s. Romanen om en middelklassefamilie i Mumbai/Bombay.

Levine, James A.: En strøm af ord. Roman. Politikens Forlag 2009. 190 s. James A. Levine er professor i medicin og anerkendt for sine videnskabelige studier. I samarbejde med FN har han fokuseret på forholdene for kvinder og børn i 3. verdens lande, og i den forbindelse rejste han til Indien, hvor han mødte en ung prostitueret pige, som inspirerede ham til at skrive En strøm af ord, der er hans debutroman. I bogen fortæller 15-årige Batuk Hostorine (i 2004) om sit liv; hvordan hun af familien blev solgt som prostitueret, da hun var 9 år gammel. Kort indholdsoversigt: Den blå notesbog s. 7-61/99. Riskornet s. 62-99 Her slutter den blå notesbog. Nummererede ark brevpapir fra Royal Imperial Hotel i Mumbai s. 100-164. Almindeligt hvidt papir s. 165-177. Den sølvøjede Leopard s. 178-186. Det følgende er teksten fra tre papirark, der var foldet sammen og lagt ind i den blå notesbog (2004) s. 187-190. Alle underafsnit kan ses her, tryk på dansk undervisning http://www.politikensforlag.dk/Skoenlitteratur/Oversat_skoenlitteratur/En_stroem_af_ord(9788756791533).aspx Læs kort mere her: http://www.kulturkapellet.dk/prosaanmeldelse.php?id=113 Læs anmeldelse fra Politiken her: http://politiken.dk/kultur/boger/skonlitteratur_boger/ECE712769/brutal-fortaelling-fra-bombays-slum/ (S) almen studieforberedelse og Tværfag, dansk, psykologi og samfundsfag

Mehta, Suketu: Maximum City: Bombay Lost and Found. Knopf, 2004, 0-375-40372-8 | 560 pages. Læs mere: http://www.randomhouse.com/acmart/catalog/display.pperl?isbn=9780375403729

Morais, Richard C.: 100 Fodsrejsen. Roman. Forlaget NB Books 2010. 260 s. Morais giver et levende indblik i restauranternes verden og specielt i kampen om Michelin-stjernerne:Hassan Haji vokser op i Mumbai i Indien, hvor familien driver restaurant, men da en tragedie skubber familien ud af Indien, beslutter de sig for at starte på en frisk i London. Det lykkedes dog ikke familien at falde til, og de rejser derfor videre gennem Europa og ender i den lille franske by Lumière. Her åbner de en indisk restaurant lige over for Madame Mallorys berømte restaurant. Det falder på ingen måde i god jord hos Mallory, og hun kæmper en indædt kamp mod Haji-familien og dens fremmede kultur, men må til sin store skræk overgive sig, da hun opdager, at teenagedrengen i det indiske køkken er en kok, hvis naturtalent er meget større end hendes eget. Indhold s. 7. Del 1: Mumbai s. 9-41, Kp. 1 Jeg, Hassan Haji 11-23. Kp. 2 Lad mig tænke glade tanker 24-41. Del 2: London s. 42-69, kp. 3 Hele oplevelsen af at forlade Bombay 43-50. Kp. 4 Når Southalls lavthængende skyer 51-69. Del 3: Lumière s. 70-174, Kp. 5 Den gamle kvinde 71-76. Kp. 6 Hvilke lyksalige første dage 77-94. Kp. 7 Aiiree, Abbas 95-105. Kp. 8 Vi ankom klatøjede 106-120. Kp. 9 Papa modtog det anbefalede brev 121-125. Kp. 10 Jeg husker ambulancens hylende sirene 126-131. Kp. 11 Det var lige over middag 132-145. Kp. 12 Mit værelse i Le Saule Pleureur 146-174. Del 4: Paris s. 175-256, Kp. 13 Hvis jeg skal være ærlig 176-193. Kp. 14 Mens jeg en lørdag stod 194-204. Kp. 15 Jeg er rasende 205-214. Kp. 16 Chef? Qui, jean-Luc 215-228. Kp. 17 Vinteren tvang os i knæ 229-239. Kp. 18 Den svage martssol 240-243. Kp. 19 Den magiske aften 244-249. Kp. 20 Hassan? Er det dig? 250-256. Tak s. 257-260. http://nbbooks.dk/index.php/1401444 Læs anmeldelser her: http://nbbooks.dk/index.php/1425197 (S) dansk og samfundsfag

Naipaul, V.S.: India, A Wounded Civilization. 175 p. (1977) Penguin Books 1979.

Nagarkar, Kiran: Ravan & Eddie. A novel round Bombay. Penguin Books 1996.

Patel, Sujata and Masselos, Jim (edit): Bombay and Mumbai, The City in Transition. 336 p. Oxford University Press 2003. Afsnitsoverskrifter: Changing City Faces; Surviving and Living; Contentions and Conflicts; Imaging the Real.

Patel, Sujata and Thorner, Alice (edit): Bombay, Metaphor for Modern India. 298 p. (1995) Oxford University Press 1996. Afsnitsoverskrifter: Labour and Enterprise; Claim on Land, Housing and Health; Politics, Populism and Violence.

Patel, Sujata and Thorner, Alice (edit): Bombay, Mosaic of Modern Culture. 235 p. Oxford University Press 1995. Afsnitsoverskrifter: Outsiders - insiders; New Languages - New Literatures; Images - Dreams.

Roberts, Gregory David: Shantaram. Selvbiografisk roman. NB Books 2009, 2. udgave, 853 s. I sin ungdom fik australske Gregory en 19 års dom for røveri, men det lykkedes ham at flygte, og under falsk identitet ankom han til Bombays slum. Bogen beskriver otte års oplevelser i Bombay/Mumbais kriminelle underverden. Bogen er International Bestseller. http://nbbooks.dk/index.php/1172589 Læs anmeldelse her: http://www.litteratursiden.dk/anbefalinger/shantaram-af-gregory-david-roberts og her: http://nbbooks.dk/index.php/1352759 Se indholdsfortegnelse, stikordsregister og undervisningsforslag dansk og erhvervsøkonomi

Roberts,Gregory David: Bjergets skygge. Roman. Forlaget NB Books 2016. 857 s. I begyndelsen af 80´erne ankom Gregory David Roberts bankrøver og heroinmisbruger, til Indien. I fortsættelsen til bogen Shantaram, er man atter i Bombay, og straks er man fastholdt i Roberts magiske fortællergreb. Livsklogt og stærkt vanedannende! Bjergets skygge begynder i det myldrende og pulserende Bombay, to år efter begivenhederne i Shantaram, hvor millioner af læsere verden over blev præsenteret for Lin, den australske flygtning, som slår sig ned i slummen i Bombay og bliver hyret til at forfalske pas for mafiaen. I Shantaram mistede Lin to personer, han elskede: sin faderfigur, Khaderbhai, der døde, og sin sjæleven, Karla, der havde giftet sig med en indisk mediebaron. Lin er kommet tilbage til et meget forandret Bombay. Mange af vennerne er borte, og nye mafialedere har viklet mafiaen ind i voldelige intriger, som eskalerer. En hellig mand udfordrer Lin. Alt, hvad han troede, han vidste om kærligheden og livet, bliver sat på prøve. Men Lin kan ikke forlade byen: Karla og et skæbnesvangert løfte holder ham fast. Bjergets skygge er en storslået fortælling om jagten på identitet i en omskiftelig verden af brutalitet, kulturforskelle og hjemløshed. Det er en altopslugende roman som spænder fra røveri og gangsterhistorie til kærlighedsroman og skæbnedrama.

Indholdsoversigt og register over de vigtigste personer: s. 5 Til Gudinden.

Del 1 s. 7-92. Kp. 1 s. 8-20 Kilden til alle ting, det indre lys, antager uden tvivl flere former end himlens stjerner. Kp. 2 s. 21-31 Fortiden, vores elskede fjende, er ligeglad med timing. Kp. 3 s. 32-43 Det var en kort spadseretur fra Leopold’s til min lejlighed. Kp. 4 s. 44-48 Jeg tog en omvej hjem, ned ad Peddar road og videre ad Marine Drives fejende kurve, og fulgte perlekædens genskær i bugtens rolige vand. Kp. 5 s. 49-55 At køre på motorcykel er hastighed omdannet til poesi. Kp. 6 s. 56-64 Jeg havde set nogle af Cycle Killers køre på deres pudsede, forkromede cykler med selvmorderisk fart gennem markedsgaderne i Tyvenes Basar. Kp. 7 s. 65-78 Hvis Abdullah ikke havde været med os, ville Fardeen, Hussein og jeg have kørt om kap til rådsmødet, krydset ind mellem bilerne og overhalet hele vejen til Nabila-moskeen. Kp. 8 s. 79-92 Udenfor på gaden glødede den tidlige aftensol i ansigterne på alle folk, som om hele verden rødmede ved tanken om, hvad natten ville bringe.

Del 2 s. 93-134. Kp. 9 s. 94-101 Fortællinger om sårene efter syv krige og magtkampe strømmede ud fra kladdebogen på mit skrivebord i fabrikken for pasfalskneri. Kp. 10 s. 102-109 Chaufføren banede sig vej på en tyranniserende måde gennem den tætte trafik midt på dagen, og efter et par minutter nåede vi frem til en lagerbygning i et industriområde. Kp. 11 s. 110-115 Enhver tager en omgang prygl på sin egen måde. Kp. 12 s. 116-123 Der lå en seddel fra Lisa på køkkenbordet, da jeg kom hjem igen. Kp. 13 s. 124-134 Da jeg trådte ind i Leopold’s buldrende latter, lod jeg blikket løbe hen over bordene på udkig efter Lisa og Vikram.

Del 3 s. 135-189. Kp. 14 s. 136-151 ”Er du vågen?” Kp. 15 s. 152-167 Bombay er en ordenes by, selv i dag. Kp. 16. 168-179 Jeg svingede motorcyklen væk fra Farzads hus og ud på den brede boulevard, der fulgte Island City-kysten nordpå. Kp. 17 s. 180-189 Jeg ventede på Lisa uden for Mahesh Hotel og stod og nød byen.

Del 4 s. 191-276. Kp. 18 s. 192-203 Det at kontrollere et kriminelt foretagende forudsætter et vist instinkt for frygt, flair for nådesløse fikse ideer og talent for at drive ens mænd ind på de frodige græsgange mellem ærefrygt og misundelse. Kp. 19 s. 204-211 Vi kørte i tavshed til Leopold’s. Kp. 20 s. 212-223 Fortiden er en roman, skrevet af skæbnen, der væver de samme temaer sammen: kærlighed og dens herlighed, had og dets gidsler, sjælen og dens pris. Kp. 21 s. 224-232 Udenfor kærtegnede pludselige vindstød en fin havgus, der drev hen over den brede vej i glitrende slør af sart fugtighed. Kp. 22 s. 233-244 De stinkende Georger, som mange havde kaldt dem, var nu blevet stinkende rige. kp. 23 s. 245-252 Jeg parkerede over for Kiyani’s for at mødes med Lisa. Kp. 24 s. 253-262 Gaden summede af fornøjet fusk og svindel, da jeg parkerede uden for Leopold’s ved siden af et slæng gadehajer, der med salamanderøjne var på rov efter forretninger. Kp. 25 s. 263-276 Kavita Singh, journalisten, der havde gjort sig fortjent til et ry for at skrive godt om dårlige ting, som folk foretog sig, lænede sig tilbage med stolen vippende mod væggen.

Del 5 s. 277-355. Kp. 26 s. 278-283 Opfriskede og forberedte kørte vi af sted på den monsunvarme hovedvej mellem tunge og langsomme lastbiler, læsset med høj, skæv last, der svajede mod os i hver kurve. Kp. 27 s. 284-298 Alle har et mildt og et trist øje, og et hårdt og et klart. Kp. 28 s. 299-310 Ved foden af bjerget førte Abdullah mig bag om dalen med buddhaerne af sandsten og ad nedtrådte stier. Kp. 29 s. 311-324 Da vi nåede bjergtoppen, var der kun lige tid nok til at friske os op. Kp. 30 s. 325-332 ”Det var et langt farvel,” sagde Karla og så Abdullah køre væk fra den åbne plads foran Mahesh Hotel. kp. 31 s. 333-342 Jeg parkerede motorcyklen under udhænget ved hotelindgangen, og da jeg vendte mig om og så på hende, stirrede alle hendes seksten dronninger tilbage på mig. Kp. 32 s. 343-355 Da elevatordørene gik op, trådte Skorpion George, Naveen Adair og Divya Devnani ud.

Del 6 s. 357-447. Kp. 33 s. 358-373 Der var ingen måne. Kp. 34 s. 374-388 ”Davis!” Kp. 35 s. 389-401 Jeg ankom sent til Bombay, men Leopold’s var stadig åben, og jeg vidste, at Didier antageligt ville være der. Kp. 36 s. 402-411 Det var sværere at komme ind i Ranjits mediehovedkvarter, end det var at bryde ud af fængslet. Kp. 37 s. 412-418 Det vil glæde Karla at få selskab af Shantaram klokken 20 i aften i hendes suite. Kp. 38 s. 419-428 Jeg var tidligt på den, og det samme var stjernerne, der ankom til hotellet i limousiner til en galla for at promovere en ny film. Kp. 39 s. 429-434 Jeg parkerede motorcyklen en blok væk fra palæet og ventede lidt i den stille sidegade. Kp. 40 s. 435-440 Strømerne trak og skubbede mig ud af huset. Kp. 41 s. 441-447 Nattevagten kunne godt huske mig, accepterede nogle penge og sendte os op på taget af den øde Air India-bygning.

Del 7 s. 449-484. Kp. 42 s. 450-459 ”Lad mig begynde vores samtale med at fortælle dig, at Khaderbhai tog fejl, da han belærte dig, ” sagde Idriss, da jeg havde været hos ham oppe på bjerget i tre rastløse, søvnfattige nætter og tre dage fyldt med gøremål. Kp. 43 s. 460-468 Da vi sluttede os til gruppen på plateauet, fik jeg øje på Stuart Vinson og Rannveig, der sad og talte med Idriss samme sted, som jeg havde siddet. Kp. 44 s. 469-475 Jeg så mange besøgende komme svedende op i lejren på bjerget, og de strålede som sten i klart vand, når de forlod bjerget igen. Kp. 45 s. 476-484 Jeg løb hen over de glatte, hvide sten og stoppede først op ved indgangen til hulen.

Del 8 s. 485-524. Kp. 46 s. 486-494 Jeg kastede mig ikke ud i Lost Love Bureau sammen med Karla, Naveen og Didier. Kp. 47 s. 495-500 Vi fandt Diva i et skingert kor af divaer i lobbyen på President Hotel. Kp. 48 s. 501-508 Stien var ujævn, støvet og stenet. Kp. 49 s. 509-518 Du vil konstant få bekræftelser, havde Idriss sagt igen og igen. Kp. 50 s. 519-524 Jeg parkerede uden for slummen og begav mig ned til Johnnys hus.

Del 9 s. 525-576. Kp. 51 s. 526-533 Den stille periode, der fulgte efter stormen med Lisas død og massakren på Devnani, varede i lange, travle, fredelige uger. Kp. 52 s. 534-541 Enhver kvinde over en vis alder i Indien kaldes automatisk tante. Kp. 53 s. 542-551 Jeg forlod hotellet og kørte hen til Starlight Restaurant på Chowpatti Beach. Kp. 54 s. 552-559 Concannons prractical joke var en velsignelse, efter jeg havde overlevet den, fordi den drev en masse slanger med drab i sindet ud af den lange græs i Colabas uregerlige jungle. Kp. 55 s. 560-568 Jeg kørte alene for at mødes med ham ved Raghavs jamsession, men da jeg kørte langsomt forbi Colaba-politistationen på vej hen til Cuffe Parade, fik jeg øje på Arshan, der stod midt på vejen. Kp. 56 s. 569-576 Naveen og jeg kørte forbi menneskeskaren, som strømmede fra den store slum til branden i den næste bugt.

Del 10 s. 578-624. Kp. 57 s. 578-585 Synd er adskille, og intet skiller os mere fra hinanden end den største synd af alle: krig. Kp. 58 s. 586-595 Taureg var en pensioneret specialist, som havde arbejdet i mange år for Khaderbhai-mafiaen. Kp. 59 s. 596-606 Når man kører, mens man er skæv, hvilket ingen fornuftige mennesker vil gøre, sker der det, at tiden forsvinder. Kp. 60 s. 607-615 Vi kørte ud til et nedlagt industrikvarter i Parel. Kp. 61 s. 616-624 Jeg var nødt til at finde Abdullah.

Del 11 s. 625-666. Kp. 62 s. 626-632 Oleg flyttede ind. Kp. 63 s. 633-640 Vi kørte to runder i langsom fart gennem Island City. Kp. 64 s. 641-649 Efter den aften gik der to uger, inden jeg så Oleg igen. Kp. 65 s. 650-652 Jeg havde næsten lukket døren, men Didier holdt igen med hånden på den anden side og skubbede den op. Kp. 66 s. 653-664 Ravi kørte stærkt, men jeg var ikke langt bag ham. Kp. 67 s. 665-666 Jeg kørte tilbage til Amritsar og gik op ad trappen, et trin ad gangen med en krop tungere end viljen.

Del 12 s. 667-707. Kp. 68 s. 668-674 Jeg vågnede og opdagede, at det ikke var Karlas kys, der brændte mod min hud. Kp. 69 s. 675-682 Efter at Dominic var kørt, gik Randall rundt om bilen for at åbne døren for Vinson. Kp. 70 s. 683-696 Et liv på flugt skaber sine egne hegn. Kp. 71 s. 697-707 Karla og jeg forlod ikke hendes telt under udgangsforbuddet.

Del 13 s. 709-745. Kp. 72 s. 710-715 Jeg lod Oleg overtage lejligheden i en periode. Kp. 73 s. 716-718 Vi kørte sydpå til Taj Mahal-hotellet, hvor Karla havde et møde med aktionærerne i Ranjits mediekonglomerat. Kp. 74 s. 719-724 Jeg kørte hende tilbage til Amritsar-hotellet og beduinteltet. Kp. 75 s. 725-729 Lykken afskyr tomrum. Kp. 76 s. 730-740 Jeg fandt Blå Hijab og Karla siddende med benene over kors på gulvet lige ved balkonen, tæpperne omkring dem var en sø af knyttede meditationer. Kp. 77 s. 741-745 Vi gik ned, mens vi tænkte på at gå op, og hørte Randall og Ankit le, før vi drejede ind i buegangen bag hotelfacaden.

Del 14 s. 747-803. Kp. 78 s. 748-751 På skovvejen op til bjerget strejfede de nye træers bløde blade vores ansigter, mens vi passerede dem, og kyssede den blå horisont væk ved hver kurve på vejen. Kp. 79 s. 752-762 Tro er indre oprigtighed, sagde en rebelsk præst engang til mig. Kp. 80 s. 763-774 Tvivlsom havde et spørgsmål, efter at diskussionen blev genoptaget, men Idriss hævede insisterende en blød hånd, som fik alle til at tie, og fortsastte med at udvide horisonten af sine tanker. Kp. 81 s. 775-780 Bjerget ryddede sin egen plads i tiden, markeret med ritualer og solnedgange, måltider og meditation, bål bodsøvelser, bønner og latter. Kp. 82 s. 781-790 vi nåede parkeringspladsen, glade og frie, og fandt Concannon, der ventede på os. Kp. 83 s. 791-798 Vi kunne høre musik og folk, der chantede, hundredvis af stemmer i harmoni, da vi drejede rundt i det sidste sving på stien med de mange træer, der førte op til Khaleds palæ. Kp. 84 s. 799-803 Vi slæbte DaSilvas lig hen til kanten og begyndte nedstigningen.

Del 15 s. 806-856 Kp. 85 s. 806-811 I slutningen af den første uge med regn gik Karla og jeg ned ad bjerget for sidste gang efter at have set Silvano danse med disciplene i en sjælden solskinsbyge, hvor selv Idriss tog nogle få trin, mens han støttede sig til sin vandrestav. Kp. 86 s. 812-815 Tvilling George lå på en stue med specialudstyr på Mahesh-hotellets penthouseetage, overvåget af Skorpion George og en række ansete læger. Kp. 87 s. 816-826 Der blæste en forandringens vind, og det virkede, som om Island City stadsede sig op til en parade, der ikke var blevet annonceret. Kp. 88 s. 827-832 Diva Devnani indkaldte os til etmøde på sit firmakontor. Kp. 89 s. 833-838 Karla havde ikke besøgt parfumebasaren i dongri elelr noget andet sted i det område siden branden i Khaderbhais palæ. Kp. 90 s. 839-845 Jeg kiggede op fra mine brutale tanker og fik øje på Karla, der langsomt kom gående hen imod mig ad den lange hospitalsgang. Kp. 91 s. 846-856 Kærlighed og tro er som håb og retfærdighed konstellationer i sandhedens uendelighed.

Liste over de vigtigste personer (s. første gang personen er nævnt):

Lin Shantaram s. 8, jeg-hovedpersonen, australier, chef på pasfabrikken for Firmaet Sanjay-mafiaen, forfatter. På turen til Sri Lanka er hans dæknavn James Davis. Bor så på Amritsar Hotellet i Bombay. Abdullah s. 54, muslimsk iraner, Lins gode ven. Achmed s. 589, Tauregs fætter. Ahmed s. 545, med Abdullah. Ahmed s. 553 har en House of Style barbersalon. Amir s. 70, er Faisals følgesvend i Sanjay-mafiaen. Andrew DaSilva s. 70, fra Goa, Amirs protegé i Sanjay-mafiaen. Ung gadegangster, der har kontrol over prostitution og pornoforretninger. Anahita s. 154, Farzads mor. Ankit s. 372, er fra Bombay, kommunist og natreceptionist på hotellet i Sri Lanka, hvor Lin overnatter. Anthony s. 195, indehaver af Trafalgar Restaurant. Anushka s. 36, performancekunstner. Arshan Darwalla s. 154, arkitekt, gift med Anahita og far til Farzad. Atif s. 245, tjener på det persiske te- og kaffehus Kiyani’s. Avinash s. 218, bøssedanser, der blev brændt ihjel af bøller. Benicia s. 565, spansk pige, der kører sikkert på motorcykel. Billy Bhasu s. 11, er bud. Blå Hijab s. 380, damen er muslim og kommunist. Chandra Mehta, s. 215, partner i et Bollywood-filmproduktionsselskab. Cliff De Souza s.215, partner i et Bollywood-filmproduktionsselskab. Comanche s. 410 pensioneret gangster fra Sanjay-mafiaen har et træningscenter. Concannon se under Fergus Concannon. Cycle Killers s. 55. Danda s. 554, medlem af Scorpion-mafiaen. Deepak s. 196 kom med et ur. Dennis s. 11, han er i trance. Sovemunken etablerer et bedemandsfirma sammen med Fergus Concannon. Dev, s. 839 rengøringsassistent på GT-hospital, var tidligere Shiva sadhu og forbandede Skorpion George. Didier Levy s. 15, franskmand, homoseksuel. Dilip s. 64, den ældre mand onkel, der ejer huset. Divya/Diva Devnani s. 147, datter af Bombays rigeste mand. I slummen bliver hun kaldt Sunita. Dominic s. 672, er 30 år og betjent, har tre børn. Familien blev kristne efter justitsminister dr. Ambedkars taler for de kasteløses sag. Elena og Irina er russiske tvillinger s. 627, døtre af en politimand i Moskva. Faisal s. 68, eksbokser og medlem af Sanjay-mafiaen. Kontrollerer narkohandlen i Syd Bombay. Fardeen s. 55, muslim, ”politikeren”, Abdullahs ven. Farid the Fixer s. 70, loyal overfor Khanderbhai. Farukh s. 65, styrer en af Firmaets spillefilialer i byen Aurangabad. Farzad Daruwalla s. 49, Lins nye assistent. Parser, MBA, laver falske eksamenspapirer. Hans onkel er Keki s. 96. Fergus Concannon s. 9, UDF-mand fra Ulster i Irland, bokser og festabe, har sluttet sig til Scorpion-mafiaen og passer på Dennis. Hanuman s. 114, medlem af Scorpion-banden. Hathoda s. 56, sikh fra Amritsar, knivmesteren fra Sanjay-mafiaen og knivkampsteknisk leder i mafiaens træningscenter. Hussain s.578, den enarmede, der overtager Sanjay-mafiaen og nu kalder den Hussain-mafiaen. Hussein s. 55, Abdullahs ven. Husseinbhai s. 197, veterangangster, leder afmafiaens boksetræningscenter. Idriss s. 275, læreren over alle lærere; mesteren der gav sin visdom videre til Khaderbhai. I Sanjay Gandhi National Park. Ishmeet s. 57, sikh og leder af Cycle Killers. Ishtiaq s. 196, vil have en andel i Deepaks penge. Jagat s. 744, ung soldat der tager ansvaret for Lins pengeforretning. Jamal s. 10, One Man Show. Jaswant Singh s. 416, sikh, Amritsar Hotellets direktør. Johnny Cigar s. 117, 35 år, leder af et slum-område. Karla s. 15, Lins elskede, er gift med Ranjit. Hendes chauffør er Randall. Kavita Singh, s. 27, journalist, lesbisk. Keki s. 154, onkel til Farzad. Kesh = Hrishikesh s. 193, tilhørte en kriminel underkaste-gruppe Memory. Khaderbhai s. 39, afdød muslimsk mafiabos. Khaled s. 288, en kompromiløs palæstinenser fra eksilgruppe i Libanon. Han var medlem af Khader-rådet. Hans Khaled-mafia ender med at overtage Vishnus. Krishna s. 97, flygtning fra Sri Lanka, nu en af de bedste af Lins pasfalsknere. Lightning Dilip s. 142, overbetjent i Colaba-politistation. Lille Tony s. 68, medlem af Sanjay-mafiaen. Lisa s. 15, Lins kæreste, arrangerer kunstudstillinger. Madame Zhou s. 207, nu ledsaget af syrekastere. Mahmoud Melbaaf s. 68, iraner, medlem af Sanjay-mafiaen. Manav s. 225, Hotel Mahesh’s lavlønnede dørmand og sikkerhedsvagt. Mehmu/Mehmood s. 359, er kommunist og Lins kontakt på fragtskibet fra Madras. Mukesh Devnani s. 147, Bombays rigeste mand. Naveen Adair s. 10, indisk-irsk privatdetektiv. Nazeer s. 66, Tariqs personlige livvagt. Oleg Zaminovic s. 600, russer, der slipper fri fra sin russiske kollega, efter at Scorpion George har afskediget dem. Han er forfatter og knytter sig til Lin. Pankaj s. 62, er Cycle Killers næstkommanderende. Parvati s. 502, er slumleder Johnny Cigars kone. Patil s. 142, inspektør i Colaba-politistationen. Rajubhai s. 71, mumbaianer, regnskabsfører for Firmaets valutaforretning. Randall Soares s. 338, Karlas chauffør. Ranjit Choudry s. 81 spirende mediemagnat, atlet og politisk aktivist. Gift med Karla. Rannveig Larsen s. 256, hendes mand/kæreste er død. Ravi s. 150, ung soldat i Abdullahs håndhævergruppe. Rish s. 36, udstillingsarrangør og kunstmaler. Rosanna s. 34, kunstner der har skabt en frise med Sapna-drabene. Saleh, s. 175 hesteopdrætter fra stalde i en slum. Salman s. 407, Sanjays ven. Sanjay Kumar s. 51, Firmaet, mafiaens nye leder efter Khaderbhais død. Santosh s. 142, politibetjent i Colaba-politistationen. Scorpions-mafiaen i Nord Bombay s.68. Shining Patel s. 67, ansat i en markeds cigaret- og hashbod ejet af Firmaet. Silvano s. 312, ung mand med jagtriffel, der passer på Idriss. Singh s. 234, sikh og Scorpion Georges butler på Mahesh Hotel. Sita s. 121, Johnny Cigars kone. Skorpion George Bradley s. 23, fra Canada, står til en stor arv fra sin grandonkel. Stjernetegns Georgerne = Tvilling og Skorpion Georgerne. Stuart Vinson s. 10, amerikaner og narkohandler. Sunita s. 266, journalistelev hos Kavita. Skulle læse korrektur på Lins noveller. Sunita bliver Divyas navn i slummen. Sweetie s. 204 tjener hos Leopold’s. Taj s. 34, skulpturkunstner. Tall Tony s.545, med Abdullah. Tante Halvmåne s. 534, har en sortbørsbank på fiskemarkedet. Tariq s. 66, Khaderbhais 14-årige nevø, der sidder i kejserstolen. Tarun s. 299, assistent ved Khaleds tre-etagers hus, tog fotos og brugte notesbog. Taureg s.586, er psykiater og hedder egentlig Mustapha. Har været Firmaets torturudøver, indtil han oprettede en lyssky lotteriforretning. Tito Deshpande s. 397, Didiers tro ven. Trickey s. 199, ung gadeslagsbror. Tvilling George s. 22, fra Sydlondon. Vijay s. 794, en ung discipel bliver og passer på Idriss’ kasser med materiale. Vikram s.8, rigmandssøn, taxachauffør. Vikrant s. 516, smedeforretningens ejer. Villu s. 97, flygtning fra Sri Lanka, nu en af de bedste af Lins pasfalsknere. Wilson s. 23, den blåklædte advokat. Vinson s. 263, henter Rannveig’s pas. Vishal s. 247, fastfoodkokken på Kiyani’s. Vishnu s. 69, manden som Sanjay skånede er så leder af Scorpions-banden. Hans 307-mafia bande udrenser nu muslimer. Vismændene til mødet med Idriss s. 752, Den yngste 35 år gammel ’Gnavpot’, den anden ’Tvivlsom’, den tredje ’Ambitiøs’ og den ældste ca. 70 år ’Lad Mig Nu Se’,

http://www.nbbooks.dk/?page_id=274

Se Storbyprojekt Mumbai, At 2016 Grænser, biologi, dansk, erhverv og finans, filosofi, psykologi, religion samt samfundsfag.


Rushdie, Salman: Jorden under hendes fødder. Roman. Gyldendalpaperback 2011. 736 s. Jorden under hendes fødder er historien om kærligheden mellem musikeren Ormus Cama og sangerinden Vina Apsara. Vi følger dem fra halvtredsernes Bombay, hvor de sammen opdager rock'n'roll, over tressernes London, hvor Ormus arbejder som discjockey, til halvfjerdsernes USA, hvor deres band, VTO, med ét bliver en forrygende succes. Som musikere følges de, men som elskende skilles og mødes de igen og igen. Men - præcis som i et eventyr - eller i en popsang - overvinder kærligheden alt. Indholdsoversigt: Kp. 1 Biavleren 7-31. Kp. 2 Melodier og tavshed 32-72. Kp. 3 Trakiske sagn 73-109. Kp. 4 Musikkens opfindelse 110-144. Kp. 5 Gedesange 145-188. Kp. 6 Desorientering 189-239. Kp. 7 Større end kærligheden 240-263. Kp. 8 Det afgørende øjeblik 264-315. Kp. 9 Membran 316-350. Kp. 10 Heksens årstid 351-397. Kp. 11 Højere kærlighed 398-438. Kp. 12 Forvandler 439-473. Kp. 13 I Slaraffenland 474-521. Kp. 14 hele katastrofen 522-576. Kp. 15 Under hendes fødder 577-609. Kp. 16 Vina Divina 610-654. Kp. 17 Mirakel 655-707. Kp. 18 Dies Irae 708-736. http://www.gyldendal.dk/boeger-til-voksne/skoenlitteratur-digte/9788702115413/jorden-under-hendes-foedder - I romanen viser han for alvor sin kærlighed til populærkulturen og rocken. En Orfeusmyte. Læs en anmeldelse her: http://www.litteratursiden.dk/sw9119.asp (S) Almen studieforberedelse og Tværfag, dansk og musik

Rushdie, Salman: Joseph Anton - erindringer. Selvbiografi. Gyldendal 2012. 660 s. Den 14. februar 1989, Valentinsdag, bliver Salman Rushdie ringet op og en BBC-journalist fortæller ham, at han er blevet ”dømt til døden” af ayatollah Khomeini. Det er første gang, han hører ordet fatwa. Hans forbrydelse? Han har skrevet en roman med titlen De sataniske vers, som beskyldes for at være ”mod islam, Profeten og Koranen”. Sådan begynder den utrolige historie om en forfatter, der tvinges under jorden og må flytte fra hus til hus under stadig bevogtning. Politiet beder ham vælge et dæknavn. Han tænker på forfattere, som han holder af, og på forskellige kombinationer af deres navne; så kommer det til ham: Conrad og Tjekhov – Joseph Anton. Indholdsoversigt: Prolog: Den første solsort 11-26. I. En omvendt faustisk pagt 27-102. II. ”Manuskript kan ikke brænde” 103-145. III. år nul 147-233. IV. Den fælde at ville elskes 235-294. V. ”Been Down So Long It Looks Like Up to Me” 295-352. VI.Hvorfor det er umuligt at fotografere Pampassen 353-430. VII En vognladning møg 431-498. VIII Hr. Formiddag og hr. Eftermiddag 499-583. IX Hans milleniumillusion 585-633. X. På Halcyon Hotel 635-657. Tak 659-660. http://gyldendal.dk/boeger-til-voksne/biografier-erindringer/9788702115192/joseph-anton Læs den flotte anmeldelse i Politiken her: http://politiken.dk/kultur/boger/faglitteratur_boger/ECE1756790/rushdies-erindringer-om-fatwaen-er-et-gribende-dokument/ (S) Almen studieforberedelse, dansk, psykologi, religion og samfundsfag

Rushdie, Salman: Midnatsbørn. Roman. Forlaget Gyldendal 2001. 502 s. På et magisk tidspunkt, præcis på slaget tolv den 15. august 1947, bliver Saleem Sinai født. I samme sekund frigør Indien sig fra Englands herredømme. I den første time efter landets (gen-)fødsel kommer 1001 midnatsbørn til verden, og under sin mildt sagt brogede opvækst er Saleem i telepatisk kontakt med dem alle. Han fortæller om sin familie og sit eget eventyrlige liv - set i lyset af Indiens voldsomme historie. Indholdsoversigt: Første Bog 7-131. Det gennemhullede lagen 9-24. Merkurokrom 25-39. Ram-Spytbakken 40-55. Under gulvtæppet 56-70. En offentlig proklamation 71-85. Mangehovede uhyrer 86-100. Methwold 101-116. Tiktak 117-131. Anden Bog 133-371. Fiskerens pegende finger 135-152. Slanger og stiger 153-166. Ulykke i en snavsetøjskiste 167-184. All-India Radio 185-199. Kærlighed i Bombay 200-212. Min tiårs fødselsdag 213-227. I Pioneer-Cafeen 228-243. Alfa og Omega 244-258. The Kolynos Kid 259-273. Orlogskaptajn Sabarmatis stav 274-289. Åbenbaringer 290-306. Peberfades vigtige bevægelser 307-319. Tømning og ørken 320-332. Jamila Sangfugl 333-353. Hvordan Saleem opnåede renhed 354-371. Tredje Bog 373-502. Buddhaen 375-390. I Sundarban-junglen 391-405. Sam og tigeren 406-416. Moskeens skygge 417-438. Et bryllup 439-456. midnat 457-479. Abrakadabra 480-502. http://www.gyldendal.dk/boeger-til-voksne/skoenlitteratur-digte/9788700246720/midnatsboern Citat fra Ekstra Bladet:”Midnatsbørn er fræk og dyb, kras og sød, vemodig og boblende. Der er et kapitel til hver dag (29) i en hel måned, der er 502 sider livsglæde og munterhed og læsefryd.” Læs også anmeldelse på Litteraturtursiden.dk her: http://www.litteratursiden.dk/artikler/midnatsboern-af-salman-rushdie (S) almen studieforberedelse, dansk og historie

Sharma, Kalpana: Rediscovering Dharavi - Stories from Asia's Largest Slum. 202 p. Penguin Books 2000.

Sinha, Indra: Mr. Loves død. I en familie af fortællere var der én historie, der aldrig var blevet fortalt … Roman. Forlaget Klim 2012. 423 s. Da en engelsk-indisk kærlighedstrekant endte i mord, sendte det chokbølger gennem 1950’ernes Bombay. Omkring 40 år senere i London efterlader Bhalus døende mor ham en kuffert fyldt med breve og et mysterium: Var der i forbindelse med mordet endnu en skjult og ustraffet forbrydelse, som havde haft stor betydning for Bhalu og hans families liv? Sammen med sin barndomsveninde Phoebe tager Bhalu tilbage til Indien for at afdække sandheden og skrive det sidste kapitel i ”Mr. Loves død”. Indholdsoversigt: Prolog. Gengældelse (Bombay, april 1959) 11-18. I Maya. Sølvfiguren af Ganesh (Ambona, 1958) 21-27. Brændende engel (Lewes/London, sept. 1998) 28-34. Karma 35-41. Et historieformet hul 42-48. Pomploomisk talt 49-55. Klokken elleve. Grislingen 56-61. Ålefiskeren (Bombay, 14. okt. 1964) 62-67. Kartoffel. Kartoffel (London, sept. 1998) 68-73. II Ambona. Hertugens næse (Ambona-bjergene, febr. 1958) 77-82. Bicchauda (Ambona-bjergene, febr.-juni 1958) 83-90. Feber (Ambona-bjergene, aug. 1958) 91-99. Nafisa Jaan (den ’søde’ version) 100-106. Karvanda (Ambona, april-maj 1959) 107-116. Rosie (Ambona-bjergene, manj-juni 1960) 117-125. III Phoebe. Galskab (Brighton/London, sept. 1998) 129-138. Moamma 139-150. 501-stangsæbe 151-155. Nasha 156-163. Krigen (Bombay, dec. 1971) 164-169. Oxymoron (Sussex, jan. 1999) 170-177. Hallucination (Sussex, jan. 1999) 178-187. Chang (Brighton, jan. 1999) 188-194. IV Sybil. Kassen 97-198. Killy og Billy (Sybils dagbøger 1948-56) 199-208. Fem rupier per seer (Sybils dagbøger 1956-7) 209-213. Kvindens gave (Sybils dagbøger 1957) 214-222. Rivaler (Sybils dagbøger 1958) 223-229. Bag Churchgate (Sybils dagbøger 1958) 230-236. Nedtælling (Sybils dagbøger 1958-59) 237-242. Hotel (South Kensington, maj 1999) 243-250. Sybils sidste dagbog (Bombay 1993) 251-254. V Shaitan. Den dybe brønd 257-265. Englen Zul (fra Sybils sidste dagbog) 266-270. Oiseaux exotiques (Sussex, maj 1999) 271-279. Ahuja-mordet (Bombay, 27. april 1959) 280-287. Korsfæstelsen af “fru?” (Lewes, juni 1999) 288-297. Vild silke (London, juni 1999) 298-305. Opiumsskrinet 306-314. Ind i bardo-tilstanden 315-322. VI Indien. Apollo Bunder (Bombay, juli 1999) 325-331. Storladen pragt 332-340. Frances 341-349. Dongri ved aftenstide 350-357. Dost (Bombay, juli-aug. 1999) 358-366. Jam-i-Jam 367-376. Mitra 377-384. Bombay i 1999 385-392. Kanelstøv 393-400. Aati Kya Khandala? 401-408. Ved stenen 409-416. Epilog. Taxichaufføren Freddy (Lewes, sept. 1999) 419-421. Tak 423. http://klim.dk/bog/Mr_Loves_doed.htm

Boganmeldelse af Lars Ole Sauerberg i Jyllands-Posten 22.04.2012: Indra Sinha har skrevet en kompleks historie med autentisk udgangspunkt: En indisk søofficer begik i 1950'erne et jalousidrab på sin kones elsker, og Sinha omplanter dette tragiske hændelsesforløb til nutidens Sussex, hvor fortælleren Bhalu begynder at grave i sin indiske mors fortid - der viser sig at være ikke så lidt melodramatisk. Romanen henter sin dynamik i den møjsommelige udpakning af fortællingens mange lag, og der er 'mange detaljer og drillerier' undervejs. Men det går langsomt, og det vil nok irritere nogle læsere. Læs den hele her: http://jyllands-posten.dk/kultur/boger/article2756594.ece

Suri, Manil: Vishnus død. Lindhardt og Ringhof. 2001, læs interview med ham: http://www.identitytheory.com/people/birnbaum4.html

Umrigar, Thrity: Bombay Time: A Novel. Picador, 2002. 288 pages. ISBN: 0312286236. Læs omtalen her: http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0312286236/qid=1117456802/sr=1-1/ref=sr_1_1/104-7099523-7361500?v=glance&s=books

Virani, Pinki: Once was Bombay. Penguin Books, 2000.


Film om Mumbai[redigér]

Indian Matchmaking Film produceret i USA og Indien. Fortæller: Sima Taparia. Otte afsnit a ca. 40 minutters varighed kan streames på Netflix. I Indien er ægteskabet en industri. En sammensmeltning mellem to familier involverer ekstremt mange penge. Advokat Aparnas kommende mand skal ideelt set ikke være en advokat. Lige så svært har hun det med den dovne rigmandsdreng Akshay fra Mumbai, hvis mor konstant har ladet ham forstå, at hun holder hans bryllup inden årets udgang, hvad enten han vil det eller ej. Det er interessant at høre om, hvordan den arrangerede ægteskabskultur løber som en stærk tradition i Indien. (Citat fra JP Kultur s. 15, 4. august 2020).

TV DR K mandag 26. febr. 2018 kl. 11.35-12.10 Fremtidens storby - Mumbai.

Det danske Filminstitut. Søg 'Bombay' for at se, hvilke film eller filmartikler instituttet tilbyder, prøv derefter om der er andet materiale under 'Mumbai': http://www.dfi.dk

Du kan læse de danske filmanmeldelser i aviserne. Vær også opmærksom på samarbejder mellem danske filminstruktører og Mumbais filmby Bollywood:

Efter brylluppet, instruktør Susanne Biers film fra 2006 indeholder bl.a. scener om et indisk børnehjem. Læs her:http://www.efterbrylluppet.dk/

Larger than life, instruktør Helle Ryslinges dokumentarfilm om Bollywood fra 2003/4, om Indiens svar på Hollywood (2003, 1 t. 30 min). Læs her: http://www.modspil.dk/film/larger_than_life.html

De fem benspænd, instruktører Jørgen Leth og Lars von Trier fra 2003, der indeholder "et benspænd" fra Mumbai. Læs her: http://www.ekkofilm.dk/anmeldelser.asp?table=anmeldelser&nid=dvd&id=53

Internet Movie Database. Her kan du søge 'Bombay' og 'Mumbai' og få en liste over film med disse ord i titlen, samt yderliger oplysninger om filmene: http://www.imdb.com/

Brøndsted, Katrine: Bollywoodfilm - En introduktion. Forlaget Alt i Ord 2012. Illustreret. 178 s. Bollywoodfilm - en introduktion er den første bog om bollywoodfilm på dansk. Den er en blid introduktion, en guide samt en kærlighedserklæring til indisk film og især til bollywoodfilm. Bogen her beskriver blandt andet den særlige masala-genre og giver et indblik i en unik underholdningsindustri fyldt med dansescener, økonomisk kaos, nepotisme, genialiteter og skamløs kopiering. Velkommen til Bollywood. Indhold a-b, Introduktion 1-3, kp.1Bollywoodfilm over hele kloden 5- 8, kp.2 En knivspids masala 9-17, kp.3 Sang og dans sælger 19-23, kp.4 Far er ikke vred, far er skuffet - familie, tradition og lårkort nederdel 25-31, kp.5 Fjender og fædreland 33-36, kp.6 Kys, spedalskhed, censur og religion 37-47, kp. 7 Genrekonventioner - pladderromantiske eskapismefilm og suspension of disbelief 49-58, kp.8 Det gør ondt i virkeligheden 59-62, kp.9 Regionale forskelle og sydindisk vanvid 63-66, kp.10 Hindifilmens udvikling 67-70, kp.11 De indiske indier - parallelle film 71-74, kp.12 Økonomisk kaos og bandlysninger 75-81, kp.13 Helte og heltinder 83-95, kp.14 Tradition for genindspilninger 97-109, kp.15 Det internationale Bollywood 111-124, Udvalgte helte og heltinder 126-141, Udvalgte film 142-144, Litteraturliste 145-155, Noter 156-172, Stikordsregister s. 173-178. http://alt-i-ord.dk/?q=forlaget Forfatteren Katrine Brøndsted tilbyder foredrag. De tilpasses tilhørernes niveau og tilbydes både på dansk og engelsk. Du kan kontakte forlaget Alt i Ord og booke Katrines foredrag på tlf: 53 38 24 89 eller e-mail: mathias@alt-i-ord.dk. Katrine kan kontaktes direkte på katrinebroendsted@gmail.com (S) Almen studieforberedelse og Tværfag, dansk, erhvervsøkonomi, mediefag og samfundsfag


TV DR 2 Mandag 25. nov. 2019 Kl. 17.40-18.25: Joanna Lumleys rejse i Indien (1:3) Engelsk rejseserie. Tirsdag 26. nov. Kl. 15.55-16.40 (G), Kl. 16.40-17.30 Joanna Lumleys rejse i Indien (2:3) Onsdag 27. nov. Kl. 15.50-16.40 Joanna Lumleys rejse i Indien med en fin tur i Mumbai (2:3 G), Kl. 16.40-17.35 Joanna Lumleys rejse i Indien (3:3), Torsdag 28. nov. kl. 15.50-16-35 Joanna Lumleys rejse i Indien (3:3 G).

Bollywood[redigér]

TV DR 3 onsdag 28. febr. kl. 17.40-18.00 Verdens vildeste TV: Indien.

Den indiske kvindelige superstjerne 54-årige Sridevi Kapoor døde ved drukning efter at have mistet bevidstheden i et badekar på sit hotel i Dubai. Hun skulle deltage i en nevøs bryllup. En lang række kondolencebreve – blandt andet fra Indiens premierminister Narendra Modi – er strømmet til hendes pårørende. Modi skriver om hende på Twitter. Hun medvirkede i omkring 300 film, var kendt for sin komiske timing og sine evner som danser, der har stor betydning i de melodramaer med sang og dans, som kendetegner de fleste indiske film.

Den indiske filmindustri er den mest produktive i verden. Næsten 2.000 film blev produceret i landet i 2017, heraf 364 i Bollywood. (Jp. Kultur s. 12, onsdag 28. febr. 2018).


Andet relevant materiale[redigér]

Bysociologi af Malte Warburg Sørensen og Mads Strarup. Fagbog. Systime 2015. Bog og iBog. Gennemillustreret, med opgaver og stikordsregister. 206 s.

Bysociologi retter sig primært mod samfundsfag, hvor fagets kernestof bliver undersøgt med byen og dens indbyggere som den overordnede ramme. Temaerne er 1. Blik på Byen. 2. Urbanisering og byernes historiske udvikling. 3. Den universelle velfærdsstats byggerier. 4. Livet i byen – identitet, livsstil og fællesskab. 5. Når magten er på spil i byen. 6. Når traditionelle grænser overskrides. 7. Ghettoer, ulighed og gentrificering. 8. Den cyklende by – fortid, nutid og fremtid. 9. Megaevents som byudvikling. 10. Studieturen går til. Stikordsregister s. 200-203.

PS. Der står ikke direkte noget om Indien, men bogen kan give mange ideer til inspiration om indiske byer/storbyer

https://shop.systime.dk/dk/forlag/systime/bysociologi.html

(S) Almen studieforberedelse under emnet Mumbai/Bombay, Storbyprojekt Mumbai og samfundsfag


Coronavirus

55.000 smittede - på et døgn. De indiske sundhedsmyndigheder oplyste, at rekordhøjden skete for anden dag i træk. I alt 1,64 mio. mennesker er blevet testet positiv for coronavirus. Det seneste døgn er yderligere 779 personer døde. Dermed stiger det officielle dødstal til 35.747. En undersøgelse med deltagelse af 6.936 tilfældige personer viste torsdag 30. juli 2020, at 57 pct. af folkene i Mumbais slumkvarterer har været smittede (Citat fra Ritzau i JP International s. 16, 1. august 2020).


Oplevelsesøkonomi – forundring – forandring – forvandling af Jan Halberg Madsen. Fagbog. Systime 2015. Bog og ibog. 2. udgave. Rigt illustreret. 158 s.

Bogen behandler dominerende teorier og værktøjer i alle led af værdikæden og belyser oplevelsesøkonomiens potentialer og mangfoldighed med eksempler og cases fra forskellige brancher – nationalt og internationalt. Teorierne behandles ud fra en praksisnær tilgang med cases og eksempler som bl.a. Fårup Sommerland, Disney, Autostadt, Læsø Salt, Astrid Lindgren Verden, Rainforest Café og Britain’s got talent. Desuden behandler bogen oplevelsesøkonomiske aspekter ifm. herregårde, sport- og musikevents, gastronomi og lystfiskeri – find selv eksempler fra Indien, fx fra Storbyen Mumbai og Ambedkar Nagar-landsbyen lige nord for Mumbai. 2. udgaven har selvstændige kapitler om autenticitet, oplevelsesrum og events samt et nyt afsnit om oplevelsens psykologiske struktur.

Indholdsoversigt: 1. Introduktion. 2. Oplevelsesøkonomiens grundtrin. 3. Forbrugeren i oplevelsesøkonomien. 4. Design af oplevelser. 5. Autenticitet. 6. Oplevelsesrummet. 7. Events. 8. Konceptudvikling og innovation. Litteraturliste. Stikordsregister s. 156-158.

Udgivelsen henvender sig til alle med interesse for oplevelsesøkonomi. Velegnet til studerende på korte videregående uddannelser (KVU) og kan anvendes på gymnasieniveau.

https://shop.systime.dk/dk/oplevelsesokonomi-2-udgave.html

(S)Almen studieforberedelse under emnet Storbystudium, erhvervsøkonomi, psykologi og samfundsfag


Tilbage til forsiden: IndiensPortalen

Tilbage til siden med oversigt over fagene: IndiensPortalens Fag

Over til IndiensPortalens Opslagstavle