Wikibooks:Wikimedia

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger
Spring til navigation Spring til søgning
Wikimedia fondens logo designet af Wikipedia bruger "Neolux"

Wikimedia-fonden er en paraplyorganisation for Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource, Wikispecies, Wikinews, Wikimedia Commons og Nupedia. Det er et non-profit selskab organiseret under gældende lov i Florida, USA. Fonden blev officelt annonceret af direktøren for Bomis og medgrundlægger af Wikipedia Jimbo Wales den 20. juni 2003. Navnet "Wikimedia" blev første gang brugt af Sheldon Rampton i en e-mail på den britiske Wikipedia postliste WikiEN-l marts 2003, og domænenavnet wikimedia.org blev sikret til fonden af Daniel Mayer, en af Wikipedias meget aktive medforfattere.

Fondens mål[redigér]

Målet med fonden er at stimulere væksten og udviklingen i WikiWiki-baserede projekter med åbent indhold og at sørge for at det komplette indhold af disse projekter af tilgængeligt for offentligheden, gratis og uden reklamer. I tillæg til at sørge for den allerede meget aktive encyklopædi på mange sprog ved navn Wikipedia, så er der også en ordbog ved navn Wiktionary, en encyklopædi af citater ved navn Wikiquote, en samling af e-bøger der henvender sig til studerende ved navn Wikibooks og en samling af kilde tekster på forskellige sprog ved navn Wikisource. Fonden tager sig også af det næsten døde Nupedia-projekt (det er ikke en wiki, men det er åbent indhold).

Fondens historie og vækst[redigér]

Med annonceringen af fonden, overførte Wales også ejerskabet af alle Wikipedia-, Wiktionary- og Nupedia-domænenavne til Wikimedia sammen med ophavsretten til alt materiale i forbindelse med projekterne, der er lavet af ansatte på Bomis eller af Wales selv. De computere, der bruges til at køre alle Wikimedia-projekterne, er også doneret til fonden af Wales. Desuden har mange bidragsydere til Wikipedia doneret penge til indkøb af ekstra udstyr, når Wikipedias stigende popularitet har nødvendiggjort det. Wikimedia Fonden forsøger også at forøge deres indtægt ved at finde alternative kilder, som statsstøtte og sponsorater.

Wales' firma Bomis har frem til september 2004 sponsoreret gratis båndbredde og strøm til disse projekter. De levere nu cirka halvdelen, hvor resten dækkes af donationer fra forskellige firmaer og privatpersoner.

Tim Shell og Michael Davis, Jimmy Wales forretnings partnere, blev i januar 2004 udnævnt af Jimmy Wales til Wikimedia fondens bestyrelse. I juni 2004 blev der afholdt et valg, hvor der skulle vælges to bruger representanter til bestyrelsen. Efter en måneds kampange, og to ugers afstemning, blev Angela Beesley og Florence Nibart-Devouard valgt. De blev genvalgt i juli 2005.

Senere blev der tilføjet flere officielle stillinger: Tim Starling blev udnævnt til "Developer Liaison" (Udvikler forbindelse) for at hjælpe organiseringen af udviklingen af MediaWiki softwaren, og Daniel Mayer blev udnævnt Chief Financial Officer for at hjælpe med at holde budgettet og koordinere den økonomiske støtte.

Wikimedia's bestyrelse "Board of Trustees"[redigér]

2004–2007[redigér]

  • Jimmy Wales, Grundlægger
  • Angela Beesley
  • Michael Davis
  • Florence Nibart-Devouard
  • Tim Shell

Eksterne henvisninger[redigér]