WikiKogebogen/Muffuletta

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Muffuletta er en sandwich type der opfindelig stammer fra New Orleans i USA. En typisk muffuletta består af et muffulettabrød, der er delt vandret (som en burgerbolle). Brødet dækkes med en pasta bestående af marinerede, finthakkede grøntsager. Hovedbestanddelen i denne pasta er grønne og sorte oliven, men der er også selleri, blomkål, og gulerødder – og af og til hvidløg, kapers samt peberfrugt. Det hele er rørt sammen med olivenolie og har typisk trukket i mindst 24 timer. Oven på denne pasta lægges lag af skinke, salami, mortadella og provolone.

Muffuletta-brød[redigér]

Ingredienser[redigér]

Muffuletta brødet, kan evt købes færdigt, eller det kan bages efter følgende opskrift:

Fremgangsmåde[redigér]

Bland vand og sukker og tilsæt tørgæren. Lad blandingen stå 5-10 minutter til den bliver luftig.

Rør mel, salt og margarine sammen og tilsæt gær/sukkerblandingen. Ælt dejen indtil den danner en kugle. Konsistensen af dejen skal være glat. Er den for tør, kan der tilsættes mere varmt vand, en spiseske ad gangen. Er dejen for klistret tilsættes mere mel, en spiseske ad gangen. Når dejen er tilpas, anbringes den i en smurt skål, som dækkes til. Lad dejen hæve i 1 – 1½ time til dejen har nået ca. dobbelt størrelse. Slå dejen ned, og læg den på et stykke smurt bagepapir. Form et fladt brød på ca. 25 cm i diameter. Drys med sesamfrø. Dæk brødet, og lad det hæve til det igen er dobbelt størrelse, ca. 1 time.

Sæt brødet i en forvarmet ovn, 200 grader, og lad det bage i 10 minutter. Skru ned til 175 grader og lad brødet bage videre i ca. 25 minutter. Brødet skal lyde hult, hvis man banker på bunden af det.

Olivenpasta[redigér]

Olivenpastaen er det, der gør muffulettaen til noget særligt. Central Grocery har brugt den samme opskrift i snart 100 år og bevarer den som en dyb hemmelighed, og heller ikke de mange andre restauranter er meget for at afsløre deres specielle variant. Her er dog en opskrift, som giver en udmærket olivenpasta.

Ingredienser[redigér]

Fremgangsmåde[redigér]

Hak grønne og sorte oliven i en foodprocessor til stykkerne er omkring 1-2 mm store. Hak på samme måde løg, blomkål, gulerødder, kapers, blegselleri, hvidløg, chili, og bladene fra oreganoen.

Bland grøntsager med oliven og tilsæt sort peber, sellerifrø og væden fra de grønne oliven. Rør det sammen til en pasta og hæld denne i et sylteglas. Hæld 2-3 spiseskeer olivenolie over (til overfladen er dækket). Luk glasset og lad pastaen trække i mindst 24 timer.

Der er pasta nok til 4-5 sandwich, afhængig af smag og behag.

Sandwich[redigér]

Flæk brødet på langs (som en burgerbolle). Smør et godt lag pasta på den underste halvdel. Dæk brødet med et lag provolone (italiensk komælksost). Osten dækkes med et lag italiensk salami, derpå et lag italiensk skinke og til sidst et lag mortadellapølse. (Er man meget sulten, kan der lægges flere lag af hver slags). Smør til sidst overdelen af brødet med olivenpasta, og læg denne ovenpå det hele. Tryk sandwichen let sammen. Varm den i ovnen i ca. 5 minutter (lidt længere, hvis der er flere lag ost/pålæg) ved 200 grader.

Spises varm. I New Orleans deles sandwichen typisk i to eller fire dele.

Wikipedia
Wikipedia
Den danske Wikipedia har en artikel om dette emne: