Spring til indhold

Tværfløjte/Samling af instrumentet

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger
Tværfløjte i opbevaringsæsken.

De fleste tværfløjter opbevares i æsker i tre dele kaldet hovedstykket, kroppen og fodstykket.

Sådan samles en tværfløjte

[redigér]

Når fløjten skal samles, er det vigtigt ikke at tage hårdt fat omkring klapmekanismen, da dette kan ødelægge noget af mekanikken, eller gøre det skævt, hvormed fløjten bliver utæt og ikke virker ordenligt.

Først sammensættes hovedstykket og kroppen (lad fodstykket forblive i æsken) ved at skubbe den åbne ende af hovedstykket ind i kroppen, hvor denne er bredest (der hvor der ingen klapper er) eventuelt med små drejende bevægelser. Juster vinklen således at blæsehullet er placeret ud for fløjtens første klap. Dette vil give den bedste kropsposition, når der skal spilles på fløjten. Begynderfløjter har ofte nogle mærker i form af pile, der viser, hvordan de to dele justeres i forhold til hinanden.

Tag derefter fodstykket op fra kassen og sæt det på kroppen i modsat ende af hovedstykket uden at tage fat om mekanismen. Den primære stang på fodstykket skal placeres, så den står ud for midten af kroppens sidste klap. Denne justering varierer dog lidt fra person til person afhængig af fingrenes størrelse og kan med fordel justeres yderlige efter fløjtenistens behag.

Opbevaring uden for æsken

[redigér]
En samlet tværfløjte.

Fløjten er nu samlet og kan sættes på stativet med hovedstykket opad. Hvis ikke man er i besiddelse af et stativ specielt designet til at holde tværfløjten, kan man lægge den på en plan overflade. Dette skal foregå med klapperne opad – igen for at opretholde en fuldt funktionsdygtig fløjte. Fløjten kommer til at støtte en smule på gis-klappen.

Lad ikke fløjten være uden for æsken i længere tid (for eksempel mere end en dag), da den således meget hurtigere vil gå i forfald. Brug kun stativet i begrænset omfang, da fløjten kan blive skæv derpå.