Thomas Malthus

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger
Thomas Robert Malthus
Essay on the principle of population, 1826

Thomas Robert Malthus (14. februar 176623. december 1834) var en engelsk demograf og økonom. Han er en af de førende klassiske økonomer, mest kendt for sin teori om at befolkningen altid vil vokse stærkere end fødevareforsyningen. Malthus havde stor indflydelse på økonomer i sin samtid.

Det var i bogen An Essay on the Principle of Population at Malthus udformede sin teori om at befolkningen vokser stærkere end fødevareforsyningen*. Han hævdede at befolkningen vil vokse som en geometrisk række (dvs. eksponentielt), mens fødevareforsyningen kun vil vokse som en aritmetisk række (dvs. lineært). Malthus tilføjede senere visse modifikationer til sin teori, herunder at befolkningsvæksten ofte vil bremses af krige, hungersnød, pest osv.

Malthus anbefalede at få reduceret fødselsraten ved at udsætte ægteskabsindgåelsen. Det var et tiltag som han dog frygtede kunne give en negativ moralsk effekt i befolkningen i form af udenomsægteskabelig sex.

Den stærke befolkningsvækst i ulandene efter 2. verdenskrig førte igen til øget interesse for Malthus' teorier.

  • Hans omtalte teori er kritiseret for at negligere brugen af præventionsmidler, og for at se bort fra mulighederne for teknologiske forbedringer i fødevareproduktionen.Skabelon:Kilde mangler

Eksterne henvisninger[redigér]

Udgaver af Malthus' værker[redigér]

Andre forfattere om Malthus[redigér]