Solsystemet/Venus

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Venus er næsten samme størrelse som Jorden, men det er en verden langt fra vores egen

Venus har i lang tid været betragtet som Jorden's tvilling. Men den har nu vist sig at være et - for menneskets vedkommende - ubeboeligt sted.

Venus' middelafstand til solen er 108 millioner km., og den er dermed "planet nr. 2" i vores solsystem.

Sættes Jordens diameter til 1, vil Venus' diameter være 0,95, altså, Venus er kun lidt mindre end Jorden, 650 km mindre i diameter for at være præcis.

Venus roterer rundt om solen på 225 jorddøgn i samme retning som alle andre planeter i solsystemet, en bemærkelsesværdig forskel er at planeten roterer meget langsomt om sin egen akse modsat omløbsbanen, dette gør at det tager 243 jorddøgn for at gennemføre et venusdøgn.


Venus har en overflade der er dækket af bølgende sletter med få bjerge og kratre, skabt af vulkansk aktivitet. To store højlandsområder på Venus kan minde lidt om to kontinenter på Jorden. Aphrodite Terra som ligger ved Venus' ækvator er ca. halvt så stort som Afrika, og området Ishtar Terra svarer til Australien i størrelsen.


Fra rummet ligner Venus en meget glat og lysstærk planet uden bjerge el. lign. Det skyldes et tykt skydække der dækker hele planeten som kaster det meste at sollyset ud i rummet.

Skyerne der består af svovlsyre svæver omkring 60 km over planetens overflade sørger for at kun halvdelen af den varme fra sollyset der slipper igennem skydækket, slipper ud. Dette får middeltemperaturen på Venus til at stige støt hele tiden, og den er nu nået over 500 grader celcius. Trykket på venus er over 90 atmosfære, hvilket bare gør den endnu mere ubeboelig.

Dette fænomen minder lidt om drivhuseffekten der er løbet løbsk.