Solsystemet/Merkur
Solsystemets inderste planet, Merkur.
Merkurs gennemsnitlige afstand til Solen er 58 millioner kilometer. Dens bane er dog meget langstrakt så der er en forskel fra 46 til 70 millioner kilometer mellem Solen og Merkur.
Med en diameter på 4.879 kilometer er denne planet solsystemets næstmindste planet. Merkurs diameter er kun ca 40% større en vores Månes diameter, og svarer til lidt under 2/5 af Jordens diameter.
Merkurs overflade, med alle sine kratre, minder meget om Månens. En karakteristisk forskel er at der på Merkur er hundredvis af kilometer lange bjergkæder over alt på planeten. Man mener disse stammer fra, da planeten blev nedkølet. Dette har gjort at planeten er krympet, som så har givet Merkur sit "rynkede" udseende.
Da Merkur ikke har en tyk atmosfære til at fordele varmen og kulden og udligne temperaturen, er der enorme temperaturforskelle mellem dag- og natsiden der ligger mellem +400°c og -200°c.
Merkurs rotation om sin egen akse, også kaldet døgnrytme, er meget langsom i forhold til længden af et Merkur-år. Et døgn varer nemlig 59 jorddøgn, og et Merkur-år varer 88 jorddøgn.
Merkur har på visse sprog givet navn til ugedagen Onsdag.
Merkur på Latin: | Dies Mercurii |
Onsdag på Fransk: | Mercredi |
Det meste af vores viden om Merkur stammer fra NASAs Mariner 10 rumsonde der i 1974-75 fløj forbi planeten 3 gange.