Spring til indhold

Solsystemet/Hvordan blev solsystemet til?

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Det menes at solsystemet blev dannet af en interstellar støv- og gassky. En supernova i "nærheden" har beriget skyen med tunge grundstoffer og chokbølgerne har fået den ellers stabile støvsky til at skabe lokale stofkoncentrationer.

De lokale stofkoncentrationer smeltede sammen og begyndte at rotere, sammentrækningen fik rotationshastigheden til at forøge og støvskyen blev til en udstrakt skive bredte sig ud fra den roterende stofkoncentrations ækvatorplan.

Da stofkoncentrationen havde samlet nok masse, kolapsede den under sin egen vægt og dybt i dens indre begyndte kernefusionen, vores sol var skabt.

I skiven blev planeterne skabt af det stof der nu var til stede. Den kemiske sammensætning i hver planet viser fordelingen af stoffer i støvskiven der omgav den unge sol.

Over flere hundrede millioner år voksede planeterne af de støvpartikler der var til stede i støvskiven. I dag er solsystemet meget tomt, det er yderst sjældent at planeterne bliver ramt af interstellare legemer som kometer og asteroider.