Ruby on Rails/Opsætning af Ruby on Rails

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

For at lege med Ruby on Rails skal du bruge følgende:

  • Ruby til at køre scriptsne og frameworket
  • Rails til udvikling og behandling af hjemmsiderne
  • En database til at holde data på dine hjemmesider, hvilken database du bruger er ligegyldigt, men i denne bog antages det at du bruger MySQL.

Installation af Ruby[redigér]

Windows[redigér]

Ruby er meget let at installere på windows, du skal blot hente den nyeste One-Click Installer under afsnittet Ruby on Windows på den officielle ruby download side, og følge instruktionerne på skærmen når du åbner filen. Når installationen er færdig kan du fortsætte til næste kapitel. Du kan evt. lære scriptsproget Ruby bedre at kende ved at læse bogen om Ruby. Et grundlæggende kendskab til Ruby eller et andet programmeringssprog vil helt klart være en fordel når du skal lære at bruge Ruby on Rails.

Linux[redigér]

ubuntu kan du åbne en terminal (den ligger i Programmer/Tilbehør/Terminal) og skrive:

sudo apt-get install ruby
dit password

Og wupti! så har du ruby installeret (der stå ikke noget mens du skriver dit password)

Installation af Rails[redigér]

Installationen foregår ganske enkelt via Rubys eget pakkehåndteringsværktøj, RubyGems, og skulle gerne foregå på samme måde uanset opreativsystemet. Du skal bare åbne en kommandoprompt, (tryk CTRL+R, skriv cmd i tekstboksen, og tryk på OK hvis du bruger windows) og skrive gem install rails --include-dependencies, derefter trykker du ENTER og venter på at RubyGems henter Rails fra internettet og installerer det for dig.

Installation og opsætning af MySQL[redigér]

Windows[redigér]

Den nyeste stabile version af MySQL kan hentes fra MySQLs download side, vælg MySQL Community Server vælg så Windows eller Windows x64 alt efter hvilken processortype du har (bare vælg Windows hvis du er i tvivl), og vælg så at hente Windows Essentials. Når du bliver spurgt om din identitet kan du bare vælge linket i bunden: No thanks, just take me to the downloads! vælg så en side at hente filen fra.

Når du har hentet filen skal du bare følge vejledningen på skærmen indtil MySQL er installeret, i det sidste skærmbillede efter installationen er færdig skal du sikre dig at der er sat hak ved Configuer the MySQL Server now før du trykker Finish.

Når opsætningsguiden starter skal du trykke på næste, vælg Standard Configuration og tryk på næste, sørg så for at der er hakker i alle checkbokse og tryk på næste, på denne side skal der kun sættes hak ved Modify Security Settings og så skal du skrive et kodeord som du skal kunne huske og tryk på næste. Tryk på Execute og vent på at opsætningsguiden ordner tingene for dig, og tryk til sidst på Finish.


Det var alt hvad der skulle til for at installere et funktionelt Ruby on Rails udviklingsmiljø, du kan nu fortsætte med næste kapitel for at komme i gang med at bruge det.