Spring til indhold

Ruby on Rails/Introduktion til Ruby on Rails

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Ruby on Rails er et framework til Ruby som fokuser på, at gøre det til en hurtig og let sag at lave dynamiske hjemmesider. Her er nogle gode grunde til at vælge Ruby on Rails til dit næste hjemmesideprojekt:

  • Ruby on Rails har Rubys letlæselige syntaks der gør, at det er ligesom at læse og skrive engelsk, og i mange tilfælde vil man kunne gætte sig til hvad man skal skrive i stedet for at slå det op.
  • Ruby er baseret på et princip om konvention over konfiguraion som vil sige at Rails antager en masse ting om din side så du ikke selv er nød til at definere det. (du kan dog godt ændre tingene hvis du ønsker det)

MVC-modellen[redigér]

Ruby on Rails er opbygget omkring Model-View-Controller (MVC) modellen, der sagt på godt dansk, deler forskellige opgaver imellem sig. Ved at benytte MVC-modellen får man adskilt forbindelsen til databasen (Model), fra designet af siden (View), som igen er adskildt fra selve koden bag siden (Controller). Som et et eksempel på hvordan MVC-modellen ville virke i virkeligheden kan vi tage en simpel wikiside som eksempel:

Hvis vi antager at minwikiside.dk er lavet med Ruby on Rails, og du ønsker at besøge en specifik side på min wiki, fx www.minwikiside.dk/wiki/eksempel, så sker der følgende: Først ser Rails at den i dette tilfælde skal have fat i den controller der hedder wiki (mere om hvorfor den ved det senere), og at den skal fortælle wiki-controlleren at det er en side ved navn eksempel du gerne vil se på. Wiki-controlleren er i dette tilfælde en controller som er bygget til at finde wiki-sider frem fra databasen, og sende indholdet videre til wiki-viewet, som via en model henter eksempel-sidens indhold ud af databasen, og derefter sender det videre til viewet. Viewet sørger for at sætte indholdet (som den fik fra controlleren) ind i en HTML side, som til sidst bliver sendt til din browser. Alt dette foregår selvfølgelig meget hurtigt.