Spring til indhold

Ruby on Rails/Din første side med Ruby on Rails

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

For at demonstrere at Ruby on Rails er sat op så det virker, og få lidt blod på tanden skal vi nu forsøge at lave en simpel testside.

Start med at beslutte dig for et sted på din computer hvor du vil have dine sider som du laver med Ruby on Rails liggende, det er en fordel hvis du relativt let kan navigere til mappen med kommandoprompt.

Oprettelse af dit første Rails projekt[redigér]

Da du installerede Rails på din computer fik du samtidig et nyt værktøj (kaldet rails) til rådighed i kommandoprompten. Start med, at navigere til den mappe som du vil gemme dine Ruby on Rails projekter i, og skriv så rails demo. Lad rails arbejde et par sekunder, til du kan se at den er færdig med at tjekke, om forskellige filer og mapper er til stede og oprette dem hvis de ikke er. Rails har nu lavet grundopsætningen for dig, og hvis du går ind i mappen, enten via kommandoprompten eller med stifinderen, kan du se de filer som Rails har lavet til dig, i dette kapitel skal vi dog mest koncentrere os om indholdet i mapperne app og config.

Ruby on Rails velkomstsiden

Da Rails lavede grundopsætningen for dig, lavede den også en mappe kaldet script som indeholder forskellige værktøjer til at hjælpe dig når du arbejder med din side. Du kan når du er i kommandoprompten starte testserveren, ved at skrive ruby script/server. Serveren som nu starter er kun beregnet til udvikling og test af dine hjemmesider, men det fungerer den også fint til, når serveren er startet kan du se din hjemmeside ved, at åbne din browser og gå ind på siden http://localhost:3000/. Det er denne adresse du fremover skal bruge når du vil se dine sider.

Når du åbner http://localhost:3000/ skulle du gerne blive budt velkommen af en side med overskriften Welcome aboard samt nogle instruktioner til opsætning af din side.