Spring til indhold

Programmering

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Kategorisk Liste.

Programmeringssprog[redigér]

Assembler (Maskinkode)

Maskinsprog er det laveste niveau man som bruger kan programmere på, det ligger helt tæt op ad CPU'ens instruktionssæt. Maskinsprog er meget primitivt (sammenlignet med høj niveau sprog), og er besværligt at strukturere større programmer i - derfor bruges det normalt kun til virkeligt tidskritiske sektioner af programmer.

ADA

Udviklet til brug for det Amerikanske militær.

ASP

ASP - Active Server Pages. Bruges til at lave dynamiske Websider på Microsoft platformen. Kan sammenlignes med f.eks. PHP

C

C er et systemsprog og efterfølgeren til de ukendte sprog A og B. Var tidligere det mest benyttede sprog til systemudvikling. En senere udvikling er C++.

C/AL

C/AL er sproget der bruges i Microsoft Dynamics NAV programmering.

C++

C++ er en udvidelse af C, her fik man objektorienteret programmering med i det. Hvis man kender til dette sprog er det ikke svært at lære PHP og JAVA og omvendt.

C#

C# er et C++/Java-lignende sprog, som bruger Microsofts .NET Framework. Sproget er strengt objektorienteret. Sproget er meget bundet til Windows, men Mono gør det muligt at afvikle de fleste C#-baserede programmer på andre platforme.

COBOL

Et programmeringssprog udviklet specielt med henblik på at det skulle være forståelige engelske kommandoer og økonomisk transaktions orienteret. Benyttes fortrinsvis i banker med større mainframes løsninger.

COMAL-80

Simpelt udviklingssprog til bl.a. Regnecentralens Piccolo og Piccoline systemer fra 80-erne.

Delphi

Delphi er en udvidelse fra det gamle Turbo Pascal.

JavaScript

Javascript (ECMA-script) bruges til scripting i HTML-documenter.(se også programmering med DHTML)

Programmering med HTML

HTML er det grundlæggende sprog til programmering på hjemmesider. Ikke et egentligt programmeringssprog, men et sidebeskrivelsessprog.

Java

Java er et objektorienteret programmeringssprog, som er uafhængig af platform. Der findes forskellige versioner f.eks. til udvikling af Applikationer benyttes J2SE og til Webudvikling J2EE.

PHP

PHP er et sprog der primært bruges til udvikling af dynamiske hjemmesider. Syntaxen minder om C, Perl og Javas.

Ruby

Ruby er et objektorienteret sprog som er udviklet i Japan af Yukihiro "Matz" Matsumoto. I Ruby er alt objekter, i forhold til Java.

Ruby on Rails

Ruby on Rails er et framework udviklet i Ruby til at gøre det hurtigt og let at lave hjemmesider.

Visual Basic

Visual Basic er et meget nemt sprog at bruge og er godt til dem der vil lave et program, der virker, og som har en smart GUI. Vil man dog hen og bygge spil, skal man nok kigge på C++, da det er et meget hurtig sprog.

.NET

Microsoft framework til udvikling af service orienterede og netbaserede løsninger. Til frameworket hører f.eks. C# og videre udviklinger af sprogene Visual Basic og J++.

X3D kogebogen

X3D er et ikke et egentligt programmeringssprog, men et 3D-sidebeskrivelsessprog. Sproget er en videreudvikling af VRML.

XNA spiludvikling

Microsofts nye XNA API, er et moderne værktøj for programmøre som beskæftiger sig med spiludvikling. XNA køre sammen med Microsofts .NET framework, og kan køre på både Windows og Xbox360.

X++

X++ er et objektorienteret sprog integreret i MicroSoft Dynamics AX (tidligere det danske Axapta CRM system). Det er en blanding af Pascal, C og SQL.

Eksterne henvisninger[redigér]

Engelsk liste over programmeringssprog