Spring til indhold

Programmer:Gratis programme/RydOP

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Ryd op i computeren

[redigér]

Der er 3 ting som hovedsageligt sløver computeren

  • Midlertidige filer
  • Unødvendige programmer
  • Rodet system

Midlertidige filer

[redigér]

Disse filer er filer, som ikke er slettet, og som ikke skal bruges. Dette kan være filer fra Internet Explorer, Windows og hentede installationer, ting som er afbrudt inden de var færdige etc.

Unødvendige programmer

[redigér]

De mange unødvendige programmer ligger og fylder, og gør computeren langsom. Jo flere filer du har, og jo mere rodet de er organiseret, jo langsommere bliver computeren. Bærbare computere har 20-40% langsommere harddiske end de stationære computere (langsommere rotation).

Gå ind i kontrolpanel, og vælg fjern programmer. Her kan du fjerne programmer som du ikke bruger, f.eks. testversioner af Microsoft Office, virusprogrammer etc., som er udløbet. Spørg inde i forum hvis du er i tvivl.

Der er ofte værktøjslinjer i Internet Explorer, som du reelt ikke har brug for. De tilbyder hurtige søgemuligheder m.m., og fylder bare op på Internet Explorers brugerflade. Brug altid Google som startside, den er uovertruffen.

Unødvendige programmer, som starter sammen med Windows, fylder i hukommelsen og gør computerens opstart langsommere. Visse viruslignende programmer starter på denne måde. Gå til "Kør", skriv msconfig og se under fanen start. Men pas på; det er ikke for amatører at pille ved, brug lidt mere tid og gå tilbage på harddisken for at se, hvad programmet hører til inden du sletter flueben. Det kan ændres senere, men visse pillerier kan give det resultat, at Windows ikke vil starte, så pas på. En del af "skriverierne" er ordrer til din printer, dit virusprogram etc., og kan ikke undværes.

Rodet system

[redigér]

Computeren bliver hurtig fyldt og rodet. Det er en god ide at opdele computerens harddisk i 2 drev.

Forstil jer gangen, hvor der hænger jakker, står sko og handsker osv. Disse kategorier er opdelt i afdelinger, for at man hurtigt kan finde det man leder efter. Lidt det samme er det for en computer. Hvis man blander alle disse, så skal man finde en sko her, en sko der, en handske her osv.

Generelt behøver C-drevet ikke have mere end 3 hovedmapper: brugere, programmer og windows. Kig efter, når du installerer nyt, så der er orden i tingene. Det er dig, der bestemmer ... Windows Vista og 7 skelner ikke imellem Programmer og Program files. Vil du gerne have et ældre program, som ikke kender mappenavne over otte karakterer, ind under programmer, skriver du progra~1 i stedet for programmer. Hent evt. "krøllen" fra Word eller lignende (indsæt symbol ...), ellers er ascii-koden 126. Hold Alt-tasten nede, skriv 126 på det numeriske tastatur og slip. Bare sådan.

Det anbefales at dele harddisken i 2 drev

  • Et drev til Windows og programmer
  • Et drev til spil, musik, billeder og film

Du må sikre dig, at deling i to eller flere partitioner ikke betyder, at du mister alle data på harddisken og derfor må starte forfra.

I Windows Vista og Windows 7 er der indbygget et værktøj til dette. Dette kan benyttes, men jeg anbefaler alle at benytte det gratis program Partition Wizard.

Hvis du spiller meget, kan du lave et tredje drev kun til spil.

Defragmentering

[redigér]

Det er en god ide derudover at defragmentere harddisken af og til. Det betyder, at filerne lægges i en for computeren fornuftig orden, og at "mellemrum" mellem store filer udfyldes af små og ikke bare bliver efterladt tomme.

Windows Vista og Windows 7 defragmenterer selv i baggrunden, det er ikke nødvendigt at gøre det selv.