Nationernes Bibliotek
Ved afslutningen af 1. Verdenskrig udkom i Sverige en række fremstillinger under den fælles titel: Nationernas Bibliotek. Formålet var at skildre en række folkeslag til dels uden egen stat, deres kultur og historie. Serien kom til at omfatte fire bind: om bulgarerne, polakkerne, jøderne og ukrainerne. Ved indgangen til det 21. århundrede havde alle fire folk opnået en vis selvstændig status.
Nu, ved begyndelsen af det 21. århundrede kan der være grund til at fremdrage en række andre etniske grupper, nationer, af glemselen. Dette gælder i første række de finsk-ugriske folk, hvoraf kun tre: finner, estere og ungarere, har deres egen stat. De øvrige må nøjes med at have autonome områder i Rusland, til dels en arv fra Sovjetunionen. Mens dette skrives, pågår Ruslands invasion af Ukraine, som det forhåbentlig lykkes at vende til et totalt nederlag for alle imperialistiske kræfter een gang for alle. Sker det, bliver spørgsmålet: hvad skal der ske med Rusland?
Der findes over 190 forskellige folkeslag eller nationer inden for det russiske imperiums grænser. De er alle hensynsløst undertrykket, og bryder Rusland sammen, vil de antagelig søge at vinde deres selvstændighed på samme måde, som det lykkedes for Estland, Letland, Litauen, Hviderusland, Ukraine; moldova, Georgien, Armenien, Azerbaidjan, Kazakstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan og Kirgisien ved Sovjetunionens sammenbrud i 1991. Når (ikke hvis) dette sker, skal der ske en genetablering af alle disse folks sprog, kultur og historie. Ikke mindst vigtig bliver omverdenens bevidstgørelse om disse nu undertrykte, men i fremtiden atter frie folkeslag og nationer. På denne baggrund kan der være grundlag til at genoptage den oprindelige serie af beskrivelser men i en ny række for det 21. århundrede.
Hvad der følger, er en indsamling og bearbejdning af materiale, der kan opfylde denne opgave. Resultatet er næppe i alle henseender fyldestgørende, så det må betragtes som en begyndelse. Fremtiden må afgøre, om opgaven er lykkedes løst tilfredsstillende.
Serien omfatter:
- Karelerne
- Vepserne
- Ingrerne
- Voterne
- Komierne
- Marierne
- Hanti
- Mansi
- Udmurterne
- Nenets
- Enets
- Nganasanerne
- Selkuperne
Litteratur
[redigér]- Margus Kolga, Igor Tõnurist, Lembit Vaba, Jüri Viikberg: Vene impeeriumi rahvaste punane raamat; Tallinn 1993
- Valev Uibopuu: Finnougrierna och deras språk; Studentlitteratur, Lund 1988; ISBN 91-44-25411-3