Minecraft/Gameplay

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Minecraft er et overlevelsesspil, hvor der gælder om at overleve med de ressourcer, man har til rådighed. Når man starter et nyt spil, bliver der genereret en ny verden, med alle råstoffer, som findes i Minecraft. Som spiller går det helt simpelt ud på at finde råstoffer, crafte dem om til værktøjer, maskiner og andet, og på den måde gøre det lettere at overleve. Spillet er bygget op af blokke, som for det meste er firkantede. Blokke som sten, jord, sand og grus er almindelige, mens blokke som diamant, guld og smaragd (fra 1.3.1) er mere sjældne. Om natten bliver der så tilføjet diverse monstre til spillet, som udgør ens fjender. De kan slås med sværd, bue og pil, samt finurlige opfindelser, som spilleren selv laver.

  • Multiplayer

Det er muligt at spille multiplayer i Minecraft, som betyder at du kan spille online, med venner og fremmede helt gratis, da Mojang har udviklet en server. Det betyder at alle kan lave en server. Serveren kan downloades på Minecraft's officielle hjemmeside. Det er både egnet til at finde servere fra ubekendte, men man kan også oprette en server som privat til fx sine venner.

Overlevelse[redigér | rediger kildetekst][redigér]

Overlevelse er en spiltilstand hvor man spiller spillet med en større udfordring end eksempelvis kreativ. For at kunne bygge, skal man først indsamle materialer som man bruger til at bygge bygninger og grave miner med. Våben og værktøj er nødvendigt for at kunne overleve. Specielle ressourcer kan kun samles ved brug af specialværktøj.

I overlevelsestilstand skal spillerne samle naturressourcer såsom træ og sten fundet i miljøet for at lave bestemte blokke og genstande.  Afhængigt af sværhedsgraden gyder monstre i mørkere områder uden for en vis radius af karakteren, hvilket kræver, at spillere bygger et husly om natten.  Tilstanden har også en sundhedsbar , som er udtømt af angreb fra mobs, fald, drukning, fald i lava, kvælning, sult og andre begivenheder.  Spillere har også en sultbar, som periodisk skal genopfyldes ved at spise mad i spillet (undtagen i fredelige vanskeligheder). Hvis sultestangen er udtømt, stopper den automatiske heling, og til sidst vil helbredet udtømmes. Sundhed genopbygges, når spillere har en næsten fuld sult bar eller konstant på fredelige vanskeligheder.

Spillere kan lave en lang række genstande i Minecraft . Håndværksgenstande inkluderer rustning, som afbøder skader fra angreb; våben (såsom sværd eller økser), som gør det lettere at dræbe monstre og dyr; og værktøj (såsom hakker eller hakker), som hurtigere knækker visse typer blokke. Nogle genstande har flere niveauer afhængigt af det materiale, der bruges til at fremstille dem, hvor genstande på højere niveau er mere effektive og holdbare. Spillere kan konstruere ovne, som kan tilberede mad, behandle malme og omdanne materialer til andre materialer.  Spillere kan også bytte varer med en landsbyboer ( NPC ) gennem et handelssystem, som involverer handel med smaragder for forskellige varer og omvendt.

Spillet har et inventarsystem, der giver spillerne mulighed for at medbringe et begrænset antal genstande.  Ved døden bliver genstande i spillernes inventar droppet, medmindre spillet omkonfigureres til ikke at gøre det. Spillere re-spawner derefter ved deres spawn-punkt, som som standard er, hvor spillerne først spawner i spillet og kan nulstilles ved at sove i en seng  eller bruge et respawn-anker.  Tabte genstande kan gendannes, hvis spillere kan nå dem, før de forsvinder eller despawne efter 5 minutter. Spillere kan opnå erfaringspoint ved at dræbe mobs og andre spillere, minedrift, smelte malme, opdrætte dyr og lave mad. Erfaring kan derefter bruges på fortryllende værktøjer, rustninger og våben. Fortryllede genstande er generelt mere kraftfulde, holder længere eller har andre specielle effekter.

Der er tre andre aspekter i Minecrafts overlevelses-del, som adskiller sig fra den kreative tilstand ved:

  • at man har en helbreds-indikator (Baseret på 20 halve hjerter), så man har mulighed for at 'dø', når den er tom. Man mister liv, når man slår sig, kvæles eller på anden måde blive skadet.
  • at man har en sult-indikator (hungerbar), så man skal spise med mellemrum alt efter, hvor meget og hvad man spiser og foretager sig.
  • at man selv skal gå rundt i verdenen og samle ressourcer.
  • at der findes et slutspil (endgame), hvor man skal slås mod en stor drage kaldet enderdragen (enderdragon), enderdragen har meget liv og er svær at bekæmpe. Enderdragen har meget betydning for spillet.

Kreativ[redigér | rediger kildetekst][redigér]

Kreativ er en spiltilstand i Minecraft, som gør det muligt at bygge konstruktioner uden at tænke på ressourcer. Man er ikke påvirket af sult, og man er udødelig, og kan flyve frit rundt i spillets verden. Spilleren har adgang til alle ressourcer fra survival, og dertil nogen specielle ting som det ikke er muligt at skaffe, fra han/hendes rygsæk (inventory) som fx comandblock og bedrock. Alle væsener i spillet, herunder fjendtlige monstre, kan stadig forekomme under rette forhold, men de kan ikke angribe spilleren uden provokation fra spillerens side.

Classic[redigér | rediger kildetekst][redigér]

Den første version af Minecraft, Classic, er nu en form for demo-version af det rigtige spil. I modsætning til den fulde version er spillet gratis, det eneste det kræver for at man kan spille er bare at registre sig som bruger på minecraft.net. Det fungerer meget på samme måde som Creative, det vil sige at, spilleren har ubegrænsede ressourcer, til at bygge med, og at han/hun kan smadre blokke med ét klik. Der er ingen mobs (dyr og monstre), og der er en række færre blokke. Nogle blokke fungerer anderledes i Classic, da deres adfærd er blevet ændret og modificeret i nyere opdateringer, for eksempel vil TNT i Classic bare blive udvundet ligesom alle andre blokke, mens det i Alpha og de tidlige Beta-versioner ville sprænge.

Classic kan blive spillet både i browser, downloades, og spilles både som enkelt spiller og flere spillere sammen. Classic er det mest anvendte mode i Minecraft

Multiplayer[redigér | rediger kildetekst][redigér]

Multiplayer i Minecraft gør det muligt for flere spillere at interagere og kommunikere med hinanden i en enkelt verden. Det er tilgængeligt via direkte spil-til-spil multiplayer, LAN-spil, lokal delt skærm (kun konsol) og servere (afspiller-hostet og business-hostet).  Spillere kan køre deres egne servere, bruge en hostingudbyder eller oprette forbindelse direkte til en anden spillers spil via Xbox Live. Single-player-verdener har understøttelse af lokalnetværk , hvilket giver spillere mulighed for at slutte sig til en verden på lokalt forbundne computere uden en serveropsætning.  Minecraftmultiplayer-servere bliver guidet af serveroperatører, som har adgang til serverkommandoer såsom indstilling af klokkeslæt og teleportering af spillere. Operatører kan også opsætte begrænsninger for, hvilke brugernavne eller IP-adresser der tillades eller ikke må komme ind på serveren.  Multiplayer-servere har en bred vifte af aktiviteter, hvor nogle servere har deres egne unikke regler og skikke. Den største og mest populære server er Hypixel , som er blevet besøgt af over 14 millioner unikke spillere.  Spiller versus spiller kamp (PvP) kan aktiveres for at tillade kampe mellem spillere.  Mange servere har brugerdefinerede plugins, der tillader handlinger, der normalt ikke er mulige