Livet i Danmarks skove/Svampedyr

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Svampedyr[redigér]

Svampedyr eller slimsvampe er en slags kæmpestore amøber der lever af at nedbryde eller fortære organisk materiale, herunder svampesporer og bakterier. De kan bevæge sig - men langsommere end en snegl. De er hverken svampe, dyr eller planter men hører til deres eget rige.

Troldsmør (Fuligo septica) er en art plasmodisk svampedyr i klassen Myxogastria (tidl. Myxomycetes). Det kaldes troldsmør, formentlig pga. sin karakteristiske gule farve. Den er ret almindelig i Danmark og findes over hele verden (undtagen Antarktis). Den lever på nedbrudt træ, og kan nogen gange findes i haver på barkflis efter kraftig regn.

Dens gule sommerform (plasmodiet) er mobil, og opfører sig nærmest som en snegl, idet den spiser af underlaget som den bevæger sig henover - typisk nedbrudt plantemateriale. Den hvide vinterform (aetheliet) er immobil, og består af en gråhvid hinde omsluttende et indre af mørkt sporestøv[1].

Plasmodiet er en klæbrig eller "slimet" gul, kornet masse, der ved nærmere eftersyn tydeligt ikke minder om smør, men måske snarere om gylp og på engelsk hedder den da også "dog vomit" (altså hundeopkast), men har ikke den ubehagelige lugt. Den udgør heller ingen smittefare og er ikke giftig, men kan fremkalde allergiske reaktioner. Plasmodiet er i princippet én celle forstået på den måde at der ikke er nogen cellevægge i plasmodiet, men blot en masse cellekerne i én fælles masse.[2]. Hvis det bliver for tørt kan den antage en 3. form, sclerotiet, en indtørret dvaleform, oftest gråhvid, som holdes indtil forholdene bliver mere fugtige igen. Bemærk at troldsmør på engelsk kaldes scrambled egg slime eller dog vomit slime mold. Det engelske navn troll’s butter bruges i stedet om nostoc.

Skinnende støvpude (Enteridium lycoperdon) er en art plasmodisk svampedyr i klassen Myxogastria (tidl. Myxomycetes). I plasmodie-formen kan den minde om en hvid form af troldsmør, mens aetheliet har en mere ensartet, skinnende overflade. Den er mindre mobil end troldsmør, men kan bevæge sig med op til 1 cm/time[3] om nødvendigt. Som udgangspunkt forbliver den dog på stående, døde træer, eller større nedfaldne grene, oftest af rødel.

Den kendes fra Nord- og Mellemeuropa og Mexico. Den er ikke giftig. Den kan minde om flere andre arter af svampedyr, og præcis artsbestemmelse kan i visse tilfælde kun ske ved mikroskopi.

Mucilago crustacea er en art plasmodisk svampedyr i klassen Myxogastria (tidl. Myxomycetes). Plasmodiet er cremefarvet til gulligt, men umiddelbart før omdannelsen til aetheliet bliver det mørkegråt. Aetheliet sidder direkte på underlaget, ofte plantestængler, græs eller tynde grene af f.eks. hassel. Aetheliet dannes mellem marts og november, men oftest om sommeren eller efteråret. Forekommer hist og her i Nord- og Mellemeuropa.

Kilder[redigér]

  1. https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=3590
  2. http://www.vestrehus.dk/Mikro/svampedyr.htm
  3. https://www.fugleognatur.dk/artsbeskrivelse.asp?ArtsID=4853