Spring til indhold

Livet i Danmarks skove/Bløddyr

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Bløddyr

[redigér]

Bløddyr er en række af hvirvelløse dyr; dvs. dyr uden rygrad. Gruppen omfater snegle, muslinger, blæksprutter og flere andre grupper af dyr. Ledordme er en anden række af hvirvelløse dyr, der bl.a. omfatter regnorme, igler, sandorme og flere andre.

Herunder er beskrevet de 5-10 almindeligste større bløddyr/ledordme i Danmarks skove.

Skov-regnorm (Lumbricus rubellus) er en art af regnorm. Den er almindeligvis rødbrun eller rødlig-violet med en gullig farve over ryggen. Den bliver mellem 2,5 og 10 cm lang, opdelt i 95-120 segmenter. Den fandtes oprindeligt i Europa, men har nu bredt sig til områder med lignende klima over hele verdnen. Den findes i jord med et højt indhold af organisk materiale, gerne gødning fra dyr. Jorden må heller ikke være for fast og skal have en passende fugtighed.

Glat foldsnegl (Cochlodina laminata) er en art landlungesnegl (Stylommatophora) med et karakteristisk langt, spidst hus, der er meget almindelig i danske løvskove. Huset er 1,5 til ca. 2 cm langt og glat, varierende i farven fra lys beige til brunt. Den kan især ses på bøgestammer når vejret er fugtigt, undtagen om vinteren som tilbringes i dvale i skovbunden.

Sort skovsnegl (Arion ater) er den almindelige sorte skovsnegl, som kan blive 10 til 15 cm lang. Den har ingen skal. På hovedet findes fire tentakler ("følehorn") som fungerer som lugte- og føleorganer, og yderst på de to længste tentakler sidder øjnene. Hullet på siden er sneglens åndehul. Kappen er tydelig markeret og nubret, bagkroppen er uden køl og med rund fod. Den er sædvanligvis sort, men kan være hvidlig, grå eller brun - i sidstnævnte tilfælde ses den ofte som en spansk skovsnegl. Den udskiller en kraftig slim som dels medvirker til at den kan glide nemmere hen over underlaget, dels beskytter mod udtørring og dels gør den mindre appetitlig for rovdyr.

Rød skovsnegl (Arion rufus) er en snegleart. Rød skovsnegl er indført til Silkeborg i 1913 fra Harzen. Den blev udsat omkring Silkeborg Papirfabrik. Ved menneskers hjælp har den fra Silkeborg udbredt sig til store dele af Østjylland, Fyn og Sjælland.

Rød skovsnegl er orange-rødlig. Den skal ikke forveksles med spansk skovsnegl som oftest er brun-rødlig.