Liverollespilsbogen/Spilpersoner/Skjald

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger
Nordbo skjald med hans instrument

At spille skjald er, eller kan være lidt specielt, de står ofte lidt uden for den almindelige samfundsopdeling (specielt den samfundsorden der herskede i middelalderen).

En skjald kan næsten alt:

  • Du kan sidde og drikke sammen med byvagterne, tyvelauget eller adlen
  • Du kan samtigig forføre kongedatteren eller sågar dronningen/fyrstinden
  • Du kan være snigmorder
  • Du kan være en gavtyv, balademager eller bølle
  • Du kan også være den der hjælper alt og alle

Vælg selv helt hvordan du vil være som skjald, du skal bare huske at det er en god ide at du kan synge, da det er ved din sang du overlever! Du skal også gøre op med dig selv om du virkelig ønsker at rende rundt og bruge al tiden i spillet på at rende rundt og spille musik/synge og fortælle historier.

Skjalden er generelt gode venner med alle, det er jo ham/hende der spræder liv og glade dage. Det er også ham der tit bliver inviteret indenfor som en agtet gæst både for at han kan underholde, men også fordi skjalden tit har mange informationer med fra nær og fjern.

Når du spille skjald så sørg for at lære mange og også forskellige typer så du altid er i stand til at vælge en sang der passer til lejligheden. Det er ikke de samme sange der skal spilles/synges til taflet ved kongen som du synger i soldaternes vagtstue eller på byens torv.

Der er mange kilder til sange, lige nu er hjemmesiden Skjaldesang en da de bedste med masser af sange fra forskellige rollespilssenarier.

Skjaldens påklædning er oftest enkelt, slidstærkt og så så farvestrålende og detaljerigt som ens rolle nu har status til. Husk på at selv om de var populære havde de ikke en særlig høj status.

Når du så går rundt i spillet så forvent/kræv ikke for meget den/de første gange du optræder et sted (f.eks. på kroen), et måltid mad eller en skilling er OK, og hvis du så bliver populær blandt gæsterne kan du måske komme tilbage en anden gang og så forvente/kræve noget mere for din optræden.

Om at synge[redigér]

Denne mini-guide giver læseren nogle grundlæggende og vigtige tips til når han/hun skal synge.

  1. Vær afslappet. Nervøsitet og anspændthed "ødelægger" stemmen.
  2. Brug evt. armene til at kontrollere stigning eller fald af toner, hvis det er svært for dig ellers.
  3. Vær koncenteret. Luk evt. øjnene hvis der er steder hvor det kan være svært.

Musikinstumenter fra middelalderen:[redigér]

Lut, Lyre