Liverollespilsbogen/Spilpersoner/Ork

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Om Orker[redigér]

En ork er en eventyrfigur, der typisk har et grå-grønt uhyggeligt udseende med store hugtænder stikkende ud fra undermunden.

Orker er kendte fra både historier, film, computerspil, rollespil, mm.

Ork er et dansk eller germank ord for orc, der kommer fra det latinske ord orcus. Orcus er et synonym for den romersk-græske gud Pluto (eller Hades), der var hersker over underverdenen og de døde - og sammenlignes i bibelsk henseende med dæmoner o.l.

Orken som den kendes fra fantasyuniverset stammer fra Tolkiens Ringenes Herre. Tolkien har fået meget af sin inspiration fra det oldengelske eventyr om Beowulf. Her kæmper helten Beowulf mod den onde Grendel, som nedstammer fra racen Orc-néas, der betyder "døde orcus". Tolkiens orker bor i huler i klipper, hvor de tjener en ondere skabning end de selv. I modsætning til Tolkiens orker, boede Grendel i en hule under vand, lige som en anden af middelalderens orker. Spækhuggeren kaldes på engelsk orca og blev i en kilde fra middelalderen beskrevet som: Skældet, grissetrynet, stivbørste og havde stødtænder (ligesom orken i nogle fantasyromaner).