Liverollespilsbogen/Kostumer

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Af alt udstyret er kostumet det vigtigste, det er ikke muligt at opretholde illusionen om at man slås mod en ridder, hvis den man kæmper mod står i cowboybukser.

Det er også vigtigt at man vælger sig et kostume der passer godt til ens rolle, det nytter ikke at rende rundt i laser og spille ridder (eller omvendt). I de fleste spil er det også bestemt hvilken type påklædning de forskellige racer foretrækker.

Det er dog et mindre problem ved at bruge ordet kostume, jeg har oplevet mange spillere snakke om det er et fint kostume når vi spiller, og det er en mere uheldig del af det ord. Jeg vil kunne sige næsten med sikkerhed at vor forfædre ikke brugte ordet kostume om deres dagligdags tøj. Jeg mener derfor man bør tænke sig om og måske bruge ordet påklædning i stedet.

Kostumevalg efter race

Se også Guiden til valg efter status

Lidt om sammensætningerne, farvevalg og race/klassevariationer:

Mennesker

Et menneske er nok det sværeste at vælge kostume til, de kan gå i næsten alt klædt på efter mode og stand. Tag hensyn til den gruppe du tilhører (farvevalg og snit).
Se også nordboer, romere
Farver: Alle
Materialer: Uld, hør, bomuld, fleese, velour(Hvis han er meget rig ... ikke nevøs velour), fløjl, poplin, læder og skin
Sko: Almindelige lædersko, tøfler, støvler, sandaler

Nordboer:

Bukser, tunika, kofte over tunika, kappe. Så enkelt kan en nordbos dragt beskrives. Bukserne kan også være posebukser, men det er nærmest så store som variationerne bliver. Nordboerne er meget glade for brikvævning og anden kantning til deres tøj.
Farver: Alle
Materialer: Uld, hør og skind (kun til for/kantning)
Sko: vikingetidsko, sandaler

Romere:

Typisk tunika der går så langt ned at den virker som nederdel eller kjole, under den bæres der i vintertiden bukser. rigere romere brugte guld og sølv tråd og bånd til at ud smykke tøjet med.
Farver: rød, lilla og hvid
Materialer: Hør, bomuld
Sko: sandaler, om vinteren støvler

Skotter:

Mandlige skotter går altid med kilt i klanens farver, de klassiske skotsktern. under kilten bære man gerne en tunika agtig trøje. derudover har man lange knæ strømper på.
Farver: Kilten har skotsktern, og tunikaen har gerne jordfarver.
Materialer: Hør, uld
Sko: sandaler, støvler, sko

Gnomer:

En gnom vil typisk være at finde i en kofte over en underkofte (altså, en mere kropsnær udgave) med tilhørende posebukser. Tøjet er typisk simpelt og praktisk, uden udsmykninger, da sådant ville gå i vejen.
Farver: Rød, ubleget hør/uld, grå og brun.
Materialer: Uld, hør, bomuld
Sko: støvletter, eventuelt med hæl for at hæve højden

Hobbitter:

Hobbitter går i skjorter med en vest over, bukser og nej de går ikke med sko. Husk på at hobbitter er et meget mageligt folkefærd, og deres tøj er derefter.
Farver: Grøn, brun, hvid, nuancer af skovfarver
Materialer: Uld, hør, bomuld, fleece, velour (hvis han er meget rig ... ikke nervøs velour), poplin, fjøjl, læder.
Sko: Tøfler/almindelige lædersko Hobbitter lever meget for sig selv og de omgås ikke andre mennesker. de vil helst undgå kamp men gør det hvis ders venner er i fare.

Dværge:

Dværgene, bjergenes stoute folkefærd, altid klar på at arbejde i minen eller andre steder. Det aftegner sig i dværgenes påklædning, for de er som gnomer praktisk påklædt, således at de altid kan komme til at lave noget arbejde. At de så ikke har gnomers æstetiske sans, er et helt andet kapitel. Et forklæde af læder eller meget groft stof er en god ting, og sammensat med en kofte og et par bukser (plus et stort busket skæg) har man faktisk opskriften på en dværg.
Farver: Lys grå, mørk grå, brun
Materialer: Læder, lærred, uld.
Sko: Støvler

Magere:

Magerne er et folkefærd, som på trods af deres meget forskellige baggrunde i høj grad klæder sig ens. Lange kutter/kåber er et must, og et bælte med mange bæltepunge i er en god tilføjelse.
Farver: Varierer alt efter personlighed og race; hos elvere primært hvidt, grønt eller lyst blåt, mennesker alle farver og sortelvere sort og lilla. Andre racer klæder sig hvidt, sort eller rødt alt efter deres magiske tilhørsforhold. Broderier og lignende kan forestille magiske symboler, eller magiske runer, og være udført over hele kutten.
Materialer: Silke, bomuld, hør, poplin
Sko: Tøfler, sandaler, bare fødder

Orker, skovtrolde, gobliner:

Fælles for disse er en tendens til kun at iklæde sig sporadiske klædninger, som så dækker kroppen så-som-så. Iturevne kutter, indsnøringer, bukser der er syet ude af facon og lignende.
Farver: primært sort, men også jordfarver og evt. mørk armygrøn findes i sortimentet.
Materialer: Læder, skind/pels, uld, hessian
Sko: Sømbeslåede støvler

Præster:

Præster, klerke, de uundgåelige prædikanter ses mest i kutter (laves den stor nok og med nok "fald" ligner den faktisk også vore dages præstekåbe minus pibekrave).
Farver: Sort, hvid, rød, brun (mere alá munk)
Materialer: Uld! Bomuld, poplin, velour.
Sko: Alle

Elvere:

Det høje folk, det smukke folk, De Hvide - ja, navnene er mange, og elverne udstiller i høj grad deres skønhed endnu mere end andre folk -alt skal være så smukt som muligt. Elvere går typisk i elverskjorter med enten meget smalle posebukser eller stramme hoser. En kappe der hænger elegant over skuldrene, og handsker for at fremhæve det slanke.
Farver: Farven bestemmes ud fra hvornår den enkelte elver er født, og elverens familie. Lyse, klare, dog ikke lyserød Forår Sarte farver, Pastelfarver, hvid, guld og sølv, lyslilla, -gul, -rød med mere (aldrig lyserød) Sommer Frodige farver, dybgrøn, hvid, klare blomsterfarver. Oftest grøn, med en smule andre farver som dekoration Efterår Brunlige, orange, røde, grønbrun, oliven, hvid, guld med mere Vinter Hvid forskellige pastelblå og lyseblå, grå, sølv.
Materialer: Tyndt uld, hør, bomuld, silke, poplin, velour
Sko: Slanke støvler, tøfler


Skov Elvere:

Skov elverne bærer elverskjorter under en mere lang elvervest, de har et par stramme bukser. De bærer også gerne en kappe med hætte. deres fodtøj består et par elegante støvler. Ved skjortekanten bæres et par bracers (armbånd). der bruges gerne pæls til at ud smykke med.
Farver: Brug skemaet under "Elver" til at bestemme skjorte og bukser, typisk er en overdragt og kappe grøn så elveren falder ind i naturen.
Materialer: Uld, hør, bomuld, silke, velour (aldrig nervøst), pels.
Sko: slanke støvler.

Høj Elvere:

Høj elverne går klædt i elverskjorter og et par stramme bukser, over det har de gerne en lang åben kåbe. Høje elverkrigere har i stedet for kåben en lang kappe som selvfølgelig hænger elegant over skulderen.
Farver: Brug skemaet under "Elver" til at bestemme skjorte, bukser og kåben.
Materialer: Hør, bomuld, silke, velour
Sko: Slanke støvler.

Sortelvere:

Sort. Sort sort sort og lilla. Eventuelt mørkerød og mørkeblå, disse farver dominerer hos det arrogante og onde sortelverfolk, der mest klæder som deres lyse brødre, de almindelige elvere.
Farver: Sort, mørkerød, lilla, mørkeblå
Materialer: Tyndt uld, hør, bomuld, silke, poplin, velour
Sko: Slanke støvler, tøfler

Kilde:
Andreas Baumann
Nikolaj Taul Krümmel

Kostumer Efter Status

Mennesker:

Kongen:

Kongen bærer normalt en lang tunika det går ca. til midt på låret, et par bukser, over tunikaen har de en krave i noget finerer stof. og over det en kappe. Det hele er gerne udsmykket med kantbånd. Under ceremonier bære han en ceremoniel kappe med pelskant.
Farver: Stærke farver, som høj rød eller indiablå (konge blå)
Materialer: Tykt uld, Velour (ceremonikappen må godt være nervøst), silke
Sko: Støvler

Høj Adlen:

Hertuger og Grever, går klædt i lang tunika, bukser over det en kappe. Det må meget gerne være udsmykket fint med enten kant bånd eller pels.
Farver: mindre stærke farver, som blå, rød og hvid.
Materialer: uld, velour, hør
Sko: Støvler, middelalder sko, tøfler, sandaler.

Adlen:

Baroner og riddere går klædt som høj adlen, bare ikke så fint ud smykket.
Farver: Pastel farver
Materialer: uld, hør, bomuld
Sko: Støvler, middelalder sko, tøfler

Links til guides

Her er i første omgang nogle gode links til guides med hjælp til at lave kostumer:

Racebestemte

Elver

Guide til elverskjorte

Kostumedele

Hovedbeklædninger

Guide til strudhætte

Tunikaer og skjorter

Guide til tunika (til nybegynderen bag symaskinen)
Guide til poseærmeskjorte

Slagkofter

Slagkofte guide
Slagkofte guide 2

Kapper

Den store kappeguide

Hoser, braies & bukser

Guide til hoser
Guide til braies
Guide til bukser
Guide til posebukser (svensk)
Guide til posebukser

Fodtøj

Guide til sko
Guide til let middelaldersko