Spring til indhold

Liverollespilsbogen/Forord

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Liverollespil er en forholdsvis ny hobby, som er i rivende udvikling i hele danmark, nye foreninger dukker stadig op rundt omkring.

Liverollespil kan foregå i mange verdener, men den mest udbredte er fantasy, stærkt inspireret af Tolkiens Ringenes herre, med orker, elvere, dværege, mennesker o.s.v. Det er denne de fleste stifter bekendskab med, men der er også Vampyrspil, Mafia eller Stjernekrigsspil, ja kun fantasien sætter grænser her.

Bogen vil prøve at give en indgang til de mange ting der følger med denne hobby, det er ikke kun at møde op i en skov med et sværd og så tæske løs.

Vi vil også forsøge at holde den på et plan hvor de fleste kan være med (det vil sige det ikke kun vil være beskrivelser af de helt store og overdådigt udstyrede roller der er med, men også dem der er flest af), de fleste spillere i danmark er mellem 8 og 16.


De to sider lige før et stort slag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi:

Rollespil generelt[redigér]

Rollespil går ud på at man forestiller sig at være en anden person i en eller anden historie, der grundlæggende foregår i fantasien. Et rollespil adskiller sig fra et skuespil ved at det ikke er til skue (men kan være det). I et rollespil er der altså per definition ingen tilskuere, men kun medvirkende, der har en mere eller mindre aktiv 'rolle'. Derudover adskiller rollespillet sig også fra skuespillet ved at rollespillet ofte har en meget stort element af improvisation over sig, selv om en vis del af spillet sagtens kan være fastlagt.

Rollespillet foregår på den måde, at man lever sig ind i at være en anden person, hvis rolle man så spiller. Som den figur kan man så påvirke handlingens forløb i rollespillet. Fordelen er at man som rollespiller i fantasien kan opleve forskellige ikke-dagligdags situationer/følelser, hvorefter man kan vende tilbage til virkeligheden, uden at ens eget liv derefter vil være påvirket synderligt af dette. Rollespil kan dog have en positiv effekt i retning af fx selvudvikling eller ligefrem træning.

Et eksempel på et populært rollespilsystem er Dungeons and Dragons, men det skal her bemærkes at rollespil ikke behøver at holdes indenfor nogen speciel genre, som fx fantasy.

Rollespillet behøver endda ikke at spilles udelukkende for sjov. Indenfor visse ansættelsestest og uddannelser bruges rollespil i dag faktisk som et vigtigt del. Et eksempel er et element fra optagelsesprøverne til Politiskolen, hvor grupper af ansøgere i dag bedes om at sætte sig rundt om et bord, og i samspil tage stilling til fiktive situationer udviklet til dette formål.

Rollespil handler ofte mere om at samarbejde omkring at gøre spillet interessant for alle medvirkende end om en egentlig konkurrence om at være den bedste, da man i rollespil meget sjældent har egentlige vindere eller tabere. Dette er en af de ting der adskiller rollespil fra de fleste andre spil. Rollespil appelerer til folk på grund af spillernes mulighed for at bruge fantasien og spændingen ved at opleve en fiktiv historie. Rollespil bruger her de samme virkemidler som for eksempel film og romaner.

Konceptet[redigér]

Den mest simpleste, og sikkert også bedst kendte, form for rollespil er børnelege så som røvere og soldater, far, mor og børn og indianere og cowboys. Når rollespil også har appel for voksne skyldes det at rollespil for det meste er mere sofistikerede end disse børnelege idet aktørene i rollespillet bruger lang tid på at skabe den rolle de spiller og giver denne person meget specifikke og detaljerede ønsker og mål samt en personlighed. Der er for det meste også et mere eller mindre indviklet plot i rollespil og ofte vil et godt rollespil strække sig over lange perioder, men det kan være alt fra få timer til mange år.

Former for rollespil[redigér]

Der er flere forskellige former for rollespil, deriblandt:

Se også[redigér]

Ekstern henvisning, på dansk[redigér]

  • Liveforum - Debatforum om live-rollespil
  • LLR - Landsforeningen for Levende Rollespil
  • Rolfo - Rollespillets Forskningsforum
  • RPGFORUM - Debatforum om rollespil