Spring til indhold

Korset/Ophør som mode

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Korset/Ophør som mode/Cyklen Korset/Ophør som mode/Skadelighed

Mange har skrevet om hvorfor man holdt på med at gå med korsetter.

Men der er bare så mange forskelle imellem 1970 hvor selv brystholderen gik af mode, og 1908 hvor korsettet stadigt var meget udbredt, at det nemmeste at bare at give udviklingen skylden.

Datering af ophøret[redigér]

Hvis man ikke vil nøjes med at give udviklingen skylden, så må man så starte med, at vælge hvilket tidspunkt at kvinderne ophørte med at gå med korset. Da der så skal være et sammenfald tidsmæssigt.

Datering af Begyndelsen[redigér]

Hvis man vil finde årsdagen til ophøret, må man samtidigt finde årsagen til begyndelsen. Ellers er der alt for mange fejl-muligheder. Men med så kompleks et emne.

Korsettet som tryk-fordeler[redigér]

Korsettets hovedfunktion var at fordele trykket fra de mange tunge kjoler, men da kjolerne blev stadigt billigere, og mange almindelige menneskers købekraft blev større, var der ikke længere prestige i de store, tunge kjoler. Derfor kom der fra 1886 til 1928 stadigt enklere kjoler på mode, og disse krævede ikke et korset.

Brystholder[redigér]

Korsettets funktion som brystholder blev afløst af den elastiske brystholder ca. omkring 1915. En alternativ opfattelse er at korsettet forsat var almindelige frem til omkring 1955. Denne opfattelse bygger på statistiker, reklamer og håndbøger i korsetter.[1] Efter reklamerne og patenter at dømme så var det i periode 1907-1911 at de smalle taljer forsvant men der blev stadigt lavet nye typper korsetter så sent som 1965. Ældre kvinder siger: At de stoppede med at gå med elastisk korset o. 1960, fordi de fik strømpebukser, så at korsettet ikke længer behøvedes til at holde strømperne oppe.

Medvirkende årsager[redigér]

  • Den naturlige talje kom på mode i 1912. En alternativ opfattelse er at det blev moderne i 1909 med at skjule hofterne og brystkassen, fordi disse havde været så kraftigt fremhævet i mange år. Denne opfattelse bygger på patenter.[2]
    • Korset med flad talje fra 1907
      Det kan lyde utroligt at der er findes en ekstrem overgangs form imellem den tynde talje og det rørformede korsett. Forklaringen på dette er: Det er sådan at en tynd naturlig talje, når man trækker maven helt ind er flad, er næsten 3 gange bredere end i tykkelse. For at gøre taljen rund og tynd så var det nødvendigt at skubbe frem på musklerne i siden af kroppen, så at tykkelse og bredte blev den samme, og taljen cirkel formet. Men hvis man ønskede en mere ekstrem talje, så er det muligt at strække musklerne yderligere, så at taljen bliver aflang og tynder end bred. For at musklerne ikke skal danne en bule på maven så var det nødvendig at minske lændesvejet, så korsettet set fra siden var mere lige op og ned, end det var med den tynde runde talje og samtidigt havde korset en ekstrem tynd talje set forfra og bagfra.


  • Bh'en gjorde snørelivet unødvendigt omkring 1915. Denne forklaring understøttes af, at langt de fleste senere korsetter er uden top. De resterende med top i dag er mest korsager.
  • I 1910'erne skete der et kvindeidealskift, da der før var meget fokus på fornemme damer og prinsesser. Under den første verdenskrig og forberedelserne til krigen manglede der kvinder på arbejdsmarkedet, og derfor skiftede idealbilledet til en kvinde, som beherskede et arbejde. Dermed blev der ikke brugt så meget tid og penge på at klæde sig fint på.
  • Pågrund af forberedelserne til krigen blev alting dyrere, og folk havde ikke råd til nyt tøj, og derfor skete der et skift i moden fra kjoler til hatte, da der stadig var råd til hatte. Da korsettet kun var underlag for kjolen, så blev korsettet overflødiggjort.