Spring til indhold

Korset/Klade

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

> Kan vara himla bra att ha information om hur mycket man kan snöra in en > korsett. Det är något man grunnar på när man syr.

Ja, det er vigtigt når man syr.

Men det er mere vigtigt at du kan udholde at gå med korsettet, hverdag.

Svaret er noget indviklet. Korsettet skal være sådan at det med det samme presser mavesækken op i brystkassen, da det gør ondt og man kan ikke spise noget hvis mavesækken bliver klemt i taljen.

Her er et patent på en plade, til at sætte inden i korsettet så at maven bliver presset op.

Man kan også lave korsettet sådan at det er konkavt under brystkassen.

Det er sådan at C and S constructions laver deres begynderkorsetter. http://www.candsconstructions.com/indexf.htm


Dels er det meget vigtigt at korsettet ikke klemmer ribbene nedad da de kan brække og det er svært at trække vejret i brystkassen. Dette var også et problem i gamle dage

I stedet skal ribbene løftes op

Dette gjorde man i gamle dage med en glemt teknik. Med en lunge-forstørrer; brystkasse-forstørrer; skulder-korset eller pige-korset, Invigorator corset, m. m. som alle har det til fælles at de trækker op ved at presse ned på skuldrene. http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Shoulder-Corset Invigorator_corsets

Men det forekom også at man brugte skulderremme uden på korsettet. 1904

Man skal være opmærksom på at brystkassen bliver bredere når den løftes, men at den senere når den er løftet nok bliver smallere igen.


Det er også vigtigt at siderne i toppen af korsettet kan bevæge sig ind og ud når man trækker vejret. Dette kan gøres med en slids i forkanten.

eller med elastiske trekantede stykker på forsiden.


Godt begyndt er halvt fuldendt. Dette gælder i særlig grad brugen af korsetter. Da den største tilvænning sker i de første uger.

Men desvære så er det ofte svært er komme rigtigt i gang, det er jo derfor at der er så få, som går med korsetter.

Derimod så er det ganske almindeligt at kvinder bliver gravide, og at den opsvulmede livmoder presser indvoldene op i brystkassen og presser ribbene opad så brystkasen udvides.

Det helt store problem er at ribbenene naturligt hænger nedad, og at et tryk udefra på ribbenene, fra et korset trykkerne ribbenene mere nedad, istedet for opad ligesom under den naturlige graviditet.

For at få ribbenene til at bøje opad, så brugte pigerne indtil ca. 1918 forskelige former for skulderremme og/eller korsetter med skulderremme, inden de startede med rigtige korsetter.

Desvære så er det langt nemmere for piger at tilpasse sig at gå med korset end voksne, og menneskene var dengang mindre end nu og knoglerne var derfor spinklere i forhold til at hudens styrke er den samme som i dag. Derudover så kom pigerne senere i puberteten og havde derfor svært ved at sige fra, hvis mor gav dem dårlige og ubehaglige korsetter.

Hvis alle kvinder skal bruge korsetter i dag, ligesom de går med højhælede sko, så må man lave noget nyt, og mere behageligt.

For at sprede trykket fra skulderremmene så er det nødvendigt at lave et stof-åg. Et åg var en hul træstok med et hak i midten til halsen og i hver ende var der en snor med en krog, så man kunne bære to spande, uden at holde i håndtaget.

Åget gav en god spredning af trykket, fordi åget var så stort.

Udgangspunket må være et stift stofstykke hen over skuldrene med et hak til halsen. Fra dette stofstykke så skal der gå fire stropper nedad. To for og to bag.

Da stropperne fra forsiden af skuldrene skal gå til siden og bagud, på grund af kroppens form, og vejrtrækningen i brystet, så ....

Da stroppen fra bagsiden af skuldren skal være meget brede og stive hvis de går hen over kanterne af skulderbladet, nær rygraden så skal de istedet gå ude i siden. o. s. v.