Kemiske Undervisningsforsøg/Krystalhaven

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger
Kategorier[redigér]

Almen/uorganisk

Demonstrationsforsøg

Litteraturhenvisning[redigér]

”Kemiske demonstrationsforsøg”, Haagensen og Parbo, s. 206

Selve forsøget[redigér]

Formål[redigér]

At demonstrere flotte effekter som kan forklares ved osmose og fældningsreaktioner.

Beskrivelse[redigér]

En opløsning af natriumsilikat (vandglas, Na2SiO3(aq)) tilsættes farvede krystaller af forskellige undergruppesalte. Der vokser flotte ”træer” op fra krystallerne.

Saltene (chlorid- og nitratsalte) er alle ret letopløselige i vand, så der sker en opløsning på overfladen. Imidlertid er silikatsaltene meget tungtopløselige, så metalionerne udfælder straks igen som silikat. Det sker i en tynd hinde brøkdele af en millimeter fra den oprindelige krystal, og denne hinde er semipermeabel for vand. Derfor stiger det osmotiske tryk på indersiden, hvor saltkoncentrationen stiger, og hinden brister snart igen. Processen starter forfra, men en anelse længere ude i opløsningen, og ”træet” vokser.

Pædagogiske kommentarer[redigér]

Risikomomenter? Nødvendige elevforudsætninger? Nødvendigt udstyr? Tidsforbrug? Er øvelsen egnet til gymnasiebrug eller kan den tilpasses?

1. Risikomomenter? Det er svært at få øje på nogen. 2. Elevforudsætninger, teoretiske og praktiske? Ingen praktiske forudsætninger. Teoretiske forudsætninger er begrænsede, og drejer sig blot om opløselighed/fældningsreaktioner og osmose. 3. Nødvendigt udstyr - er det for specielt? Ingen særlige krav. 4. Hvor lang tid tog du om at udføre øvelsen? Hurtigt udført (5 min) men en del ventid for det fulde resultat – mindst en halv time. 1. Kan den nås i løbet af en enkelttime? Ja, hvis man starter med det samme. 5. Er øvelsen velegnet til gymnasiebrug? Det vil jeg mene.