Kalkulation af tryksager/Forord

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger
Spring til navigation Spring til søgning

Forord[redigér]

Der er ikke skrevet en bog om kalkulation af tryksager i mere end 25 år. Så efter mange års undervisning i kalkulation på Den Grafiske Højskoles forskellige uddannelser, på Grafisk Arbejdsgiverforenings kurser samt internt i forskellige virksomheder, har vi fundet tiden moden til at samlede vores erfaringer i denne bog.

Det er en kompliceret opgave, for der er lige så mange måder at kalkulere på, som der er virksomheder. Det skyldes bl.a., at produkter, udstyr og metoder er forskellige fra virksomhed til virksomheder. Hver har valgt sin måde at kalkulere på, og det forestiller vi os i øvrigt, at de bliver ved med.

Målet med denne bog er derfor ikke ”standardisere” branchens kalkulationssystemer men at skabe et sammenhængende oplæg, der proces for proces kan danne grundlag for vurdering af virksomhedens nuværende system, for gennem diskussion af forskelle at skabe inspiration til forbedringer og dermed komme så tæt som muligt på det ”skræddersyede” system til enkelte virksomhed.

Den teknologiske udvikling har på prepress-området gjort kalkulationsarbejdet så vanskeligt, at vi på nogle områder må konstatere, at det er umuligt at finde gode løsninger, men det gør ikke behovet for at kalkulere mindre. Vi har derfor forsøgt alligevel - vel vidende, at det kun er et enkelt bud ud af de mange, som de kommende år vil se dagens lys i forsøget på at belyse omkostningsforbruget på de mange nye investeringer i avanceret teknologi. Vejen til succes er uændret: at sælge til mere end det koster at producere - og det starter med at få et indtryk af, hvad det koster at producere den enkelte ordre.

Vi har søgt støtte hos en del branchefolk, der til dagligt arbejder med produktionstilrettelægning og kalkulation. De er af gode grunde hverken enige med hinanden eller med os, men ud fra deres kommen-tarer, har vi besluttet den endelige udformning, så når vi på kolofonsi-den takker dem er det for deres inspiration - ikke for de skal stå inde for resultatet.

Benny Andersen har om kvinder sagt noget i retning af: ”Det er besværligt med - men umuligt uden”. Det gælder måske i endnu højere grad for kalkulation af tryksager.

Marts 1998

Arne Hoffmann Christiansen og Stig Hoffland