Spring til indhold

Jobjagt/Jobsamtalen

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Indledning.

Det bliver du spurgt om[redigér]

 • Fortæl om dig selv!

Hvis du har selvværd, bør spørgsmålet ikke være et problem. Fortæl kortfattet om din uddannelse og arbejdserfaringer, og hvad du laver i fritiden. Læg mest vægt på de seneste år. Du kan tage din ansøgning og CV til hjælp.

 • Dine stærke og svage sider?

Fremhæv egenskaber, som kan være anvendelige i jobbet. Beskriv dine stærke sider ud fra konkrete eksempler fra dit arbejds- eller fritidsliv. Forsøg at beskriv dine svage sider på en positiv måde. Du skal ikke nævne alt for negative egenskaber.

 • Hvorfor har du søgt jobbet?

Arbejdsgiveren vil vide hvor meget du ved om virksomheden, og hvor interesseret du er i at få arbejdet. Du kan trække på dine erfaringer fra arbejdslivet, dine personlige egenskaber og din uddannelse.

 • Hvorfor skal vi netop ansætte dig?

Fortæl om, hvad du kan bidrage med ud fra dine arbejdserfaringer, stærke sider m.v. Du kan også have overvejet en ide eller et forslag til ændring af noget i virksomheden.

 • Hvordan håndterer du stress?

Arbejdsgiveren vil undersøge, hvor let du bliver stresset. Du bør kunne forklare, hvordan du reagerer under tidspres. Henvis gerne til tidligere erfaringer både fra arbejdslivet og fritiden.

 • Hvordan fungerer du i et team?

Her skal du beskrive din evne til at samarbejde med andre. I dag stilles der høje krav på dette område. Kom gerne med eksempler på positive erfaringer med samarbejde. Du kan også henvise til eventuelle referencepersoner.

 • Hvilke arbejdserfaringer har du?

Det er et vigtigt spørgsmål. Fremhæv de erfaringer, du vil kunne anvende i det job, du søger. For mange unge uden erfaringer gælder det om at nævne erfaringer fra fritidsjob, praktik eller lign.

 • Hvorfor søger du nyt job?

Hvorfor stoppede du med din sidste ansættelse? Fortæl, hvad du har lært og hvilke kundskaber og erfaringer fra tidligere arbejdsfunktioner som du kan bidrage med i det nye arbejde. Arbejdsgiveren vil gerne have et indtryk af dit nuværende eller tidligere job, og hvad der får dig til at søge nyt job. Husk på aldrig at tale negativt om dine tidligere arbejdsgivere.

 • Hvordan ser din familiesituation ud?

Desværre er det oftest kvinder, som får dette spørgsmål. Arbejdsgiveren vil vide om din familiesituation kommer til at påvirke arbejdet.

 • Hvad laver du om fem år?

Selv om der i dag er større jobrotation på arbejdsmarkedet, vil arbejdsgiveren vide, om du har tænkt dig at blive i virksomheden. Her har du mulighed for at fortælle om drømme og ambitioner, og hvordan du ønsker dit arbejde skal se ud i fremtiden.

 • Hvad kender du til virksomheden?

Træk det frem fra det du har undersøgt, som er vigtigst. Vær kortfattet. Arbejdsgiveren vil gerne have et indtryk af hvor meget du ved om virksomheden. Arbejdsgiveren anser det for meget positivt at du har samlet informationer, fx fra virksomhedens hjemmeside.

.

Links[redigér]

.