Jobjagt/Aktivering

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Aktivering

Som arbejdsløs har du pligt og ret til at deltage i aktivering. Formålet med aktivering er at forbedre dine muligheder for at komme i arbejde. Sammen med jobcenteret fastlægger du dit aktiveringsforløb i form af en jobplan. Du har pligt til at overholde jobplanen for at bevare din ret til dagpenge.


Hvornår skal jeg i aktivering?

Du vil senest blive aktiveret af jobcenteret, når du har været ledig i ni måneder og er mellem 30 og 60 år. Hvis du er under 30 år, har du ret og pligt til at blive aktiveret senest efter du har været ledig i tre måneder. Tilbuddet skal minimum vare i seks måneder. Hvis du er over 60 år vil du blive aktiveret efter seks måneder. Mens du deltager i aktiveringstilbud, har du pligt til fortsat at søge arbejde og tage imod arbejde, som jobcenteret formidler til dig.

Der er tre former for aktivering:

  • Virksomhedspraktik
  • Job med løntilskud
  • Vejledning og opkvalificering

.

Vil du have indflydelse på din aktivering?[redigér]

Hvis du vil have indflydelse på din aktivering er det vigtigt at du i god tid overvejer hvad du kunne tænke dig. Hvis du gerne vil i virksomhedspraktik, kan du selv finde og kontakte en virksomhed. Der skal jo være et formål med praktikken, og det kan f.eks. være, at du kan opøve kvalifikationer der kan forøge dine chancer for at få et job.

Hvis du, i god tid, har tilsagn fra en virksomhed, står du godt, når jobcenteret indkalder dig til møde umiddelbart før aktiveringen. Virksomheden skal udfylde en blanket (AB131) som du kan finde på Jobnet. VÆR OPMÆRKSOM PÅ at det kan tage nogle uger at få udfyldt blanketten AB131, fordi din kontaktperson måske først skal tale med sin chef, HR-afdelingen og måske andre. Når folk er på forretningsrejse, seminar m.v. og ikke ved at det haster, kan det tage mange dage, at få DIN blanket sendt til jobcenteret!

Det er de færreste der er glade for de tilbud Jobcenteret selv finder på. Kurser i jobsøgning kan være en god ide, men de aktører der p.t. gennemføre disse kurser får ikke gode evalueringer. Deltagerne er meget overladt til sig selv, og føler de spilder deres tid.

.

Links[redigér]

Magasinet Penge om Aktivering

.