Spring til indhold

Hjælp:Hvordan laver jeg henvisninger til andre sprog

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Udover de almindelige henvisninger man kan lave imellem artiklerne på WikiBooks og de eksterne henvisninger, så kan man også lave henvisninger til den samme artikel på andre sprog i andre WikiBooks-udgaver. Dette gør det muligt for brugerne let at hoppe fra en artikel på ét sprog til den samme artikel på et andet sprog.

Syntaks[redigér]

Sproghenvisninger har følgende format:

[[sprogkode:Titel]]

Hvor sprogkoden (normalt) er en 2-bogstavskode som beskrevet i ISO 639 (engelsk er "en", tysk er "de" (for deutsch), norsk er "no", svensk er "sv" o.s.v.). En mere komplet liste over disse koder kan findes på den engelsksprogede MetaWiki, side med navnet Complete list of language names.

Siden Wikibooks:Forside, er tilgængelig på mange forskellige sprog, og sproghenvisningerne kan for eksempel se således ud:

[[de:Wikibooks:Portal]]
[[en:Wikibooks:Community Portal]]
[[nl:Gebruikersportaal]]
[[simple:Wikibooks:Community Portal]]
[[sv:Wikibooks:Kollektivportal]]

Disse henvisninger får en særlig behandling af softwaren og dukker ikke op i selve artiklen, men i en speciel sektion kaldet andre sprog: i søjlen til venstre. I Wiki-jargon kaldes disse sproghenvisninger nogle gange "interwiki-henvisninger".

Du kan placere disse sproghenvisninger hvor som helst i artiklen, men de vil altid blive vist for sig selv i søjlen til venstre. På den danske udgave af WikiBooks, placerer vi dem nederst i artikelteksten, så de ikke generer nybegyndere og andre skribenter alt for meget, når man redigere i resten af artiklen. Ved at placere koderne nederst, får de heller ikke en så fremtrædende placering i søgemaskiner som for eksempel Google.

Du skal ikke indsætte henvisninger til dansk på den danske udgave af WikiBooks.

Tips[redigér]

  • Husk at lave en henvisning tilbage til den danske artikel fra de andre sprog.
  • Sproghenvisninger bør sorteres alfabetisk.

Tip om brug af beskrivelsesfeltet[redigér]

Når du tilføjer sproghenvisninger, enten her eller i en anden sprogudgave af WikiBooks, bør du i beskrivelsesfeltet angive at din ændring er en tilføjelse af en sproghenvisning. Tilføjer du for eksempel på den engelsksprogede udgave af WikiBooks, en henvisning til en dansksproget artikel, kan du skrive "da:" i beskrivelsesfeltet (fjerner du en henvisning, så indsæt et minus foran sprogkoden: "-da:"). Tilføjer du flere sprog på samme tid, kan du enten opremse dem alle på samme måde, eller - hvis du er mageligt anlagt - nøjes med at skrive "interwiki".

Du er velkommen til at skrive en længere forklaring, men skriv ikke på dansk i sprogudgaver, hvor man næppe forstår vores sprog. Dvs. brug kun dansk i den norske, og den svenske udgave af WikiBooks.

Opdager du under tilføjelsen af en sproghenvisning noget i en anden sprogudgave, som du mener er en fejl jævnfør vores stilmanual, så vær opmærksom på at der kan gælde andre standarder i andre udgaver af WikiBooks. Er du i tvivl, og mener du at rettelsen er vigtig, så gør opmærksom på problemet på diskussionssiden (på et sprog der kan forstås i den pågældende sprogudgave). Er det noget sprogligt du vil rette, skal du naturligvis skrive på det aktuelle sprog - aldrig på dansk.

Sproghenvisninger der ikke vises i søjlen til venstre[redigér]

  • Sproghenvisninger på diskussionssider bliver vist i selve artiklen i stedet for i søjlen til venstre.
  • Hvis du vil have en henvisning til et andet sprog til at dukke op i selve artiklen (og det ikke er en diskussionsside), så kan du gøre det ved at sætte et kolon foran henvisningen. Det vil sige [[:nl:Hond]] bliver til nl:Hond.
  • Syntaksen for at henvise til en bruger på et andet sprog (her engelsk) er: [[:en:User:Brugernavn1|brugernavn2]]. At henvise til den engelske bruger Larry Sanger gøres altså ved at skrive [[:en:User:Larry_Sanger|Larry Sanger]], der bliver til Larry Sanger.
  • På tilsvarende måde henviser man til andre ressourcer på en wiki i et andet sprog, f.eks. vil en henvisning til den engelske kategori skak skrives:[[:en:Category:chess]] og fremgå som: en:Category:chess
  • Man kan også lave henvisninger til de tværgående projekter. Meta: [[:m:Forside|Meta på dansk]] vises som Meta på dansk.