Hjælp:Hvordan bruger jeg kategorierne
Kategorisering kort fortalt
[redigér]Hver kategori-side er en samling af sammenhørende sider ofte suppleret med underkategorier. For eksempel hører denne side til "Kategori:Kategorier", som det kan ses nederst på siden - og omvendt kan den findes på kategorisiden Kategori:Kategorier. En givet side kan tilhøre flere kategorier i modsætning til træ-strukturer, som det f.eks. kendes fra mappe-strukturen på en computer. Det er en meget nyttig egenskab ved kategorierne, da mange sider indgår i et net af emner, som ikke kan klares af en almindelig hierarkisk præsentation af information.
Som indgang til kategorisystemet er der lavet en hovedside med en tilknyttet kategori-side. Det foreslås at hovedkategorierne afspejles af hovedemnerne i forsidens emneoversigt, og ligeledes af det følgende niveau.
Kategorisering i praksis
[redigér]Dette afsnit handler om de koder der skal bruges for at arbejde med kategorierne.
"Melde" en artikel ind i en kategori
[redigér]For eksempel anbringe et modul om brug af regneark under kategorien "Regneark": Tilføj koden [[Kategori:Kategorinavn]] (hvor "Kategorinavn" er navnet på den kategori som artiklen skal ind under; "Regneark" i dette eksempel) et vilkårligt sted i modulets kildekode. I den engelske Wikipedia sætter man dem umiddelbart før sproglinks'ne til de andre Wikipedia'ers artikler om samme emne - en "skik" der var værd at følge?
For at melde en side til flere kategorier skriver man et link til hver af de kategorier, der er tale om - for eksempel kunne et modul om valg af fodboldstøvler falde i følgende to kategorier:
[[Kategori:Fodbold]]
[[Kategori:Fodtøj]]
Flytte en side fra én kategori til en anden
[redigér]For eksempel flytte en side i kategorien "Fodbold" fra "Sport" til "Boldspil" (evt. fordi "Fodbold" havnede under kategorien "Sport" før nogen fandt på at oprette kategorien "Boldspil"): Redigér den artikel der skal flyttes, og find det link med [[Kategori:Kategorinavn]] der henviser til den "forkerte" kategori ("Sport" i eksemplet), og ret kategorinavnet (i dette eksempel til "Boldspil").
Lave et link til en kategori
[redigér]Når man på en side skriver et link til en kategori som beskrevet ovenfor, bliver den pågældende side placeret i den valgte kategori. For at lave et "almindeligt" link til en kategori et sted i sin tekst, skriver man følgende kode: [[:Kategori:Kategorinavn]] - igen står "Kategorinavn" for navnet på den aktuelle kategori.
Oprette en kategori
[redigér]- Brug oversigterne nedenfor for at finde et passende sted til dit modul eller din side. Undgå at oprette en kategori der findes i forvejen, blot under et lidt andet navn - vær på vagt overfor stavefejl, både dine egne samt fejl begået af dem, der har oprettet de eksisterende kategorier.
- Når du klikker på det nye link, får du en redigeringsside frem, ganske som når man opretter eller redigerer almindelige artikler: Her bør man skrive en lille indledende passus om hvad kategorien dækker, som kommer til at stå oven over den alfabetiske oversigt over artikler i denne kategori.
- Hvis din kategori hører under en eksisterende kategori (som eksempelvis "Regneark" under "Programvejledninger"), skal den nye kategori "meldes ind" i den kategori den hører til: Det gøres ganske som for artikler ved at skrive et kategori-link med et enkelt kolon:
- Gem din nye kategori: Nu ser du den nys oprettede kategori-side, indeholdende din indledende passus, samt et link til den evt. overordnede kategori som din kategori er en del af.
- Gå på jagt efter artikler der "hører hjemme" i din nye kategori, og "meld dem ind" i kategorien ved hjælp af kategori-links med et enkelt kolon.
Oversigter
[redigér]- Kategori:Kategorier - kategori-side for kategorier
- Speciel:Categories - alfabetisk oversigt over kategorier