Spring til indhold

Hjælp:Hvordan bruger jeg kategorierne

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Kategorisering kort fortalt

[redigér]

Hver kategori-side er en samling af sammenhørende sider ofte suppleret med underkategorier. For eksempel hører denne side til "Kategori:Kategorier", som det kan ses nederst på siden - og omvendt kan den findes på kategorisiden Kategori:Kategorier. En givet side kan tilhøre flere kategorier i modsætning til træ-strukturer, som det f.eks. kendes fra mappe-strukturen på en computer. Det er en meget nyttig egenskab ved kategorierne, da mange sider indgår i et net af emner, som ikke kan klares af en almindelig hierarkisk præsentation af information.

Som indgang til kategorisystemet er der lavet en hovedside med en tilknyttet kategori-side. Det foreslås at hovedkategorierne afspejles af hovedemnerne i forsidens emneoversigt, og ligeledes af det følgende niveau.

Kategorisering i praksis

[redigér]

Dette afsnit handler om de koder der skal bruges for at arbejde med kategorierne.

"Melde" en artikel ind i en kategori

[redigér]

For eksempel anbringe et modul om brug af regneark under kategorien "Regneark": Tilføj koden [[Kategori:Kategorinavn]] (hvor "Kategorinavn" er navnet på den kategori som artiklen skal ind under; "Regneark" i dette eksempel) et vilkårligt sted i modulets kildekode. I den engelske Wikipedia sætter man dem umiddelbart før sproglinks'ne til de andre Wikipedia'ers artikler om samme emne - en "skik" der var værd at følge?

For at melde en side til flere kategorier skriver man et link til hver af de kategorier, der er tale om - for eksempel kunne et modul om valg af fodboldstøvler falde i følgende to kategorier:

[[Kategori:Fodbold]]
[[Kategori:Fodtøj]]

Flytte en side fra én kategori til en anden

[redigér]

For eksempel flytte en side i kategorien "Fodbold" fra "Sport" til "Boldspil" (evt. fordi "Fodbold" havnede under kategorien "Sport" før nogen fandt på at oprette kategorien "Boldspil"): Redigér den artikel der skal flyttes, og find det link med [[Kategori:Kategorinavn]] der henviser til den "forkerte" kategori ("Sport" i eksemplet), og ret kategorinavnet (i dette eksempel til "Boldspil").

[redigér]

Når man på en side skriver et link til en kategori som beskrevet ovenfor, bliver den pågældende side placeret i den valgte kategori. For at lave et "almindeligt" link til en kategori et sted i sin tekst, skriver man følgende kode: [[:Kategori:Kategorinavn]] - igen står "Kategorinavn" for navnet på den aktuelle kategori.

Oprette en kategori

[redigér]
  1. Brug oversigterne nedenfor for at finde et passende sted til dit modul eller din side. Undgå at oprette en kategori der findes i forvejen, blot under et lidt andet navn - vær på vagt overfor stavefejl, både dine egne samt fejl begået af dem, der har oprettet de eksisterende kategorier.
  2. Når du klikker på det nye link, får du en redigeringsside frem, ganske som når man opretter eller redigerer almindelige artikler: Her bør man skrive en lille indledende passus om hvad kategorien dækker, som kommer til at stå oven over den alfabetiske oversigt over artikler i denne kategori.
  3. Hvis din kategori hører under en eksisterende kategori (som eksempelvis "Regneark" under "Programvejledninger"), skal den nye kategori "meldes ind" i den kategori den hører til: Det gøres ganske som for artikler ved at skrive et kategori-link med et enkelt kolon:
  4. Gem din nye kategori: Nu ser du den nys oprettede kategori-side, indeholdende din indledende passus, samt et link til den evt. overordnede kategori som din kategori er en del af.
  5. Gå på jagt efter artikler der "hører hjemme" i din nye kategori, og "meld dem ind" i kategorien ved hjælp af kategori-links med et enkelt kolon.

Oversigter

[redigér]

Se også

[redigér]