Diskussion:Vejbyer i Danmark

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

I Arne Nørrevang og Torben J. Meyer (red.): Danmarks Natur Bind 9: Det Bebyggede Land; Politikens Forlag 1970; ISBN 87-567-1269-3; s. 59 nævner Viggo Hansen dårligt nok vejbyerne. Sigende nok har hans skildring af "Byen på landet" underoverskriften Stationsbyen og omtalen af vejbyer forskubbes frem til 1920, da bilalderen angiveligt indtræder. Dermed bliver skildringen misvisende, og når Viggo Hansen som "byer, som jernbanen ikke har skabt" kun omtaler nogle få, er der tale om en yderst mangelfuld omtale.

Et langt mere fyldestgørende billede tegnes af Aage Aagesen i Atlas over Danmark, II: Befolkningen fra 1961, når han skriver: "Ved vigtige veje og især i vejknudepunkter findes en del ret betydelige vejbyer, som er vokset op omtrent samtidig med stationsbyerne, de fleste mellem 1880 og 1915. De er beliggende i områder, hvor erhvervslivets udvikling har skabt behov for et lokalt erhvervscentrum, men hvor der i reglen ikke har været en jernbanestation, der som egnens trafikale midtpunkt måtte blive valgt hertil. Man kan sige, at erhvervsudviklingen i sig selv har medført, at en bydannelse måtte opstå i en egn; trafikforholdene derimod har været afgørende for, hvor i den pågældende egn byen opstod." Han tilføjer: "Såvel stationsbyer som vejbyer er i mange tilfælde gamle landsbyer, der har fået nye erhvervsmuligheder og derved er gået ind i en vækstperiode, som helt eller delvis har ændret deres erhvervsstruktur." (s. 38)

Begrebet "vejby" er hentet fra denne fremstilling, og skildringen er sket inspireret af Aage Aagesens fremstilling og vurdering af udviklingsforholdene.