Diskussion:Korset/Hvorfor
Tilføj emneEn mere alvorlig grund er at kvinder er skabt for at kunne være gravide. Det vil sige at alle kvinder bygget på en måde så de kan overleve en graviditet, det er derfor at de har blødere ribben end mænd, da det er livsvigtigt at kunne trække vejret i brystet under graviditetten. Desvære kan de bløde ribben give problemer med den svage vejrtrækning om aften og når man sover. Da ribbene bøjer lidt når man trækker vejret i maven. En korset kan afhælpe dette problem.
Kunne du ikke prøve at finde en kilde der bekræfter det ovenstående citat? gerne fra en nulevende læge/professor? --Bisgaard 28. mar 2008, 22:04 (CET)
- At kvinder har blødere ribben end mænd, kan du selv undersøge, ved at trykke på en kvinde. Mange kvinder får skader på ribbene ca. en gang om året. Det er altså sjældent at en mand får skader på ribbene. Det må du kunne finde kilder til.
- At den bløde brystkasse giver problemer, særligt hvis den har været overbelastet er lidt svære at bevise, da der jo er forskel på hvor blød brystkassen er, og der er forskel på hvor stort at de føler at problemet er. Men alle kvindelige sangere på et højtplan og tidligere og nuværende dyrkere af udholdenheds-sport på højtplan lider af ubehaglige vejrtræknings problemer, også tvilling mødre. Den bedste måde at undersøge problemet er at spørge sig frem. Problemet er somregl størst om aften, hvor de er vågne men ikke så aktive. Når nogen kvinder lider af aftenkvalme, så er det fordi de får for meget ilt i blodet, fordi, vejrtrækningen er for kraftig, i peroder.
- Det her er ikke nemt. Man kunne spørge omvendt, kunne kvinder gå med korset, hvis de ikke havde det bedre i korset end uden korsettet? Ville kvinder gå med korset, hvis det ikke opfyldte et fysisk behov for dem?Haabet 31. mar 2008, 22:29 (CEST)
- Hvis du kan oversætte det til et engelsk spørgsmål så kan jeg nok finde en som kan svare på det.Haabet 1. apr 2008, 16:28 (CEST)
Det var nu ikke om kvinder har bløde ribben, eller om korsetter kan bruges ortopædisk, jeg gerne ville have en kilde på. Det var sammenstillingen: Bløde ribben -> vejrtrækningsproblemer -> brug korset.
Som du selv tidligere har skrevet er der mange myter og teorier omkring korsettet. Der er ikke noget i vejen for at behandle forskellige myter og teorier i bogen, men jeg syntes det er vigtigt for læsereren at vide hvad der er hvad, og hvordan den moderne lægevidenskab ser på korsettet, bl.a. ved at henvise til nyere litteratur inden for området. --Bisgaard 1. apr 2008, 19:23 (CEST)
- Jeg vil gerne have noget nyere litteratur inden for området. Som ikke bygger fantasi og fordærvede lig fra 1800 tallet, men du fremsætter et ønske som jeg ikke kan opfylde. Bare det at finde billeder af et kvinde-skelet forfra og bagfra er en umulighed vanskelighed. Hvis bogen en dag bliver stor nok så kunne den danne grundlag for for et dyber videnskabeligt arbejde. Jeg mener at det er meget logisk, at hvis brystkassen giver efter når man trækker vejret med mellemgulvet, så giver det vejrtrænings problemer. Jeg kener lidt overfladisk en kvinde som gik med korset i flere år, og hver dag trænende hun i ført korset, men da hun holdt op med at gå med korset, så havde hun det lidt skidt, indtil at jeg foreslog hende at gå med korset igen. Du kan ikke spørge hende da hun har så travlt, at det er en anden som passer hendes E-mail. Men du kan da prøve: http://www.spook.dk/ På netdokter fandt jeg en kvinde, som havde vejrtræknings problemer, og havde dyrket eliite sport og jeg foreslog hende at prøve at gå med korset, men jeg hørte ikke mere til hende, andet end at hun ville prøv med et stykke stof om maven. Haabet 1. apr 2008, 21:50 (CEST)
Jeg er ikke medicinsk uddannet, og vil derfor nødigt udtale mig om det konkrete tilfælde du nævner, men har du tænkt på at korsettet kan være årsagen til problemet, og ikke løsningen? mange års forkert anvendelse af korset kan give deformationer af brystkassen. Jeg ville derfor nok hellere råde kvinden til at droppe korsettet, og søge egen læge, da vejrtrækningsproblemerne med tiden kan forværres, især hvis de er kommen ad anden vej, f.eks. sygdom.
Hvad jeg ikke ved om medicin ved jeg til gengæld om industriel automation, herunder trykluft, og jeg kan med rimelig sikkerhed side at en kvinde ikke kan generere et tilstrækkelig lufttryk med lungerene til at en eventuel deformation af ribbenene får nogen praktisk betydning.
Jeg har tilladt mig at fjerne det omdiskuterede punkt, selvom jeg generelt mener at bøgerne skal have rigelig plads til at udvikle sig, bør forfatterne som minimum kunne dokumentere bogens påstande.
De 2 nye punkter undre mig lidt:
- under graviditeten lider kvinder, under at de sådan set er bygget til at gå på alle fire.
Det er mange år siden mennesket begyndte at gå på 2 ben, og der er sket en del udvikling siden.
- Mange kvinder er på kronisk slanke kur, og har større abetit end behovet. Dette skyldes at kvinder naturligt ammer børnene indtil de er 6, måske 7 år
Mennesket ammer ikke naturligt i 6-7 år. Sundhedsstyrelsen anbefaler derimod at barnet langsomt fravendes fra de er 6 måneder gamle.
Teorien om den store sult har jeg hørt før, dengang involverede den dog ikke gravide kvinder. Teorien går på at man før i tiden ikke altid kunne være sikker på at få noget at spise i morgen (problemet findes stadig i u-landene), derfor var det nødvendigt at spise mere mad end nødvendigt for at få lagt noget ekstra energi på "lager". Denne ekstra appetit har vi stadig og da vi som regel også får noget at spise i morgen, bliver vi let overvægtige.
Nu skriver du at det er dit ønske at bogen med tiden kan danne grundlag for for et dybere videnskabeligt arbejde men hvordan skal den komme op på det niveau når du ikke bruger nogen form for kilder? Med de løse teorier, er den så i princippet bedre en de andre bøger der bygger på fantasi og fordærvede lig fra 1800 tallet?
Hvad med som en start at oversætte den engelske WP artikel w:en:Corset, og de tilhørende undersider? den engelske WP udgave har som regel rimelig styr på kildeangivelsen. --Bisgaard 4. apr 2008, 19:17 (CEST)
- Enig med Bisgaard om at påstande altså bør kunne dokumenteres, selvom det her "bare" er wikibooks.
- Mange kvinder får skader på ribbene ca. en gang om året. Det er altså sjældent at en mand får skader på ribbene. Det må du kunne finde kilder til ...eeh, nej, det kan jeg ikke. Haabet kan du ikke angive dem?
- Når nogen kvinder lider af aftenkvalme, så er det fordi de får for meget ilt i blodet, fordi, vejrtrækningen er for kraftig, i peroder. For meget ilt i blodet? Hvis du mener de hyperventilerer, kvalme - kan - godt være et af de tidlige symptomer, så er det pga. CO2 indholdet i blodet falder man bliver dårlig. Hvordan kan du kæde hyperventilation og "blød brystkasse" sammen?--Epistaxis 6. apr 2008, 00:09 (CEST)
Start en diskussion om Korset/Hvorfor
Diskussionssider er steder, hvor folk diskuterer, hvordan man kan gøre indholdet på Wikibooks så godt som muligt. Du kan bruge denne side til at starte en diskussion med andre om, hvordan man kan forbedre Korset/Hvorfor.