Diskussion:Danmarks forhistoriske bebyggelse

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

I Arne Nørrevang og Torben J. Meyer (red.): Danmarks Natur Bind 9: Det Bebyggede Land; Politikens Forlag 1970; ISBN 87-567-1269-3; bruger Viggo Hansen mindre end 2,5 side på at beskrive den forhistoriske bebyggelse, hvilket - selv under indtryk af datidens viden - var urimeligt lidt. Hans samtidige, Aksel E. Christensen bruger i Vikingetidens Danmark paa oldhistorisk baggrund; Akademisk Forlag 1977; ISBN 87-500-1732-2 (i realiteten et genoptryk af den originale udgave fra 1969) 27 sider på at diskutere "Oldtidsbebyggelsen" og dens oprindelse, og vel at bemærke kun med henblik på at belyse spørgsmålet om kontinuitet. Siden disse fremstillinger blev udgivet, har bebyggelsesarkæologien gjort enorme fremskridt i løbet af de forgangne 50 år, og der er nu et ganske andet og langt mere kvalificeret grundlag at belyse den forhistoriske bebyggelse på.

Ved årtusindeskiftet udkom Jørgen Jensens 4-bindsværk om Danmark Oldtid, og heri gives beskrivelsen af bebyggelsen betydelig plads. Desværre har han ikke benyttet lejligheden til at levere en syntese, og resultatet er derfor skuffende. Det er denne mangel, jeg her har forsøgt at rette op på. Bebyggelsen og dens udvikling er søgt belyst på baggrund af den klimatiske udvikling og de samfundsmæssige forandringer, der skete, herunder at belyse spørgsmålet om brud og kontinuitet. Som det gerne skulle fremgå, er det især driftsmæssige omlægninger på baggrund af klimatiske, sociale og teknologiske forandringer, der har været drivkraften bag bebyggelsens udvikling.

Jeg vidste ikke, hvor jeg ville ende, da jeg begyndte på dette arbejde, men set i tilbageblik har det været tiden og kræfterne værd. Jeg føler, at jeg selv er blevet langt klogere på emnet, end jeg var forinden. Der er grund til at udtrykke taknemmelighed for de mange forskere, hvis arbejder har bidraget til, at denne fremstilling har været mulig. Der er også grund til at være taknemmelig over alt det vrøvl, som det har været nødvendigt at tilbagevise. Hvem ved, hvor meget af dette arbejde, der ikke ville være gjort, hvis der ingen problemer ville have været.

Mit håb er, at fremtiden vil føle samme taknemmelighed over, at jeg har ofret tid og kræfter på at få arbejdet gjort.

Sven Halfdan Nielsen