Diskussion:Lege og aktiviteter - Med teori

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Back 2 the roots[redigér]

Efter flere år væk fra WIKI, er jeg vendt tilbage, og boget er nu færdig, og er her på wikibooks. Jeg mangler dig lige at sortere aktiviteterne.

Før har bogen lagt på kompetencer.info samt legeogaktiviteter.dk , men de er begge taget ned, da det var alt for tidskrævende.

Ophavsret[redigér]

  • En for spørgelse
    • I sin tid, skrev på disse sider, i PDF format, og på min hjemmeside. Glædeligt over Wikibooks muligheder, skrev jeg dem bag efter også ind her.
    • NU har jeg imidlertid flyttet side, etableret et stører omfang af ideen jeg lavede, og nu er mine spørgsmål :
    • Hvordan ser det ud med copyrighten/opretslovret ? Da det jeg har, af beviser datere en ældre dato end det som er skrevet herinde ?
    • Jeg vil ikke have det slettet herinde eller andet, jeg vil bare ikke have en Wiki bruger i nakken der siger "Dette ejer wiki". Er det noget vi kan afgøre her, eller skal jeg gå den kedelige vej i retten for at beskytte min portal mod beskyldninger ? (det er en 100% gratis portal)
    • Hvis ikke man er klar over det, gik jeg fordi jeg på det tidspunkt fik at vide, jeg ikke måtte skrive mit navn, da jeg bl.a. lavede mit eget teori grundlag. Men det er en lang historie, som er fortiden...

Hilsen Stefan


Alt materiale på Wikibooks er udgivet under GNU Free Documentation License.
Kort fortalt siger den at alle kan bruge materialet frit uanset hvad de vil bruge det til (herunder også til kommercielt brug), så længe fremtidige versioner stadig udgives under GNU FDL og listen med de oprindelige forfattere og andre bidragsydere følger materialet. Du må derfor f.eks. gerne trykke bogen og sælge den, bare den også er udgivet under GNU GFL.
Der er ikke tale om at overdrage af rettighederne til udbyderen (her Wikibooks), men nærmere en frasigelse af rettighederne.
Det betyder at du på din side skal:
  1. Levere en komplet liste over bidragsydere (dvs. dig selv da du er eneste bidragsyder)
  2. Udgive fremtidige udgaver under GNU FDL.
    Det kan du gøre ved f.eks. i bunden af siden skrive: Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License.
Wikimedia foundation har dog hverken midler til eller interesse i at forfølge overtrædelser på andre websider, deres mål er kun at levere frit tilgængeligt materiale. Så selvom du vælger at ignorere det ovenstående høre du højst sandsynligt ikke noget for det. --Bisgaard 23. nov 2006 kl. 17:13 (UTC)
Jeg vil ikke sælge eller andet, jeg vil bare ikke løbe ind i problemer.
Men bruger man fx. en artikkel, eller andet, er det vel (bør være), lovpligtigt at linke til kilden, fx. wikibooks, hvis man bruger en ting herfra.
Tak for svaret. Hilsen Stefan

Boghylde[redigér]

Efter at have skimmet bogen igennem, har jeg vurderet at den handler om teambuilding, og har derfor sat den på boghylden Humaniora - Sport, du må gerne flytte den hvis du er uenig. Jeg har vurderet den til 75% færdig (meget indhold, mangler lidt strukturering).

Jeg har derudover slettet den fra Hjælp:Hvordan starter jeg en side da jeg regner med det var et uheld. --Bisgaard 11. sep 2005 kl. 17:13 (UTC)

Jeg er helt enig.
Jeg savner dog at idræt og sport er en katagori.
Det er korrekt at struktureringen mangler, og det får jeg snarligt rettet på. Det skete pga. konvertering fra word til WIKIbooks samt at jeg lige ville vente og se siden an herinde. Altså se mine muligheder.
Når ja, den sidste grund er at jeg pt. læser til eksamen som pædagog, og faktisk sidder jeg i en 52 timers eksamen lige nu :o)
Men tak for hjælpen.
Hilsen stefan

Den eneste grund til at der ikke er en boghylde med navnet idræt og sport, er at der endnu ikke har været nogen der har haft brug for den. Hvilken overordnet boghylde kunne du tænke dig den var under?

Udviklingsstadiet skal du ikke tænke så meget på, det er kun et udtryk for hvor tæt bogen er på at være færdig. Faktisk har vi kun en bog i øjeblikket der har opnået 100%, så 75% er faktisk en pæn karakter. Ved vurderingen savnede jeg især en indledning, men det kommer nok.

Bøgerne på Wikibook har desuden ingen deadline, og du må gerne bruge lige så lang tid du har brug for til at udvikle bogen. --Bisgaard 14. sep 2005 kl. 13:56 (UTC)

(PS: hvis du underskrive dine indslag på diskussitionssider med fire tilter ~~~~ så sørger softwaren for at indsætte brugernavn og dato)

Jeg vil gerne arbejde mere på bogen herinde, og skal nok lave en god indledning. Det skyldes dog jeg lavede min bog som ren rå aktiviteter, og havde andre børge i tankerne. Jeg ved ikke hvornår jeg er færdi, pga. jeg pt er i eksamens persioden (5 oktober skal sundhedsfagsopgaven afleveres), men ser frem til at lave på den herinde.
Jeg savner bare at siden er hurtiger. Det kan tage en krig :o(

Stefan

Så er bogen færdig[redigér]

Jeg betegner hermed bogen som færdig. Jeg har begrundet mit synspunkt i starten af bogen.

Stefan

(Svar til første linie i bog Den 01-11-2005 er bogen færdi. (er ikke cleared med wikibooks med er efter min tolkning klar))
Vi har ingen clearingsproces på Wikibooks, og selvom jeg for tiden er den eneste aktive administrator betyder min mening ikke mere end almindelige brugeres. Derfor er bogen klar når du vurdere den er klar.
Her er nogle punkter der evt. kan rettes i en senere revision:
  • Inddeling i undersider
    • Især bogens status kan med fordel flyttes ud.
  • Personlig præsentation flyttes til brugerside
  • Korrekturlæsning
    • Gerne af 1-2 andre brugere
De tre punkter er ikke alvorlige, og kan rettes når du, eller en anden, får tid til det. Ellers ser bogen godt ud, og du må gerne sætte den til 100% i udviklingsstadie. --Bisgaard 1. nov 2005 kl. 20:59 (UTC)

Inddeling i undersider[redigér]

Hvordan og hvad mener du med Inddeling i undersider ?

Andre tekniske ting, så som overskrift 1 og overskrift 2, hvor finder jeg "koderne" til det?

stefan

På WB indeler vi ofte bogerne i undersider for at de får et mere web-venlig udseende, nærmest som sider og kapitler i en fysisk bog. Du kan finde de generelle retningslinier på Wikibooks:Navngivning, og se nogle eksempler i bøger som Fysik B og PLC bogen.
I din bog vil du evt. kunne lave nogle sider som Aktiviteter og lege - Med teori og vejledninger/Indledning, Aktiviteter og lege - Med teori og vejledninger/Idesætterrollen, osv. Ved at lave linkne i formatet [[Aktiviteter og lege - Med teori og vejledninger/Idesætterrollen|Idesætterrollen]] får du linkne til at stå pænt: Idesætterrollen.
Inddelingen giver også mulighed for at have specielle sider som forfatterlister, litteraturlister, fremtidsplaner osv. uden at det skæmmer det generelle indtryk af bogen.
Du kan finde de mest almindelige koder på Hjælp:Hvordan redigerer jeg en side#Afsnit, Lister og Linjer, de mere avancerede koder kan du finde på Meta-wiki. --Bisgaard 2. nov 2005 kl. 21:02 (UTC)

Jammen så er de tekniske rettelser/opsætning det næste jeg laver. Det giver jo bedre overblik for mig når jeg skal rette kurektur (via open office) og nemmere for folk.

Det jeg syntes der måske er ulempen, er hvis de vil printe hele bogen ud, skal de printe afsnit for afsnit. Det er måske ikke problemet når bogen nu er gratis.


stefan

Sidste spørgsmål[redigér]

Så er det tekniske sat pænt op. Det blever mere flot og mere overskueligt at se på. Jeg har dog et par spørgsmål.

Kan jeg få gjort så det kun er mig der kan redigere i bogen ? Jeg har lagt meget arbejde i bogen og vil ligger meget mere senere hen når bacheloren er overstået, så det vil være rart hvis folk kunne skrive ider og forslag til mig. Jeg ved det er lidt imod det åbne princip, men jeg tager ikke copyright eller andet på det, jeg vil bare sikre mit arbejde ikke bliver ødelagt eller andet.

Kan jeg selv tage backup af bogen i tilfælde af servercrash, virus der sletter alt eller en tredje ting ? Evt hvis der var en udskriftsknap.

Hvis i engang får brug for mere hjælp herinde, tror jeg snart jeg har nok erfaring til at bistå jer når bacheloren er slut til febuar :o)

Hilsen stefan

Det er muligt at låse sider i WikiBooks, men låste sider kan kun redigeres af administratore, og det er imod en af Wiki-medias grundprincipper. Det bruges derfor kun som sidste udvej ved gentagende hærværk på enkelte sider.
Siderne er dog godt beskyttede, da det ikke muligt for almindelige brugere at slette sider, og alle ændringer gemmes i historikken, så siderne kan altid gendannes efter uheldige ændringer. Siderne er desuden godt beskyttede mod servercrash m.m. da Wiki-media har en meget stor serverpark (se m:Wikimedia servers) fordelt over en stor del af kloden.
Men det kan selvfølgelig være rart med en papir udgave, som en ekstra sikkerhed, alle wiki sider er opbygget så de fleste nyere browsere kan udskrive siderne direkte, uden sidemenu m.m. (prøv at trykke Filer->Vis udskrift), til ældre browsere er der et link til venstre "Udskriftsvenlig udgave".
Vi har altid brug for mere hjælp... ;) --Bisgaard 17. nov 2005 kl. 22:56 (UTC)

Du er velkommen til at smide en mail om hvad man kan og skal som hjælper. Jeg får nok først ordentlig tid til febuar, men kan da i ny og næ tage et smut forbi.


Sanstemotorik[redigér]

Nu ligger der et afsnit om sansemotorik under http://da.wikibooks.org/wiki/Aktiviteter_og_lege_-_Med_teori_og_vejledninger Vil det ikke være en fordel at lave et link på forsiden som hedder sansemotorik der viderføre til http://da.wikibooks.org/wiki/Aktiviteter_og_lege_-_Med_teori_og_vejledninger/teorisanser ??

Ps. Jeg ved der stadig er stavefejl men laver som sagt bachelor og skal til jobsamtale i denne uge også, men skal nok få rettet dem

Der vil med tiden forhåbentlig komme en masse bøger på forsiden, og hvis der samtidig skal være link til bøgernes overordnede kapitler bliver det desværre hurtigt uoverskueligt. På et tidspunkt skal vi dog nok have en form for overordnet krydsreference i stil med en:Wikibooks:Card Catalog Office, her ville det være fint med en kategori der dækker det pædagogiske felt. --Bisgaard 22. nov 2005 kl. 22:53 (UTC)

Og igen[redigér]

Jeg vil gerne hvis du vil fremlægge for dine "overordnede" eller medordnede, muligheden for at låse emner og bøger, men stadig kan folk komme med rettelser men de kræver "godkendelse af forfater". Jeg VED det er imod princippet, men som jeg har skrevet før, vil jeg arbejde meget med at dække det pædagogiske felt, med mange teoretiker osv. Jeg argumentere dette med at seriøse forfattere skal have ret til at låse deres bog, men folk kan kommentere og skrive forslag som forfatteren så kan godkende. Jeg tror dette vil skabe mere seriøsitet. Evt. lav en koncept der hedder "Wiki open right". At jeg har rettigheder til at ændre i det skrevne, at folk kan komme med deres ideer, men de kan ikke "bare" ændre tingene.

Wikibooks er stadig et meget ungt projekt (lidt over et år). Politikkerne og retningslinierne er derfor langt fra færdige og kan ændres.
Wiki-Meta har dog en meget flad magtstruktur, der bygger på ancitet og endeløse diskussioner, det der derfor svært at finde en egentlig overorden at spørge. Den næmeste overordnede er fondens bestyrelse, de forstår ikke dansk, og blander sig sjældent i lokale poltiker, og vi er derfor stort set overladt til os selv sammen med de andre mindre sprogprojekter. Da antallet af danske Wikibooks brugere endnu er meget lavt, følger vi den engelske WikiBooks' politikker.
For at ændre den nuværende politik kan du prøve at fremlægge forslaget på den engelske WikiBooks eller malinglisten textbook-l. Forvendt dog en del modstand, da mange mener at det er den åbne struktur der er grunden til wiki's succes.
En anden mulighed jeg har set nævnt flere steder er "statiske godkendte versioner". Dvs. at der køres to sideløbende wikier, en som den nuværende WikiBooks, hvor alle bøger kan ændres, og en låst wiki for læsere, som administratore med jævne mellemrum, på opfordring af forfatterne, kopiere bøgerne over på.
Hvis det kommer bliver det nok samtidig med at den første WikiJunior bog bliver trykt, da det ofte er børn i skolealderen der laver hærværk på siderne, og der selvfølgelig fortsat skal være en digital version af bøgerne. --Bisgaard 22. nov 2005 kl. 22:53 (UTC)

Jeg har fremlagt mit forslag.[redigér]

Så må vi se hvad som sker. Ellers må jeg bare blive admin, så kan jeg låse og redigere :o) Sætter min lid til jeg bliver hørt, og vil se hvad som sker.

Er der et sted man kan melde sig på nyhedsbrev ? Så man ved hvornpr ændringer, forbedringer mm. forkommer?

Pga. wiki-projekternes meget sammensatte natur, kommer nyhederne desværre også meget spredt, de fleste kommer enten lokalt som vores egen Mødelokalet, på Meta-wiki (fælles projekt), div. malinglister eller ICQ.
De fleste nyheder kommer løbende på Foundation-l og Wikipedia-l. De er dog meget aktive (20 mail/dag er ikke ualmindelig).
Walter fra det hollandske Wikipedia er ved at lave et egentligt nyhedsbrev announce-l, der vil være en ugentlig opsamling på alle de overordnede diskussioner. --Bisgaard 24. nov 2005 kl. 07:14 (UTC)

Admistrator[redigér]

Så har jeg søgt om at blive adminstrator :o)

Hvis jeg får den rolle, vil jeg da kaste mig i sving et par gane om ugen og se hvad som sker :o)

OG nu er står den det rigtige sted :o)

Stefan

Jeg er smuttet.[redigér]

Har fjernet det matriale jeg ikke må ligger her for min eksamensgrupper. (2 eksamsteorier er direkte kopieret herinde).

Grundformen som den er nu her er klar til videreudvikling. Held og lykke fremover.

Stefan

Gendannet diskussioner[redigér]

Jeg har gendannet alle diskussionerne, da vi på wiki projekterne hellere vil arkivere en gammel diskussion end slette den, det gør det nemmere at henvise til en gammel diskussion og den konklussion der kom frem. --Bisgaard 31. dec 2005 kl. 13:09 (UTC)

Bare ok. Stefan