Digital Fotografering /zoom vs fast

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Et fast objektiv kan ikke zoome ind på motivet, men i modsætning til andre linser er de ofte billigere. Det faste objektiv giver også en sløret effekt i baggrunden.

Det mest populære, faste objektiv er 50mm, men de strækker sig helt fra vidvinkel til teleobjektiv.

Prime har udover at have en fast brændevidde også en fast blænde, som ofte er relativt stor (dvs. lavt blændetal), hvilket betyder, at prime objektiver generelt er væsentlig mere lysstærke end de fleste zoomobjektiver. Man har bedre mulighed for at tage billeder i dårlig belysning med prime objektiver, ligeså vel som man også har større kontrol over dybdeskarpheden i billedet.

Med et vidvinkelobjektiv bliver synsfeltet bredere end med et almindeligt objektiv. Linsen passer godt til landskabsbilleder, eller hvis man f.eks vil et billede af personer rundt om et bord, uden at man behøver gå langt væk for at få alle med. Der findes også særlige objektiver med en ekstra stor vinkel – op til 180°! Det er et såkaldt fisheye-objektiv.

Et teleobjektiv fungerer som en kikkert og kan tage nærbilleder af motiver, der er langt væk. Linsen anvendes ofte til fotografering af dyr eller sportsbegivenheder. Billedvinklen bliver ofte lille og skarpheden mere følsom over for bevægelser. Derfor er det en fordel at anvende teleobjektivet sammen med et stativ.

Et makroobjektiv kan afbilde et motiv i forholdet 1:1. Man får muligheden for at tage nærbilleder af mindre motiver som blomster og insekter. Brændvidden afgør, hvor langt fra motivet man skal være for at opnå det bedste resultat. Jo længere brændvidde, desto større arbejdsafstand får man.