Computer vand-køling

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger
Spring til navigation Spring til søgning

Computer vand-køling er et lukket kølesystem til at køle computer komponenter der generere meget varme som f.eks. processor (cpu) og hukommelse (ram).

Fordele[redigér]

 • Meget mere effektivt end luft-køling og passiv køling
 • Larmer ofte meget mindre end luft-køling
 • Kan bruges som en del af Casemodding

Ulemper[redigér]

 • Er mere komplex end luft-køling og passiv køling.
 • Er dyre end luftkøling i indkøb.
 • Kan forsage skade på din pc ved lækage

Fremgangmåde[redigér]

Først og fremmest skal man gøre sig klart hvor meget køling man egentlig har brug for og hvor fingerfærdig du er.

Begynder[redigér]

Hvis du kun er tilpas med at skifte ram og grafikkort men gerne vil prøve fordelene ved vand-køling, så er det nemmeste at gå efter et komplet væskekølesystem beregnet kun til processoren. Det kræver intet specielt kendskab til vand-køling da det hele er samlet og bare skal monteret på processoren ligesom luft-køling og som regel bag på den kabinettet.

Øvede[redigér]

Hvis du før har samlet en komplet computer så kan du også overkomme at samle et vand-kølings system, når bare du går forsigtigt til værks. De butikker der sælger køling til pc, har ofte en "startpakke" der indeholder alt det du behøver for at komme i gang. Du kan også selv finde lige det du vil have ud fra denne huskeliste.

Indkøbsliste

 • Radiator
 • Blæser
 • Pumpe
 • Reservoir
 • Kølehoveder
 • Fittings
 • Køleslange
 • Kølevæske

eventuelt også

 • Monterings plade til pumpe og eller reservoir
 • Slangesaks
 • Temperatursensor og temperatur sensor ramme (passende til drev-slot)
 • ATX PSU Starter ( 20 eller 24 pin)
 • Tragt eller blød påfyldnings flaske

Ekspert[redigér]

Hvis du har kendskab til vand-køling i forvejen vil du sikkert gå udenom diverse special butikker og lave noget "hjemmelavet" køling med ting fra en vvs butik og derved spare penge. Dette kræver dog at du ved hvad du laver og har værktøjet til det. Det kan nemt gå hen og blive dyre i den sidste ende, hvis du ikke laver det ordentligt og går hen og ødelægger dine dyrt indkøbte pc-komponenter.

Vigtigt[redigér]

Når man første gang har samlet sit system er det meget vigtigt at man ikke bare tænder computeren som man normalt ville gøre. Læg køkkenrulle på vitale pc komponenter så du kan se og eventuelt opsamle vand hurtigt uden at skade delene. ved hjælp af en "ATX PSU starter" tænder du for pumpen alene. Der må IKKE være strøm på bundkortet i denne fase. Pumpen skal køre flere timer inden luftboblerne er ved at være ude af systemet... tilt eventuelt kabinettet fra side til side for at få boblerne til at komme ud. Først når du er 100% sikker på at der ikke er utætheder og luftbobler i slangerne / kølehovederne kan du fjerne atx psu starteren og tilslutte computeren som normalt. En anden vigtig ting er at koble pumpen direkte til strømforsyningen. Da den bruger forholdsvist meget strøm er det en dårlig ide at koble den til strøm via bundkortet.

Tips[redigér]

 • Reservoiret eller ud-luftnings T'et skal placeres højere end pumpen for nemmere at kunne få luftboblerne ud af systemet.
 • Bøj ikke slangerne så de bliver "klemte". Dette vil påvirke gennemstrømningen meget og forringe effektiviteten. Brug istedet 45° 60° 95° fittings eller spiraler/slange-førings tilbehør.
 • Rækkefølgen du forbinder kølehovederne på betyder ikke det helt store (forskellen kan være 1 grad eller 2). Du skal dog følge anvisningerne på ind og udgang i de individuelle dele.
 • Brug kun den nødvendige længde slange. Jo længere slange du har, jo mere modstand opstår der. Du skal dog heller ikke være nærig da det kan medføre "klemte" slanger og resultere i det samme.
 • Brug kølepasta når du monterer kølehovederne for at øge effektiviteten. Husk evt. at rense gammelt kølepasta af før du påfører noget nyt ved hjælp af specielt rensemiddel og neutraliserende rensemiddel.

Beskrivelse[redigér]

Radiator[redigér]

Hvis du vælger en radiator til montering indvendigt i dit kabinet afhænger størrelsen helt af dit kabinet. Med mindre dit kabinet er beregnet til vandkøling indvendigt, vil der ofte ikke være plads nok. Radiatorer har monterings huller til luft-blæsere (120 mm, 140 mm, 200 mm osv.) "fins per inch" eller finner per tomme angiver hvor effektiv radiatoren er. Jo flere finner der er per tomme jo mere kræves der af blæseren, så hvis du går efter et støjsvag system skal du vælge færre finner per tomme. Hvis du går efter ydeevne skal du have flere finner per tomme.

Blæser[redigér]

Selvom du arbejder med vandkøling kræves det at radiatoren kommer af med sin varme effektivt. Dette opnås ved hjælp af en eller flere blæsere. jo færre omdrejninger din blæser kan operere med jo mindre støj, derfor er det en fordel med den største diameter på blæseren som radiatoren tillader.

Pumpe[redigér]

Hjertet i vand-kølings systemet er pumpen. Pumper af billig kvalitet kan larme mere end nødvendigt så man skal gå efter anerkendte mærker som f.eks Laing, hvis man vil have et støj svagt system Vær opmærksom på pumpens "flow rate" liter i timen. Omkring 500 l/t vil være tilstrækkeligt for de fleste med mindre man har mange kølehoveder tilsluttet og lange køleslanger. Man kan købe separate toppe til nogle pumper der kan øge effektiviteten. Nogle toppe er indbygget i et reservoir så man slår 3 fluer med et smæk (pumpe-top-reservoir)

Reservoir[redigér]

En vand-beholder der ikke er en absolut nødvendighed i et vandkølings system men gør livet lettere når man skal påfylde vand og udlufte systemet. Alternativet er et plast T-stykke og en blændprop til brug ved udluftning. Reservoirs kan være simple cylinder formede beholdere eller beregnet til at sidde i 1 eller flere drev-slots. Ydermere kan reservoir's have indbygget pumpe toppe, så man kan montere pumpen direkte i reservoiret og derved spare plads.

Kølehoveder[redigér]

Et kølehoved er den del der har kontakt med f.eks. processor kernen. Vandet løber i kanaler inde i kølehovedet for mest effektivt at overføre varmen til vandet som føres videre hen til "radiatoren" for at blive afkølet. Nedenunder er nævnt hvilke komponenter der findes kølehoveder til . nummereret 1-6 hvor 1 er den del der udvikler mest varme og derfor er mest nødvendig at køle med vand.

 1. Processor (CPU)
 2. Grafikkort (VGA)
 3. Chipset (NB og SB)
 4. Mosfet "Vreg"
 5. Hukommelse (RAM)
 6. Harddisk (HDD)


Tip: gå efter et kølehoved der er så universel som muligt så du har mulighed for at genbruge det når du engang køber nyt hardware. Der findes kølehoveder til hele dit bundkort eller hele dit grafikkort some derved med stor sandsynlighed ikke kan genbruges i et andet system

Fittings[redigér]

Fittings er hvad der får det hele til at hænge sammen. De almindelige fittings skal bruge spændebånd hvorimod "push on" typen bare skal presses på slangen og skrues til. Disse er dog oftest flere gange dyre end de traditionelle fittings men ser også oftest bedre ud. Vær opmærksom på gevind typen passer til de kølehoveder du har valgt. Den udvendige diameter skal også passe til slangens anbefaling

Køleslange[redigér]

Køleslangen skal selvfølgelig passe til de fittings man har valgt og omvendt. Hvis man går op i farven på "vandet" kan du alternativt vælge en farvet slange og bruge vand uden farve for at skåne dit system for unødvendig ophobning af snavs. 3 meter slange er oftest rigeligt til de fleste systemer.

Kølevæske[redigér]

Som basis skal du bruge renset destilleret vand som du tilsætter anti-korrosions og algevæske. Der findes også færdigblandet produkter med eller uden farve eller uv additive