Spring til indhold

Autolakering

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Indledning

[redigér]

En guide til hvordan man maler en bil.

Grundlæggende forberedelse

[redigér]
 1. Find et velegnet sted at udføre arbejdet. Du behøver et sted med god ventilation, støvfrit, med strøm og god belysning, Sørg for rigeligt med plads omkring bilen. Almindelige garager er sjælden velegnede, da installationer som vandvarmere mm. skaber risiko for antændelse af de meget brændbare aerosoltåger.
 2. Sammel det materiale og udstyr som er nødvendigt til at udføre arbejdet:
  • Male udstyr.
  • Maling.
  • Sandpapir, polere værktøj og tilbehør.
  • Sikkerheds beklædning/udstyr.

Forberedelse af bilen

[redigér]
 1. Fjern rust og reparer buler og skrammer du ikke ønsker synlige når lakeringen er færdig.
 2. Afmonter chrom og plastik dele som er lette at fjerne. De fleste panel-dele kan snappes af, og nemt snappes på igen.
  Løsner det ikke ved forsigtigt at trække/hive i det, så stop hellere inden det går i stykker, og find ud af hvordan det er fæstnet!
 3. Slib nu malingen, enten helt ind til metallet eller den originale grunder. - som minimum så meget, at den nye maling har noget at hæfte i. Hvor meget du ønsker at slibe, er op til dig selv, men det bedste resultat opnås når man sliber helt ind til metallet. Sandpapir korn 100-130, vil som udgangspunkt være ideelt til det grove slibearbejde.
 4. Rens alle overflader grundigt af med sprit for at sikre, at overfladen er helt fedtfri. (inklusive fedt fra fingre og hænder)
 5. Brug malertape og papir eller plastik til at maskere områder som ikke ønskes malet, så som glas, vindueslister,
  dørhåndtag, spejle og lygter. Vær opmærksom på om der er huller/lækager som medfører utilsigtet overmaling.

Malearbejdet

[redigér]
Sandpapir.
 1. Grund overfladen med rustopgrunder, hvis du har slebet helt ind til metallet. Det giver en aktiv korrosionsbeskyttelse.
  Overflader som du har brugt spartelmasse på skal også primes, nok til at udjævne små fordybninger og give en ensartet glat overflade.
 2. Sørg for at grunderen er gennemtør. Tørretiden er forskellig fra produkt til produkt, og den skal overmales inden for bestemte tidsintervaller. Læs databladet.
 3. Puds den grundede overflade glat. Korn 320 tør/våd sandpapir er ideelt til at glatte små løbere/dryp. Pas på med ikke at gå for dybt, så metallet bliver blottet på ny.
 4. Rens overfladen efter grunding/slibning for at fjerne støv og fedt. En voks/fedt afrenser eller acetone kan anvendes.
 5. Spray autolakken på. Klargør den som producenten foreskriver ved at læse databladet.
 6. Lad lakken gennemtørre. Under normale omstændigheder kan lakken berøres efter 24 timer. Gennemhærdning kan tage op til 7. dage, igen afhængig af hvilket produkt der anvendes. I tiden fra lakken påføres til den er overfladetør, er det vigtigt at det malede emne står støvfrit.
 7. Afslut med at slibe med korn 1200 eller finere vådslibe papir, for at gøre autolakken helt glat. Vask overskydende slibemateriale helt af, og lad det tørre.
 8. Klar-lak kan anvendes, hvis der ønskes en dyb glans.
 9. Klar-lak kan slibes med korn 1500 vådslibe papir for at fjerne mikroskopiske løbere og småfejl.
 10. Brug et poleremiddel for at få overfladen til at skinne. Det er bedst og sikrest via håndkraft men en polermaskine gør det en del nemmere. Vær meget forsigtig med disse, da de hurtigt kan ødelægge malearbejdet! En god idé når du anvender en polermaskine, er at overtape alle kanter på emnet, og polere dem med håndkraft bagefter.