KinaPortalen/Fag/Filosofi: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
2.776 bytes tilføjet ,  for 8 år siden
== Videnskabsteori og videnskabs praksis ==
 
'''Vidensmønstre - tværfaglig reflektion i AT''' af Rangvid, Benoni, Svane og Ølsgaard. Elevgrundbog. Systime 2012. Rigt illustreret. 153 s.
Eleverne får et nødvendigt og overskueligt begrebsapparat til selvstændig, tværfaglig overvejelse over den viden, de opnår i arbejdet med de konkrete sager, der behandles i AT-forløbene og anden undervisning.
Bogen indleder med a. en præsentation af bogen s. 11, b. Giver en indkredsning af viden og videnskab s. 15 c. Videnskabens fællestræk og videnskabsteoriens mest elementære byggesten: Normer s. 21, d. forskellige former for Begrundelser s. 25, e. og Teorier s. 33.
http://www.systime.dk/ungdomsuddannelser/almen-studieforberedelse/vidensmonstre.html
(S) almen studieforberedelse og Tværfag
 
 
 
 
'''Religion - I psyke og samfund''' af Olav Hammer og Jesper Sørensen. Serien Univers 10. Aarhus Universitetsforlag 2010. Med detaljeret register. 227 s.
 
Umiddelbart er religion en gåde. Hvordan lykkes det at overbevise folk om radikalt usandsynlige påstande som, at en mand fra Palæstina var guddommelig, at mennesker af lav kaste skabtes af det mytiske urmenneske Purushas fødder, og personkulten omkring Mao i Kina som en sekulær pendant til rendyrkede religiøse versioner. Det er jo, hvad kristne, hinduer og maoister faktisk tror.
 
I Religion - i psyke og samfund kigger to religionsforskere indad i den menneskelige hjerne, tilbage i menneskets udviklingshistorie og ud på verdens mangfoldige religiøse praksisser for at forstå og beskrive det mangesidige og mærkværdige fænomen religion. Der stilles skarpt på fællestræk og forskelle, og på baggrund af menneskets evolution indkredses den drivkraft, der får menensker over hele verden til også i dag at bruge enorme ressourcer på at udføre tilsyneladende meningsløse ritualer - og får dem til at acceptere afsavn som faste og nul sex, besværligheder som lange vandreture og udenadslære og lidelser som omskæring og selvpiskning. Bogen leverer dermed på en gang det store overblik over et af menneskelivets mest komplekse og forbløffende fænomener og en frisk analyse fra kognitionsforskningens frontlinje.
 
Indholdsoversigt:
 
I. Introduktion til religionsvidenskaben s. 7-48 (1. Mødet med de andre 9-17. 2. En videnskab om religion? 19-26. 3. Religionsvidenskaben. Grundlæggende begreber s. 27-46. 4. hvor finder vi religion? s. 47-48).
 
'''II. Religionens kognitive og evolutionære dimension s. 49-145 (5. Hvad kan vi lære af biologi og kognitionsvidenskab? s. 51-78. 6. Religiøse forestillinger s. 79-119. 7. Religiøse handlinger s. 121-145).'''
 
III. Religionens sociale dimension s. 147-210 (8. Om religion og samfund s. 149-155. 9. Religion som institution s. 157-175. 10. Religion som organisation s. 177-195. 11. Forandring og stabilitet s. 197-210).
 
IV. Afslutning: Tilbage til kontingensen s. 211-213
 
V. Videre læsning s. 215-218.
 
VI. Register s. 219-227 (Ord i registret med umiddelbar relation til Kina: Buddha, Buddhisme, Dalai Lama, Kina, Kongfuzianisme, Kongfuzianismen, Tibet).
 
Ellen Lind Jensen Lektørudtalelse "...en sand fornøjelse at læse, for den, der elsker at fordybe sig i tilværelsens store mener. Og en guldgrube af information om emnet religion i bred forstand. En spændende bog, der med videnskabelig fordomsfrihed søger at give nogle psykologiske og sociologiske forklaringer på fænomenet religion i historisk og globalt perspektiv."
 
http://unipress.dk/udgivelser/r/religion/
 
(S) biologi, psykologi, religion og samfundskundskab
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
5.433

redigeringer

Navigationsmenu