Korset/Historie: Forskelle mellem versioner

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger
Content deleted Content added
Haabet (diskussion | bidrag)
Haabet (diskussion | bidrag)
No edit summary
Linje 1: Linje 1:
Ordet korset stammer fra gammelt fransk: ''Corset'', som altså oprindelig var en let hanisk. Og blev kun brugt af mænd. Og ordet først blev almindeligt på engelsk efter 1851, da det afløste det ældre ''pair of stays''/''Ladie's stays''. I Danmark afløste ordet ''Korset'' de ældre ord ''livsstykke'' og ''Snørliv/Snøreliv'' i 1880erne.

==



Det '''Edwardianske korset''' er et korset, som blev brugt under Edwardianske periode i England. Korsettet findes i flere former, som alle har det til fælles, at de har skrå talje.
Det '''Edwardianske korset''' er et korset, som blev brugt under Edwardianske periode i England. Korsettet findes i flere former, som alle har det til fælles, at de har skrå talje.



Versionen fra 4. apr. 2008, 17:21

Ordet korset stammer fra gammelt fransk: Corset, som altså oprindelig var en let hanisk. Og blev kun brugt af mænd. Og ordet først blev almindeligt på engelsk efter 1851, da det afløste det ældre pair of stays/Ladie's stays. I Danmark afløste ordet Korset de ældre ord livsstykke og Snørliv/Snøreliv i 1880erne.

==



Det Edwardianske korset er et korset, som blev brugt under Edwardianske periode i England. Korsettet findes i flere former, som alle har det til fælles, at de har skrå talje.

Det S-formede korset (omkring 1900)

Der blev opfundet et træningskorset, som resulterede i at brystkassen kunne løftes mere. Derved blev lændesvajet større, hvilket ikke var moderigtig på dette tidspunkt.

Dette betød, at det blev nødvendigt at flytte lændesvajet opad, så taljen fik en svag hældning fremad, og til sidst var helt skrå. Det S-formede korset var dermed opstået.

Det krævede former at udfylde det S-formede korset, så i mange tilfælde blev de lavet med fyld.

Straightfront-korsettet (1903 - 1912)

Denne type eksisterede næsten samtidig med det S-formede. Forskellen mellem de to skyldes, at nogen mente, at træningskorsettet trykkede for meget fremad på ribbenene, så pigerne blev nødt til at svaje mere i lænden. Det har vist ikke været brugt i Danmark.

Det s-formede korset krævede en flot, men meget overdreven kvindelig figur, så som modreaktion opstod "the Straightfront corsets" med helt lige forside, som gav den skrå talje en skarp kant foran, som gik ned i spids på maven. Kanterne på denne spids skar sig ind i nyrerne, og det unaturligt høje lændesvaj betød, at det ikke var muligt at bevæge rygraden ret meget, når man trak vejret krafigt. Det virker meget underligt at forestille sig, at kvinders maver endte i en kant foran.

Korset/Historie/Stop