Hjemmefremstilling af øl:Selve Mæskningen

Fra Wikibooks, den frie samling af lærebøger

Step 4: Mæskning

Man kan vælge at mæske ved enten at anvende en Single-infusion metode, hvor man holder den samme temperatur på 67-68 grader i ca. 1½ time for derefter at hæve temperaturen til 75 grader til sidst i 10 minutter. Alternativt er at mæske i løbende temperatur-trin, hvor temperaturen gradvist øges. Ønsker man en lidt sødere øl (f.eks. belgiske dubbel), kan man øge temperaturen på mæskningen.

Den knuste malt skal nu tilsættes en gryde med vand, som man har opvarmet i forvejen.

Mængden af vand kan svinge i forhold til opskriften, men brug evt. 2½ del vand i forhold til malt (f.eks. 5 kg. malt = 12,5 l vand.). Vandet skal være ca. 77 grader, som kan anbefales som udgangspunkt, da temperaturen vil falde til 67-68 grader når du tilsætter malten.

Lad malten små-simre ved 67-68 grader i 1½ -2 timer under jævnlig omrøring. Den grød-lignende masse man får, skulle gerne være samme temperatur i bund som top. Det kan være lidt svært at styre, end til man kender sit komfur og sin gryde. Til det er der blot at sige: Relax, have a homebrew!

Som nævnt kan der optræde en række variationer i opskrifterne. Man kan f.eks. se et mæskeprogram, der skifter temperaturer løbende over kortere eller længere varighed.

Undervejs i denne proces frigøres dels en række "strenge af sukker" fra malten dels en række enzymer. Disse enzymer er nogle rigtige "guttermænd", som hjælper processen på vej, ved at hakke sukkeret over i mindre stykker, så det kan anvendes som næring af gæren. Men hvis du mæsker ved for høj temperatur, får du ikke frigivet nok enzymer, og dermed kan du risikere at få en sød øl, med en lav alkohol procent. Så på dette punkt i processen skal du være lidt på mærkerne med dit termometer, og evt. tilsætte lidt kold/varmt vand for at holde en temperatur på 68-69 grader!

(Se http://www.haandbryg.dk under nybegyndere...)